Caise Uscate – Proprietăți și Beneficii Importante

Fructele uscate sunt adevărate depozite de vitamine, minerale și antioxidanți, și reprezintă un leac natural pentru sănătate în perioada iernii, când suntem lipsiți de fructele proaspete. Deși consumăm fructe uscate doar la ocazii speciale, medicii recomandă să le includem mai des în dieta zilnică, pentru a beneficia din plin de proprietățile lor curative.

Caise Uscate – Proprietăți și Beneficii (Image courtesy sxc.hu)

Caise Uscate – Proprietăți și Beneficii (Image courtesy sxc.hu)

Caise uscate – Proprietăți

___________________________________________________________________________________________

Extrem de delicioase la gust, fructele uscate de tipul smochinelor, curmalelor, prunelor, stafidelor sau caiselor au valoare de medicament în sezonul rece. Gustul lor dulceag se datorează conținutului de glucide naturale, care nu dăunează sănătății. Caisele uscate conțin fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, iod, cupru și cobalt, inclusiv argint și nichel, plus Vitaminele A, B, C și PP. Nutriționiștii le recomandă pentru consumul regulat, întrucât ele ajută la hrănirea corpului, reglarea metabolismului, prevenirea bolilor de inimă și inclusiv a cancerului.

Caise uscate – Beneficii pentru sănătate

___________________________________________________________________________________________

Caisele uscate reprezintă un mod foarte plăcut de a crește imunitatea corpului și de a ne feri de infecții, dereglări metabolice și alte tulburări de sănătate. Fructele uscate sunt bogate în antioxidanți de tipul polifenolilor, care ne ajută nu doar intern, ci și la menținerea pielii tinere.

• Menținerea vederii sănătoase
• Catifelarea tenului și pielii
• Îndesirea părului
• Combaterea cancerului la plămâni, stomac sau vezica urinară (se consumă câte 15 caise uscate pe zi)
• Îmbunătățirea funcției mentale (memoria, învățarea)
• Scad tensiunea arterială
• Previn și tratează anemia
• Ajută la producerea sângelui (se consumă 100 g de caise uscate pe zi)
• Cresc aportul de magneziu
• Ajută în tulburări gastro-intestinale
• Reglează metabolismul și tratează hipovitaminoza

Doza zilnică de caise uscate

___________________________________________________________________________________________

Pentru a evita apariția problemelor digestive, nu se va depăși cantitatea de 100 g de caise pe zi. Doza zilnică este de 80-100 g pe zi, și acestea împărțite în 3 părți egale. Înainte de utilizare, dacă sunt prea tari, se pot înmuia câteva ore în apă. Lichidul rezultat nu se aruncă, deoarece poate fi băut ca un compot natural.

> Ceai de caise pentru stomac și ficat

Din caisele uscate se poate prepara un ceai, prin introducerea a 2 linguri de fructe tocate mărunt într-un pahar cu apă clocotită. Se lasă la infuzat cu capac 1-2 ore. Se bea cald, în trei reprize pe zi, înainte de masă.

> Rețete cu caise uscate

Caisele uscate se pot adăuga în salate de fructe sau legume, sau se pot asezona cu alte ingrediente care conțin proteine sau grăsimi bune, cum este iaurtul sau smântâna. Merg foarte bine cu orez, pește sau carne. Se pot prepara salate de morcov ras cu caise uscate, nucă, smântână, mere și lămâie, sau se pot prepara ca o garnitură pentru pui cu usturoi, roșii, ceapă și unt.

___________________________________________________________________________________________

Caise uscate – Contraindicații

Caisele uscate nu sunt indicate persoanelor care suferă de hipotiroidie, gastrită hiperacidă, diabet zaharat sau hepatită.

Caisele se usucă cel mai bine la soare sau la umbră, cu tot cu sâmburi. Acest proces natural ajută la păstrarea vitaminelor și enzimelor din fructe. Dacă se aleg caise uscate din comerț, trebuie evitate acele caise care arată prea portocaliu la culoare, deoarece acestea pot conține aditivi alimentari și coloranți.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.