Cine trebuie să-și ceară IERTARE primul?

Iertarea este cea mai mare dovadă a unui suflet smerit. Din mândrie nu vrem să-i iertăm pe semenii noștri când greșesc față de noi.

Din orgoliu nu avem puterea să ne ducem primii să ne cerem iertare, sau măcar să căutăm împăcarea.

Iertare si impacare

Cel mândru se îndreptățește pe sine și nu poate oferi iertarea deplină până când celălalt nu-și recunoaște greșeala.

Or, un creștin adevărat își cer el primul iertare și arată disponibilitatea de a se reconcilia, chiar dacă nu el este cel care a greșit.

Arhimandritul Serafim Alexiev mărturisește în cartea „Vrajbă și împăcare” că mulți oameni își învârtoșează inima și se îndreptățesc spunând:

„Cum să-l iert, când el nu vine la mine? El e mai mic, așa că el să întindă primul mâna spre împăcare! El m-a jignit, și prin urmare, el trebuie să-și ceară iertare!”

Unii ca aceștia sunt stăpâniți de patima mândriei și a orgoliului și nu pot renunța la propria lor dreptate. Ei spun că nu au nimic cu cei care au greșit față de ei, însă dacă aceia nu doresc să se împace, cu ei, nici ei nu vor acest lucru.

„Cine? Eu să merg primul să-i cer iertare? Pentru ce să mă smeresc înaintea lui? Dar cine e el? Și eu am onoare!” și multe altele”.

Cu toții ne regăsim în acest cuvinte semețe și pline de îngâmfare. Mântuitorul nu a spus nicăieri că suntem datori să-i iertăm doar pe cei care vin să ne ceară iertare.

„Niciunde nu s-a hotărât ca cel mai mic să se roage primul de iertare. Fiecare este dator întotdeauna să-i ierte dușmanului său personal și pe toți cei care i-au rănit orgoliul.

Dacă vinovatul pentru ceartă se dezmeticește primul și cu smerenie se roagă potrivnicului său pentru iertare, el își va curăți vina din suflet”.

Iar dacă cel nevinovat insistă în mândria sa și nu vrea cu nici un preț să se împace, el va fi mai vinovat decât cel vinovat.

________________________________

Sursă: Arhimandrit Serafim Alexiev, Vrajbă și împăcare, Editura Sophia, București, 2006, pp. 56-57: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/iisus-hristos-nu-spus-nicaieri-sa-l-iertam-numai-pe-cel-care-vine-sa-ne-ceara

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.