În familie trebuie să știi să te faci iertat

Relațiile familiale sunt ușor de creat și greu de întreținut. Fie că este vorba despre relația dintre soț și soție, fie dintre copii, fie dintre părinți și copii.

Fiecare are personalitatea lui și obiceiurile lui, cusururile lui și înclinațiile lui. Toate acestea sunt la comun, cum se zice. De aceea este dificil să păstrezi pacea și buna-înțelegere.

In familie trebuie sa stii sa te faci iertat

In familie trebuie sa stii sa te faci iertat

Cineva trebuie să lase întotdeauna de la el, de dragul armoniei, de dragul iubirii. Ideal ar fi ca toți să renunțe, pe rând, la propriul egoism, astfel încât situația să se balanseze repede în momentele de încercare.

În orice casă există neînțelegeri, discuții contradictorii sau chiar certuri. În orice casă apar necazuri și situații conflictuale, care trebuie tratate cu maturitate emoțională și cu înțelepciune.

Un gest care dă dovadă de aceste calități este smerenia.

În familie, mai mult ca în orice alt tip de relație, trebuie să știi să te faci iertat, spunea Părintele Gheorghe Calciu.

Viața în familie, în mănăstire sau în alt tip de comunitate este dură, pentru că te lovești de caracterul celuilalt sau chiar de propriul tău caracter în relație cu celălalt.

A ști să te faci iertat înseamnă să știi să te smerești când situația o cere.

„Nu a ierta este greu, ci a obține iertarea. Și nu printr-o frază stearpă și erodată de uzura convențională, ci printr-o adâncă implicare a sufletului și printr-o umilință nejucată”.

Cel care se smerește cu adevărat va dobândi iertarea cu ușurință.

Citește și – Iertarea nu se dă pe merit, ci pe temeiul dragostei… Iertarea nu se dă pe merit, ci pe temeiul dragostei

Dacă te vei fi sincer și îți vei cere iertare din inimă, cel pe care l-ai rănit va simți starea ta și se va înmuia.

Când sufletul este stăpânit de o dragoste umilă, aceasta va întoarce sufletul celuilalt spre o iertare adevărată, spune Părintele Calciu.

Citește și – Cine trebuie să-și ceară iertare primul?

Familia și comunitățile unite sunt un lucru de mare preț. De aceea trebuie să ținem din toată puterea la dragostea dintre noi, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel. Cei mai tari să poarte slăbiciunile celorlalți mai slabi, căci așa se cuvine.

Fiecare să caute nu folosul său, ci folosul altuia și să contribuie prin tot ce poate la mântuirea lui și a celuilalt.

„Încercați să fiți fericiți împreună, căci viața este un strigoi. Ceea ce este real ține numai de Dumnezeu și de prezența Lui în lume. Anii trec repede, veți îmbătrâni curând. Dar măcar sufletește încercați să fiți tineri”.

Sursă articol: Părintele Gheorghe Calciu, E important să știi să te faci iertat, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/e-important-sa-stii-sa-te-faci-iertat

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.