Rugăciune către Sfântul Pantelimon pentru vindecarea bolilor de ochi 

Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați” – le-a spus Hristos celor 12 apostoli când i-a trimis să vindece toată boala din popor (Matei 10, 8).

Cu alte cuvinte, i-a făcut doctori fără de arginți. Creștinii au mulți sfinți doctori fără de arginți cărora le cer ajutorul la vreme de neputință.

Rugaciune către Sfantul Pantelimon pentru vindecarea bolilor de ochi 

Rugaciune către Sfantul Pantelimon pentru vindecarea bolilor de ochi

Sfântul Mucenic Pantelimon este unul din cei mai iubiți sfinți tămăduitori din Biserica Ortodoxă. Nu cu a lor putere și pricepere îi vindecă pe cei suferinzi, ci cu harul lui Dumnezeu.

Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor necurate, ca să le scoată și să tămăduiască orice boală și orice neputință”.

Acest pasaj din Biblie ne arată limpede că puterea sfinților este putere dumnezeiască și nu putere proprie. Același har tămăduitor pe care Mântuitorul l-a dat apostolilor l-au primit și mucenicii, cuvioșii și toți sfinții bineplăcuți Domnului.

Sfântul Pantelimon din Nicomidia este deseori chemat în rugăciune de cei aflați în suferință. S-a arătat doctor tămăduitor al multor boli, ocrotitor și îndrumător al medicilor. Harul care i-a adus și moartea mucenicească este chiar harul tămăduirii ochilor.

Mai înainte să cunoască pe Dumnezeu și să fie botezat în Hristos se numea Pantoleon. Din tinerețe a fost crescut de medicul Eufrosin, care l-a învățat meșteșugul vindecării de boli cu ajutorul plantelor medicinale.

Despre Doctorul Cel mare și Singurul Dumnezeu adevărat a aflat de la părintele Ermolae, cel care i-a fost dascăl în credința cea adevărată.

Adevăratul Dumnezeu este unul: Iisus Hristos. Dacă tu vei crede în El cu toată inima ta, El va vindeca orice boală, fără aplicarea niciunei plante medicinale. Prin harul Lui, El curăță leproșii, mântuiește pe cei posedați de demoni, oprește hemoragiile și vindecă și alte boli implacabile și incurabile”.

Simțind înlăuntrul său o mare bucurie la auzul acestor cuvinte minunate, tânărul Pantoleon și-a adus aminte de credința mamei sale și s-a hotărât să lepede credința cea mincinoasă a tatălui său.

Pe când mergea odată pe cale a găsit un copil mort, care fusese mușcat de o năpârcă. Chemând numele lui Hristos, L-a rugat să îl învieze pe copil. Minunea s-a petrecut îndată și Pantoleon ca crezut cu toată inima în Dumnezeul Cel Adevărat.

După ce s-a făcut creștin, a împărțit toată averea sa celor săraci și a început să tămăduiască pe cei bolnavi fără de plată.

Prin credință și harul lui Dumnezeu, Sfântul Pantelimon a redat vederea unui orb din naștere. În urma acestei minuni, tatăl său a crezut în Hristos și s-a botezat creștin.

Altădată au adus la el un alt om orb, care cheltuise toată averea la doctori fără niciun folos. Atingându-se cu degetul de ochii orbului, a zis: „În numele Domnului meu Iisus Hristos, care a luminat pe orbi, caută și vezi!” Îndată omul și-a deschis ochii și a văzut limpede lumina zilei.

Această minune avea să-i aducă Sfântului Pantelimon sfârșitul pământesc și cununa cerească a mucenicilor. Fiind invidiat de ceilalți medici din cetate pentru vindecările minunate pe care le făcea, a fost pârât Împăratului Maxim că ești creștin.

Împăratul l-a supus la chinuri groaznice înainte de a-l da la moarte. A fost ars cu făclii, a fost pus într-o baie cu plimb topit, a fost aruncat în mare cu o piatră legată de gât, a fost dat spre mâncare fiarelor sălbatice, a fost legat pe roată cu cuie de fier. Însă din toate aceste torturi a ieșit nevătămat, căci Domnul îi vindeca lui toate rănile.

Chiar și atunci când au vrut să îl decapiteze, sabia s-a încovoiat. Această minune i-a convertit pe călăi la creștinism.

Când în cele din urmă, din porunca Sfântului i-au tăiat capul, un glas din cer s-a auzit zicând: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon, care se tâlcuiește prea milostiv”.

Din rana grumazului său a început să curgă sânge și lapte. Iar măslinul de care fusese legat a înfrunzit, dând multe roade, spre uimirea și încredințarea celor de față a puterii lui Dumnezeu.

Rugăciune către Sfântul Pantelimon pentru vindecarea bolilor de ochi

O, mare plăcut al lui Hristos și peaslăvit tămăduitor, mare mucenice Pantelimon, nu ne trece cu vedere pe noi, nevrednicii, care ne rugăm ție și cerem ajutorul tău.

Fii nouă în necazuri mângâietor, celor ce suferă de neputințe cumplite tămăduitor, celor năpăstuiți grabnic acoperitor, celor cu ochii bolnavi, de lumină dătător, celor aflați în boli și pruncilor grabnic mijlocitor și tămăduitor.

Mijlocește tuturor toate cele de folos spre mântuire, ca prin rugăciunile tale către Domnul Dumnezeu, har și milă dobândind, pe izvorul bunătăților și dătătorul de daruri să-L slăvim, pe Dumnezeu Cel Unul în Sfânta Treime slăvit, pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și:

Rugăciune Sfântul Rafail, cerescul vindecător al bolilor de ochi
Rugăciune către Maica Domnului pentru vindecarea bolilor de ochi
Rugăciune 26 iulie către Sfânta Muceniță Paraschevi – vindecătoarea orbirii și a bolilor de ochi

Surse articol:

1. Liviu Petcu, Sfântul Pantelimon – al medicilor ocrotitor și al bolnavilor deplin vindecător, Doxologia: https://doxologia.ro/sfantul-pantelimon-al-medicilor-ocrotitor-al-bolnavilor-deplin-vindecator
2. Mănăstirea Curchi, Sfântul Pantelimon – luminător al orbilor: https://manastireacurchi.md/sfantul-pantelimon-luminator-al-orbilor/
3. Icoane Făcătoare de Minuni, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (27 iulie): https://icoanefacatoaredeminuni.ro/moastele-sfantului-mare-mucenic-pantelimon-27-iulie/
4. Andrei Butu, Sfântul Pantelimom, milostivul doctor fără de arginți, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/sfantul-pantelimon-milostivul-doctor-fara-de-arginti-146438.html
5. Pravila.ro, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon – 27 iulie: https://pravila.ro/sfantul-mare-mucenic-pantelimon-27-iulie/
6. Părintele Arsenie Boca, Rugăciune către Sfântul Pantelimon (vindecare de boli, boli de ochi), Cărarea Împărăției și Psaltirea lui David, Psalmii 31-60, Vol. II, Editura Cristimpuri, Ploiești, 2014, p. 190

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.