Rugăciune pentru ușurarea sufletului la întristări, spaimă și gânduri rele

Această rugăciune pentru ușurarea sufletului se poate citi ori de câte ori apar gânduri negre, spaime și vise urâte care ne tulbură.

Este o rugăciune alcătuită din psalmii Proorocului David, care lucrează profund asupra stării noastre mentale și emoționale.

Rugaciune la vreme de intristare, spaima, ganduri rele

Rugaciune la vreme de intristare, spaima, ganduri rele

Ce poate fi mai folositor și mai înveselitor pentru un suflet întristat decât citirea de psalmi? Sfântul Paisie Aghioritul spunea despre cântarea de psalmi că aduce alinare și mângâiere la vreme de boală sau în dureri.

Psaltirea este în întregime o carte vindecătoare, plină de daruri duhovnicești pentru cei care o folosesc cu credință.

În ea găsim sfaturi de mare preț, râuri de înțelepciune și leacuri pentru felurite boli. Citirea Psaltirii trebuie să se facă neîncetat, nu numai în mănăstiri, ci și în casele creștinilor, deoarece este deosebit de lucrătoare.

Citește și – Rugăciune la vreme de spaimă și primejdie

Ea lucrează atât asupra sufletului, cât și împotriva duhurilor răutății. Pentru că este plină de versuri aducătoare de slavă lui Dumnezeu.

Sfântul Vasile cel Mare iubea atât de mult Psaltirea și dorea ca citirea ei să nu se întrerupă sub nici o formă, încât spunea că mai bine stă soarele pe cer decât să înceteze această practică.

Așadar, oricând apare o tulburare în suflet, este bine să deschide, psaltirea și să citim o catismă sau mai multe, după putere. Vom simți îndată efectul ei binefăcător.

Psalmii nu trebuie citiți în grabă, ci cu multă luare aminte. Ca să înțelegem ceea ce scrie acolo și să avem câștig duhovnicesc. Proorocul David a scris acei psalmi prin insuflare divină. Mulți din ei sunt chiar profeții, mai cu seamă despre venirea Mântuitorului.

Citește și – Psalmul 55 – risipește frica, spaima, tulburarea

Majoritatea însă ne învață despre legea lui Dumnezeu și poartă în ei înțelepciunea pe care David a dobândit-o din greșeli.

Citirea zilnică a psalmilor ajută la memorarea lor. Astfel, după mai multă vreme de citit la psaltire, vom constata că mulți din ei ne vin în minte în timpul nopții sau al zilei. Acesta este un alt mod prin care Psaltirea lucrează asupra noastră în chip tainic. 

Rugăciune pentru ușurarea sufletului la întristări, spaimă, gânduri și visuri urâte care îl tulbură pe om

Dumnezeule, întru numele Tău mântuiește-mă și întru puterea Ta mă judecă. Dumnezeule, ascultă rugăciunea mea, pleacă urechea Ta la graiurile gurii mele.

Ia aminte spre mine și mă ascultă, că m-am mâhnit întru îngrijorarea mea și m-am abătut. Inima mea s-a tulburat întru mine și frica morții a căzut asupra mea. Temere și cutremur au venit peste mine și întunericul m-a acoperit.

Doamne, Dumnezeu mântuirii mele, ziua am strigat și noaptea înaintea Ta. Să ajungă până la Tine rugăciunea mea, că s-a umplut de rele sufletul meu și viața mea de iad s-a apropiat.

Miluiește-mă, Doamne, că neputincios sunt! Vindecă-mă, că s-a tulburat foarte sufletul meu. Ostenit-am întru suspinarea mea. În toate nopțile îmi stropesc patul cu lacrimile mele și în ele îmi scald așternutul.

Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu, și pentru ce mă tulburi? Nădăjduiește în Dumnezeu și mă voi mărturisi Lui, mântuirea feței mele și Dumnezeul meu.

Domnul este luminarea mea și Mântuitorul meu, de cine mă voi teme? Domnul este sprijinitorul vieții mele, de cine mă voi înfricoșa?

Iubi-Te-voi, Doamne, vârtutea mea! Domnul este întărirea mea și scăparea mea și izbăvitorul meu. Domnul este ajutorul meu și voi nădăjdui întru El: apărătorul meu și puterea mântuirii mele și sprijinitorul meu. Amin”.

Citește și – Rugăciune pentru învingerea fricii, neliniștii, anxietății, către Sfântul Efrem cel Nou

Sursă: Rugăciune pentru ușurarea sufletului la întristări, spaimă, gânduri și visuri urâte care îl tulbură pe om, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas, Stockholm, 2019, pp. 222-223

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.