Rugăciune către Maica Domnului, ajutătoarea celor neajutorați

Rugăciunea către Maica Domnului nu trebuie să lipsească din viața noastră. Nu este creștin adevărat acela care nu cere ajutorul Maicii Domnului. Toți suntem slabi și neputincioși și avem nevoie de mijlocirea ei.

Maica Domnului este pentru noi cel mai înalt model de viețuire. Dacă privim la felul în care a trăit ea, avem multe de învățat. Vedem că ea iubea tăcerea, înfrânarea, curăția și rugăciunea către Dumnezeu, mai mult decât orice.

Rugaciune catre Maica Domnului, ajutatoarea celor neajutorati

Rugaciune catre Maica Domnului, ajutatoarea celor neajutorati: Wirestock – www.freepik.com

De la Maica Domnului putem învăța smerenia, care este cea mai înaltă virtute.

În lume astăzi se cultivă patima opusă smereniei, și anume mândria. Vrăjmașul diavol vrea ca noi să devenim mândri, trufași, semeți și lăudăroși, pentru că știe că mândria ne desparte de Dumnezeu și ne lasă fără ajutorul Lui.

Citește și – Când sunt boli sau epidemii pe fața pământului, Maica Domnului aduce scăpare – Părintele Cleopa

Dar noi privind la Maica Domnului, ne deprindem să avem cugetul smerit. Ea ne povățuiește să îi urmăm în smerenie, blândețe și feciorie.

Privind la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mai vedem un alt lucru pe care trebuie să ni-l însușim și noi, și anume rugăciunea cu durere pentru lume.

Maica Domnului stă de-a dreapta Mântuitorului Hristos în cer și  mijlocește neîncetat pentru noi. Sfântul Ioan Botezătorul este în stânga scaunului Mântuitorului și se roagă pentru noi.

Apoi avem sfinții, care s-au arătat și ei mijlocitori puternici pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

Fără de rugăciune nu se mișcă nimic. Nimic nu poate merge bine în viața noastră dacă nu Îi cerem ajutorul lui Dumnezeu, preacuratei Maicii Sale și sfinților.

Iar când înălțăm ruga noastră către Maica Domnului, să nu uităm și de semenii noștri care sunt în necazuri, în lipsuri și în tot felul de întristări.

Citește și – Rugăciune către Maica Domnului „Alină întristarea mea”

Așa cum spune în rugăciunea de mai jos, Maica Domnului este bucuria celor necăjiți și mângâierea celor ce plâng, cercetătoarea celor neputincioși și acoperământul celor chinuiți.

Așa cum aici pe pământ avem „cunoștințe” care ne înlesnesc accesul în anumite locuri sau pun cuvânt pentru noi, așa și ea, în ceruri, mijlocește înaintea Fiului ei pentru noi.

Trebuie să știm că la rugăciune nu ni se răspunde strict. Dumnezeu nu doar soluționează problema pentru care ne rugăm, ci trimite și mângâierea Sa, luminându-ne mintea și dând pace sufletului nostru tulburat.

Așadar, pe lângă împlinirea cererii, Dumnezeu revarsă peste noi multe alte daruri, pe care nu le-am cerut, dar care ne ajută să simțim dragostea lui Dumnezeu și prezența Lui în viața noastră.

Citește și – Rugăciune către Maica Domnului „Alină întristarea mea”

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

Ceea ce singură ești bucuria celor necăjiți și ocrotitoarea celor nedreptățiți, mângâierea celor ce plâng și ajutătoarea celor neajutorați, cercetătoarea celor neputincioși și acoperământul și sprijinul celor ce se chinuiesc; liman celor înviforați și toiag orbilor, povățuitoare celor și scăpare tare a celor din nevoi, Născătoare de Dumnezeu, cu totul fără de prihană, ia aminte la această ticăloasă și netrebnică rugăciune a mea, pe care o aduc ție întru strângerea inimii, și mă izbăvește de viforul cel rău al gândurilor.

Scapă-mă din somnul cel greu care mi s-a pricinuit mie din lenevie și depărtează de la mine trândăvia cea cumplită. Izbăvește-mă de tirania cea amară a demonilor și mă smulge din obiceiul cel rău al patimilor.

Și precum știi, mântuiește-mă pe mine, netrebnicul tău rob, cel ce întru tine, după Dumnezeu, mi-am pus nădejdile mântuirii mele. Dă-mi mie, Preacurată, cu osârdie să împlinesc poruncile Fiului Tău și Dumnezeului nostru, și să păzesc întotdeauna așezămintele Lui cele mântuitoare.

Și mă întărește ca să întâmpin doxologiile Lui cele bineprimite, cu minte trează și cuget veghetor. Că întru tine, pricinuitoare bunătăților și ajutătoarea mea nădăjduind, aduc această cerere.

Deci, să nu cad din nădejdea cea către tine, Preacurată, nici să mă întorc umilit și rușinat. Ci să aflu prin tine, de Dumnezeu dăruită, Stăpână degrabă, împlinirea cererilor mele.

Ca totdeauna, ca pe o ajutătoare tare a noastră, a păcătoșilor, și împlinitoare a cererilor noastre, să te laud și te măresc, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și – Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea necazurilor

Sursă articol: Rugăciune către Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Paraclisul cel Mare al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Paraclisele și Acatistele Zilelor Săptămânii, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2020, pp. 253-254

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.