Știți ce înseamnă cuvântul „a ierta”?
Dumnezeu cere de la noi iertarea din inimă a aproapelui. Această poruncă o poate împlini doar cel care s-a lepădat cu desăvârșire de iubirea de sine, de mândrie, trufie și egoism.
Ce înseamnă să ierți? Înseamnă că uiți răul pe care ți l-a pricinuit cineva. Amintirea acelui rău nu te mai bântuie și nu-ți aduce gânduri de răzbunare sau de ostilitate împotriva fratelui.
A ierta o insultă sau o nedreptate înseamnă că să nu ți-o mai amintești deloc, ca și cum acel eveniment neplăcut nici nu s-ar fi întâmplat.
În limba greacă, cuvântul a ierta se referă la a lăsa un loc pentru ca (alt)cineva să vină.
Altfel spus, a ierta înseamnă a face loc în inima ta, a crea un spațiu pentru altcineva ca să se așeze acolo. În cuvinte și mai simple, când spunem „te iert”, spunem de fapt „îți ofer un loc în mine”.
Să ne imaginăm că două persoane stau pe o scară și altcineva vrea să urce. Pentru ca a treia persoană să poată trece, cei doi trebuie să se apropie.
Pentru ca toți trei să încapă, cei doi trebuie să facă puțin loc. Trebuie să îl primească pe al treilea între ei.
Suntem oare capabili să facem asta? Putem să îi oferim celui care a greșit față de noi un loc lângă noi, un loc în inima noastră?
Asta înseamnă să ierți din inimă: să îl poți primi pe cel care te-a rănit, să nu-l vezi ca pe un răufăcător, ca pe un vrăjmaș.
A ierta din inimă înseamnă să nu mai ai rezerve sau ostilitate față de cinve. Înseamnă să îl iubești.
Dacă iubirea ta pălește, se răcește când cineva greșește față de tine, înseamnă că nu iubești cu adevărat. Aceea este o iubire egoistă, centrată pe proriul sine.
Cel care reușește să ierte din suflet și să îmbrățișeze pe cel care a greșit, va trăi încă din această viață raiul.
Va pregusta dulceața și pacea Duhului Sfânt, care vine și se sălășluiește în inimile curate și fără de răutate.
Sfinții Părinți ne sfătuiesc ca atunci când ne certăm cu cineva, să facem rugăciune pentru el. Să îl trecem primul pe pomelnic.
Să îl scriem de asemenea în inima noastră și în mintea noastre înaintea tuturor. Acesta este primul pas spre învingerea propriului egoism.
Citește și:
Nu vă împăcați fără să iertați – maica Siluana
În trecut, oamenii se iertau în tăcere, în modul cel mai firesc
Dumnezeu mi-a dăruit darul tămăduirilor pentru că întotdeauna am iertat – Sfântul Nectarie
Avem noi puterea să iertăm precum Sfântul Spiridon pe acei hoți de oi?
Sursă articol: Holy Resurrection, What does the word „forgive” me? https://www.youtube.com/watch?v=158et8bavU8&ab_channel=HolyResurrection