PLANTE care combat STRESUL, simptomele EMOȚIONALE de DEPRESIE și OBOSEALA mentală
Plantele sunt folosite din antichitate pentru stimularea funcțiilor cerebrale și îmbunătățirea stării de spirit.
În ultimii ani, cercetătorii au realizat numeroase studii pe efectele terapeutice ale plantelor și suplimentelor naturale asupra creierului.
Florile de păpădie se numără printre cele mai bune surse de lecitină – o substanță care crește nivelul de acetilcolină din creier și ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
Ginkgo biloba este un alt adjuvant important pentru buna funcționare a creierului. Acesta acționează pozitiv asupra creierului prin efectele sale stimulente la nivelul sistemului circulator.
Compușii regăsiți în această plantă ajută la refacerea circulației sangvine cerebrale și în consecință îmbunătățesc aprovizionarea creierului cu oxigen și nutrienți.
Totodată, datorită proprietăților antioxidante, Ginkgo biloba protejează celulele de daunele radicalilor liberi.
Roinița este folosită din vechime ca leac pentru suferințele cauzate de tulburări nervoase, precum nervozitate, depresie, dureri de cap sau insomnie.
Această plantă aromată din familia mentei conține uleiuri volatile cu efecte sedative puternice. Cel mai important din ele este citronella.
La fel ca roinița și ginkgo biloba, ginsengul este o plantă adaptogenă, adică ajută organismul să se adapteze mai ușor la stres și alte dezechilibre.
Ginsengul chinezesc și cel siberian sunt folosite îndeosebi ca energizante, stimulente ale bunei-dispoziții și tonice psihice – cresc rezistența mentală.
Aceste plante reduc anxietatea și îmbunătățesc diverse funcții cerebrale, precum memoria, concentrarea, atenția și totodată performanța la teste.
Gotu kola este considerată ginsengul indian. Această plantă este originară din țările orientale (India, Japonia, Asia), dar se comercializează și la noi ca supliment alimentar.
Este utilizată din vechime ca tonic cerebral. Studiile au demonstrat că Gotu kola are efecte protectoare asupra sistemului nervos central.
Sunătoarea este apreciată pentru capacitatea sa naturală de a lupta împotriva depresiei. Cu toate acestea, nu trebuie folosită ca tratament, ci ca adjuvant.
Din această listă nu trebuie să lipsească alimentele sau suplimentele alimentare bogate în Omega-3. Acești acizi grași esențiali au un rol deosebit de important în reglarea dispoziției, reducerea stresului, combaterea depresiei și îmbunătățirea funcțiilor creierului.
Paiele de ovăz, folosite sub formă de ceai, au efecte calmante și pot ajuta la tratarea anxietății moderate. Pot fi combinate cu alte plante, precum mușețel și tei.
Passiflora, sau floarea pasiunii, are efecte narcotice blânde și este folositoare în insomnii. Datorită efectelor calmante puternice, planta poate fi folosită pentru anxietatea severă din timpul zilei.
_______________________________________
Unele plante aromatice pot fi folosite sub formă de uleiuri esențiale în aromaterapie, precum:
• ulei esențial de rozmarin – util în probleme de memorie și de concentrare, oboseală mentală, încețoșarea minții;
• ulei esențial de mentă – răcoritor și energizant, acest ulei îmbunătățește claritatea mentală și memoria și mărește tonusul psihic;
• ulei esențial de busuioc – are efecte tonice la nivelul sistemul nervos, reduce surmenajul psihic, întărește mintea.
_______________________________________
Surse bibliografice:
1. Hippocrates Health Institute: Herbs for Happier Emotions and Brighter Brains: https://hippocratesinst.org/herbs-for-happier-emotions-and-brighter-brains
2. Fares, Gotu kola: https://fares.ro/dictionar-plante/gotu-kola/