Psalmul 55 – risipește frica, spaima, tulburarea

Psalmul 55 este un psalm în care Proorocul David își pune sufletul înaintea lui Dumnezeu, plângându-și amarul. Este o rugăciune care arată un suflet tulburat, dar neînfricat, care laudă ajutorul lui Dumnezeu ce vine în urma credinței.

Singurul în Care are încredere și pe care Îl slujește este Dumnezeu. Doar de El se teme și nu de oameni, care sunt neputincioși. Profetul David spune că atunci când Îl cheamă pe Dumnezeu în ajutor, toți vrăjmașii lui fac cale întoarsă. 

Psalmul 55

Psalmul 55

Maica Gavrilia spunea că cel care Îl iubește pe Dumnezeu nu se teme de nimic. O minte și o inimă întemeiată pe credință este neînfricată.

„Pentru că, până la urma urmei, de ce te poți teme?”

Știind că Dumnezeu se află la cârma vieții noastre, de ce ne-am putea teme? Știind că El le îngăduie pe cele de folos, de ce să ne fie frică? Știind că Domnul poartă de grijă și îndreaptă viața noastră spre binele nostru de ce să simțim nesiguranță și panică?

Necazurile prin care ne este dat să trecem au rolul de a ne întări în experiență și în credință, de a ne curăța de păcate, de a ne înțelepți.

Citește și: Nădejdea în Dumnezeu ne ajută să trecem viața pământească fără frică și panică, precum copilul în brațele mamei sale – Sfântul Ioan de Kronstadt

Nu greutățile sunt cele care ne inspiră teamă, ci propria noastră slăbiciune și lipsă de credință.

„Frica nu trebuie să intre în inima noastră”. Cei ce se încred în Domnul vor fi păziți și acoperiți de harul Lui. Vor avea mereu ajutorul și sprijinul Său, după cum spune în Psalmul 90:

„Că El te va izbăvi din cursa vânătorilor și de cuvântul tulburător. Cu spatele te va umbri pe tine și sub aripile Lui vei nădăjdui; ca o armă te va înconjura adevărul Lui.

Nu te vei teme de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua, de lucrul ce umblă în întuneric, de molima ce bântuie întru amiază”.

Și spune mai departe, „pentru că pe Domnul, nădejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scăpare ție […] Că îngerilor Săi va porunci pentru Tine ca să te păzească în toate căile tale”.

Credința puternică în Dumnezeu este tot ce avem nevoie pentru a depăși frica și încercările.

Cel care își pune nădejdea în El negreșit va lua de la Dumnezeu tărie și ocrotire. Căci El trimite pe îngerii Săi să ne apere de tot răul.

„Că Mine a nădăjduit și-l voi izbăvi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el că a cunoscut numele Meu. Striga-va către Mine și-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz și-l voi scoate pe el și-l voi slăvi”.

Nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la cele care se întâmplă în jurul nostru. Iar dacă ne vom îmbolnăvi, sau vom fi vătămați ori năpăstuiți, să ne alinăm cu gândul că Domnul a îngăduit aceasta pentru folosul nostru.

Citește și: Când te vor tulbura gânduri de frică pentru mâhnirile ce vor urma, să spui simplu: „Facă-se voia Domnului” și te vei umple de liniște

Tot ce avem nevoie pentru a depăși o situație dificilă este credința, nădejdea și răbdare. Avându-le pe acestea, să adăugăm și rugăciunea către Dumnezeu și vom fi în deplină siguranță.

Psalmul 55

Mânuiește-mă, Doamne, că m-a necăjit omul; toată ziua războindu-se m-a necăjit.
Călcatu-m-au vrămașii mei toată ziua, că mulți sunt cei ce se luptă cu mine, din înălțime.
Ziua când mă voi teme, voi nădăjdui în Tine.
În Dumnezeu voi lăuda toate cuvintele mele toată ziua; în Dumnezeu am nădăjduit, nu mă voi teme: Ce-mi va face mie omul?
Toată ziua cuvintele mele au urât, împotriva mea toate gândurile lor sunt spre rău.
Locui-vor lângă mine și se vor ascunde; ei vor păzi călcâiul meu, ca și cum ar căuta sufletul meu!
Pentru nimic nu-i vei mântui pe ei; în mânie popoare vei sfărâma, Dumnezeule.
Viața mea am spus-o Ție; pune lacrimile mele înaintea Ta, după făgăduința Ta.
Întoarce-se-vor vrăjmașii mei înapoi, în orice zi Te voi chema. Iată, am cunoscut că Dumnezeul meu ești Tu.
În Dumnezeu voi lăuda graiul, în Dumnezeu voi lăuda cuvântul;
În Dumnezeu am nădăjduit, nu mă voi teme. Ce-mi va face mie omul?
În mine sunt, Dumnezeule, făgăduințele pe care le voi aduce laudei Tale,
Că ai izbăvit sufletul meu de la moarte, picioarele mele de alunecare, ca bine să plac înaintea lui Dumnezeu, în lumina celor vii.

Citește și: Psalmul 90 – o rugăciune puternică pentru cei ispitiți, cuprinși de frică sau necazuri

Sursă: Produse Mănăstirești, Frica nu trebuie să intre în inima noastră: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/articole-duhovnicesti/frica-nu-trebuie-sa-intre-in-inima-noastra

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.