Cura cu CĂPȘUNI – o binefacere “dumnezeiască”, inclusiv pentru diabetici

La fel ca și fraga, căpșuna nu este un fruct propriu-zis, deoarece ele se formează din receptaculului floral, care se îngroașă și devine cărnos, zemos, dulce și parfumat.

Cura cu Căpșuni

Cura cu Căpșuni

Ce proprietăți au căpșunile

Căpșunile conțin foarte mult potasiu (140 mg%), foarte multă apă (89%), și multe alte minerale și vitamine: fosfor (30%), calciu (25%), fier, cupru, vitaminele B1, B2, B6, K și E, proteine, iar în cantități mai mici: acid salicilic, substanțe uleioase, sulf, siliciu, brom și iod.

Un aspect important este că, în ciuda dulceții lor, pot fi consumate și de persoanele care au diabet, deoarece conțin un tip de zahăr natural în proporție de 5% (levuloză).

Căpșunile sunt tonice (generale și hepatice), remineralizante, diuretice și depurative, antibiotice, bactericide, anti-inflamatoare și anticancerigene.

Indicații terapeutice

Potrivit recomandărilor medicilor și naturaliștilor din vechime, căpșunele și fragile au o acțiune diuretică remarcabilă, prin care ajută la eliminarea acidului uric.

Din acest motiv, sunt indicate în curele pentru afecțiunile renale (inclusiv pietre), artritism, reumatism și mai ales pentru gută. Carl Linné, botanist, medic și zoolog suedez, spunea despre căpșuni că sunt o binefacere dumnezeiască, după ce s-a vindecat de gută consumând căpșuni dimineața și seara.

Efectul diuretic ajută și la eliminarea toxinelor și implicit la tratarea afecțiunilor pielii (de pildă eczeme).

Căpșunile au binefaceri și asupra aparatului digestiv, datorită efectelor laxative, și asupra vaselor de sânge, datorită efectelor diuretic-depurative, prin care ajută la eliminarea excesului de colesterol, scăderea tensiunii arteriale și tratarea aterosclerozei.

– Astenie, anemie
– Insomnie, nevroză
– Tuberculoză (ca tonic și remineralizant)
– Litiază biliară
– Afecțiuni hepatice, Insuficiență hepatică
– Dischinezie biliară
– Artrită, gută
– Ateroscleroză
– Colesterol mare
– Ateroscleroză

Căpșunile zdrobite și amestecate cu albuș de ou ajută tenul gras, iar amestecate cu smântână ajută tenul uscat.

Și frunzele căpșunilor și fragilor au proprietăți medicinale. Ajută mai ales în caz de diaree. Sunt diuretice și dezinfectante pentru căile urinare.

Se administrează sub formă de infuzie, din 1-2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite și 200 ml de apă. Se consumă câte 2-3 căni pe zi. Dacă se asociază cu frunze de zmeur, această infuzie se poate bea zilnic, ca ceai alimentar.

Cura cu căpșuni

Diabet. Se poate face o cură de primăvară, când se consumă câte 300 g de căpșuni proaspete pe zi.

Oxiuri. Se consumă cel puțin ½ kg de căpșuni pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Se face apoi un repaus alimentar până la ora 12.

Pentru tratarea afecțiunilor listate mai jos, se consumă câte 1-1,5 kg de căpșuni rude pe zi. Cura cu căpșuni durează 1-2 săptămâni:

– Constipație cronică
– Gută, nefrită
– Pietre la rinichi, bilă și ficat
– Tuberculoză
– Intoxicație cu alcool sau tutun
– Pletoră
– Reumatism articular, gută
– Varice, arterioscleroză

Căpșunile nu sunt indicate pentru prăjituri, deoarece în combinație cu făină, creează aciditate. Se recomandă fructele proaspete, consumate dimineața, pe stomacul gol.

Contraindicații

Aceste fructe trebuie evitate de persoanele care suferă de alergie la căpșuni și fragi, deoarece consumul lor poate cauza reacții alergice puternice, însoțite de urticarie.

Surse articol:
1. “Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. “Vindecare și Purificare Prin Alimentația și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. Waw, ce de beneficii au capsunile!

  2. Dar nu sunt indicate persoanelor alergice

  3. IN FIECARE ZI AS MANCA 200GR…

  4. o capsuna-doua capsuni !!!

  5. si cu colita de fermentatie ce faci?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.