PSALTIREA este cartea sufletelor întristate – Sfântul Nicolae Velimirovici

Unei femei care se plângea că se află într-o stare chinuitoare de tristețe, Sfântul Nicolae Velimirovici îi spune să citească din Psaltire.

Aceasta este cartea mângâierii, cartea care alină sufletele cuprinse de tristețe și amărăciune.

Psaltirea este cartea sufletelor intristate

Există două feluri de tristețe, una bună și una rea. Cea bună se referă la întristarea după Dumnezeu, adică întristarea pentru păcate, care naște pocăință și duce la îndreptarea vieții și la mântuire.

Cea rea se referă la întristarea din păcate sau pentru lumea aceasta înșelătoare. Ea naște multă amărăciune și duce la deznădejde și la moarte spirituală.

Atât de cumplită este această stare a tristeții încât ea poate omorî cu totul sufletul. Deși trupul este vioi și totul merge bine în jur, inima celui întristat este pustie și goală de sens.

Dumnezeu preface întristarea pentru păcatele proprii sau pentru păcatele altor oameni în bucurie. Cel care cugetă adânc la păcatele și patimile sale și se umilește, simte prezența lui Dumnezeu și mângâierea Lui.

„Așa grăiește și psalmistul: „Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu și m-am veselit”.

Întristarea cea rea vine ca urmare a unor păcate trecute cu vederea, nespovedite, cu care conștiința s-au încărcat. Ele apasă pe suflet și îi îngreunează mișcarea.

Iată ce îi spune Sfântul Nicolae Velimirovici femeii cuprinse de întristare:

„Trebuie să fi avut multe ticăloșii și păcate mai mărunte, pe care le-ai privit ca fiind lipsite de însemnătate, și nu le-ai mărturisit și pocăit. Ca un păienjeniș vechi, ele s-au îndesit în jurul sufletului tău și s-au făcut ca un cuib pentru marea întristare pe care puterea cea rea, drăcească, o întreține cu răutăcioasă bucurie în tine”.

Sfatul Părintelui este ca femeia să se cerceteze pe sine, să-și revizuiască întreaga viață fără părtinire, și să se spovedească sincer, curat și complet.

„Prin spovedanie vei curăța și aerisi casa sufletului tău. Și va intra în tine aerul proaspăt și sănătos de la Duhul lui Dumnezeu”.

Și după ce sufletul se va elibera prin mărturisire, trebuie să pună început bun și să săvârșească faptele bune care atrag mila lui Dumnezeu.

Un început bun este milostenia. Dumnezeu răsplătește cu mângâiere și bucurie faptele bune, săvârșite cu smerenie.

„[…] îți va dărui bucurie negrăită, bucurie pe care numai El o dă, și pe care nici o mâhnire ori chin ori putere drăcească nu o poate întuneca.

Citește Psaltirea. Aceasta este cartea pentru sufletele întristate, cartea mângâierii”.

Psalmii sunt ca o armă împotriva duhurilor răutății, care se tem de pomenirea numelui lui Dumnezeu și a a-tot-puterniciei Sale.

__________________________

Sursă: Răspunsuri la întrebările lumii de astăzi, Sfântul Nicolae Velimiromici – Despre tristeţe: http://www.apaceavie.ro/raspunsuri-la-intrebarile-lumii-de-astazi-sfantul-nicolae-velimiromici-despre-tristete/#more-11923

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.