Iarba Mare – Planta Bolilor Ginecologice

Din glosarul plantelor vindecătoare de pe vremea dacilor am ales spre prezentare Iarba Mare. În folclorul popular, această plantă se mai numeşte şi Lacrimile Elenei, iarba neagră, brustan sau smântânica. Este o plantă recomandată femeilor pentru că tratează cu succes afecţiuni ale uterului şi simptomele neplăcute cauzate de menopauză.

Iarba Mare – Planta Bolilor Ginecologice

Iarba mare (Inula helenium)

Iarba mare (Inula helenium) creşte prin livezi, prin vii, în gropi, pe marginea pâraielor şi prin pădurile de deal şi munte. Este o plantă frumoasă, care aduce foarte mult cu floarea soarelui. În scop medicinal se foloseşte mai ales rădăcina, care conţin inulină – o fibră sănătoasă folosită la prepararea multiplelor leacuri populare şi medicamente sintetice.

Iarba mare – indicații terapeutice 

În Evul mediu, Iarba mare era considerat un leac universal pentru tratarea ciumei şi a altor boli grave sau uşoare. Acţiunile terapeutice ale acestei plante au fost dezvoltate mai târziu în mănăstiri. Iarba-mare conţine uleiuri volatile cu efecte antitusive, antiinflamatoare, expectorante, antitumorale şi tonice digestive. Conţine substanţe antibiotice care combat viruşii şi bacteriile. Poate fi utilizată şi ca sedativ natural pentru afecţiunile sistemului nervos.

• Tulburări ale sistemului nervos – melancolie şi anxietate
• Afecţiuni ale plămânilor – astm, tuse convulsivă, bronşită
• Bacilul Koch
• Dureri de stomac
• Boli ale vezicii urinare
• Liatiză biliară
• Reumatism şi guta
• Hernie inghinală
• Mâncărimi şi ulceraţii purulente
• Tumori

Administrare internă şi externă

Iarba mare se utilizează sub formă de decoct. Se prepară din 20 de grame de plantă la o cană de apă rece. Se fierbe 15-20 de minute. Se iau 3-4 linguriţe pe zi. La nivel extern, se aplică decoctul sub formă de comprese.

> Iarba mare şi menopauza

Tratamentul cu rădăcina de iarba mare este recomandat femeilor care au intrat la menopauză. Tratează prolapsul uterin şi previne cancerul mamar. Reglează tulburările de menstruaţie provocate de menopauza precoce. Mai mult, rădăcina de iarba mare vindecă bolile de cap care apar în urma dereglărilor hormonale de la menopauză. Cu acest leac se pot trata şi problemele de circulaţie cauzate de dispariţia menstrelor.

> Stimularea menstruaţiei la femeile peste 35 de ani

Pentru femeile care se confruntă cu scăderea fluxului menstrual se recomandă un amestec de ceaiuri din 50 g rădăcină de iarba mare şi 50 g unguraş. Se pun 1-2 linguriţe de amestec la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-12 minute. Se beau 2 ceşti pe zi, de la mijlocul ciclului menstrual.

Contraindicații

Iarba mare nu este indicată în perioada sarcinii, pentru că produce excitaţie uterină. Supradoza de iarba mare poate duce la iritarea pielii, tulburări respiratorii, stare de agitaţie şi somnolenţă, diaree, vomă şi crampe, paralizie sau moarte prin asfixiere.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.