Însemnați-vă cu semnul Sfintei Cruci când mâncați, când ieșiți din casă și la începutul oricărei lucrări – Cuviosul Anatolie de la Optina
Unul din marii stareți de la Schitul Optina, Cuviosul Anatolie îi sfătuia pe oameni să se obișnuiască să facă semnul Sfintei Cruci mai des, pentru a se apăra de cursele vrăjmașului și pentru a mărturisi dreapta credință.
Deși mulți spun că trăim vremurile de pe urmă și că oamenii au început să se distanțeze tot mai mult de la credință și de la calea cea bună, nu trebuie să ne pierdem nădejdea.
„Vă sfătuiesc, preaiubiții mei, să păstrați în voi, cu toate puterile, duhul bunei credințe. Adică să vă însemnați cu semnul Sfintei Cruci când mâncați și când beți, ieșind din casă și intrând, și la începutul oricărei lucrări; cei împrejmuiți cu Sfânta Cruce sunt înfricoșători pentru vrăjmașul.
Cu toate că unora care gândesc greșit, li se pare o nebunie să facă așa, adică (spun ei): „Ce vor zice ceilalți despre noi?”
Să nu cădem în capcana slavei deșarte, în care ne preocupă mai mult ceea ce cred oamenii despre noi. Mântuitorul a zis: „De cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului Se va rușina de el, când veni întru slava Tatălui Său cu sfinții îngeri” (Marcu 8, 38).
Iată dar de ce trebuie să ne temem, ca nu cumva iubind mai mult slava lumească, să-L pierdem pe Dumnezeu și să ne pierdem și nădejdea mântuirii.
„Trebuie să ne gândim nu la ceea ce vor zice oamenii, ci la ce va spune Însuși Domnul Dumnezeu la înfricoșătoarea Judecată despre lingușirea noastră! Iată, la aceasta trebuie să cugetăm, și nu la ce vor spune sau vor gândi cei mândri despre noi.”
„Iar mie – zice Sfântul Apostol Pavel – să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!” (Galateni, cap. 6, 14)
Iată ce frumos spune într-o cântare închinată Sfintei Cruci:
„Astăzi înainte merge Crucea Domnului, și credincioșii o primesc pre dânsa cu dragoste și câștigă tămăduiri sufletului și trupului și de toată boala. Pre aceasta o sărutăm cu bucurie și cu frică; cu frică pentru păcat, că nevrednici suntem, iar cu bucurie pentru mântuirea pe care o dă lumii, Cel ce S-a pironit pre ea, Hristos Domnul, Care are mare milă”.
Sursă: Mari Stareți Ruși, Din Învățăturile duhovnicești ale Cuviosului Stareț Antonie de la Optina, Vol. 1, Ed. Sophia, 2008, pp. 519-520