Calităţile terapeutice ale merelor
Banale şi modeste, merele ascund o bogăţie de substanţe nutriţionale.
Aceste fructe pot preveni multe boli, de unde și proverbul: „Un măr pe zi ține doctorul departe!”
Un măr mediu are mai puţin de 100 de calorii şi nu conţine deloc grăsimi sau colesterol.
Merele au în schimb cantităţi generoase de fibre, vitamine și antioxidanți.
Din punct de vedere curativ, sunt indicate în: convalescenţă, febră, migrene, infecţii intestinale, boli de ficat, ulcer gastric şi gastrite, calculi biliari, reumatism şi sarcină.
Pot fi consuma ca atare, sau incorporate în salate de fructe, plăcinte sau prăjituri de post.
Cuprins
Merele şi ochii
Merele – mai ales cele coapte, au o canitate mare de Vitamina A.
Un fruct pe zi poate proteja, îmbunătăţi şi trata vederea afectată în urma unor infecţii oculare.
Merele şi dinţii
Consumul de mere ajută la diminuarea bacteriilor şi la prevenirea apariţiei cariilor.
Un măr mestecat bine produce mai multă salvă în gură, ceea ce ajută la curăţarea şi albirea dinţilor.
Merele şi oasele
Mărul ajută la creşterea densităţii osoase şi la întărirea oaselor. Poate fi un mijloc ieftin și la îndemână pentru protejarea femeilor de osteoporoza care apare în perioada de menopauză.
Merele şi inima
Coaja de măr ajută la reducerea riscului de boli arteriale coronariene.
Consumul a 2 mere pe zi combate ateroscleroza şi infarctul. Ajută la întărirea muşchilor cardiaci şi a sistemului muscular general.
Mărul are în compoziţia lui fibre solubile care în contact cu grăsimea din intestine duce la reglarea valorii colesterolului.
Merele şi digestia
Fibrele din mere îmbunătăţesc digestia prin stimularea tranzitului intestinal.
Joacă un rol important în prevenirea constipaţiei.
Consumul regulat de mere poate preveni apariţia hemoroizilor şi atenua hemoroizii deja dezvoltaţi.
Merele şi diabetul
Din nou, fibrele solubile din mere sunt răspunzătoare pentru menţinerea zahărului din sânge la un nivel optim.
Se recomandă consumul a cel puţin unui măr pe zi pentru reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip II.
Diabeticii trebuie să evite însă merele uscate, deoarece au mai mult zahăr decât cele proaspete.
Merele şi sistemul imunitar
Pentru întărirea imunității se recomandă mai ales merele roşii, care sunt mai bogate în antioxidanţi.
Acești compuși combat radicalii liberi, stresul oxidativ și bolile cronice.
Merele ameliorează stările de anemie, surmenaj fizic şi psihic. Combat de asemenea obezitatea.
Merele şi boalaParkinson
Maladia Parkinson se caracterizează prin descompunerea celulelor nervoase ale creierului care produc dopamină.
Merele şi alte fructe sau legume bogate în fibre luptă contra îmbătrânirii premature a creierului.
Merele şi cancerul
Flavonoizii din mere au capacitatea de a reduce riscul apariţiei cancerului pancreatic, de ficat, de colon şi de sân.
Coaja mărului este cea mai bogată în substanţe care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. De aceea se recomandă consumul de mere cu tot cu coajă.
un mar pe zi,tine doctorul departe