Nu cumpărați suplimente de turmeric care nu au cel puțin 95% din acest ingredient

Turmericul este unul din cele mai bine vândute suplimente alimentare din lume. Faima sa este întru totul justificată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătății.

Care formă de turmeric este mai bună pentru uz terapeutic? Rădăcina proaspătă, pulberea sau capsulele și extractele standardizate?

Nu cumparati suplimente de turmeric care nu au cel putin 95% din acest ingredient

Nu cumparati suplimente de turmeric care nu au cel putin 95% din acest ingredient

Turmericul – aurul medicinei tradiționale indiene

Turmericul este o plantă culinară emblematică pentru bucătăria asiatică. Datorită proprietăților sale curative a fost supra-numit „condimentul de aur”.

Este utilizat în medicina tradițională indiană de sute de ani. Unii îl găsesc în mod deosebit benefic pentru inflamații și dureri articulare. Multe persoane îl consumă astăzi pentru îmbunătățirea sănătății.

Cele câteva mii de studii realizate până în prezent pe turmeric și substanțele sale active au arătat că aceste au activități farmacologice diverse.

Proprietăți farmacologice diverse

Turmericul este imunomodulator, antiinflamator, anticancerigen, antidiabetic, hepatoprotector, cardioprotector. S-a dovedit benefic în zeci de boli, uneori fiind chiar superior medicamentelor de sinteză.

Ajută în artrită și osteoartrită, dureri musculare, colesterol crescut, sindrom metabolic, anxietate, depresie, demență, boli oculare degenerative, boli autoimune, afecțiuni digestive, renale și hepatice.

Consumul de turmeric îmbunătățește starea de spirit. Reduce simptomele asociate cu alergiile sau autoimunitatea. Atenuează durerile.

Turmeric sau curcumină?

La noi în țară turmericul este disponibil sub formă de pulbere sau capsule. Mai rar se găsește rădăcina proaspătă. Multe persoane cumpără pudră de turmeric și îl folosesc la gătit sau sub formă de ceai.

Alții cumpără capsule cu turmeric pentru dureri sau alte probleme de sănătate. Se merită să dai bani pe suplimente de turmeric? Sunt acestea benefice sau eficiente?

Da, cu condiția ca ele să conțină un procent suficient de curcumină. Aceasta este substanța activă căreia îi sunt atribuite majoritatea beneficiilor turmericului.

Dr. Elizabeth Co, medic internist spune că între turmeric și curcumină ar alege curcumina. Efectele antioxidante și antiinflamatorii dorite se găsesc în curcumină. Din păcate, turmericul are doar 2-6% din acest compus.

Potrivit unei recenzii apărute în 2021, suplimentele de curcumină ajută la controlul osteoartritei.

Reumatologul Bhakti Shah recomandă suplimentele de curcumină pentru reducerea inflamației articulare. Curcumina este la fel de eficientă precum Ibuprofenul în acest sens, însă nu are efecte secundare, spune medicul.

Curcumina face parte din categoria polifenolilor. Acești antioxidanți au fost asociați cu un risc mai mic de boli cardiace, diabet, afecțiuni neurologice și cancer.

Curcumina are probleme mari de absorbție

Curcumina are un mare dezavantaj în sine: corpul nu o asimilează într-o cantitate optimă. Doar 2-3% din ea ajunge în fluxul sangvin.

Cercetătorii au găsit însă câteva soluții la această problemă. Au descoperit că piperina din piperul negru crește cu 2000% absorbția curcuminei în corp.

O altă variantă este să consumați turmericul sau curcumina cu o sursă de grăsime, precum ouă, unt, iaurt, avocado, somon.

Suplimentele trebuie să aibă minim 95% curcumină

Când cumpărați capsule cu turmeric, asigurați-vă că acestea conțin piperină, dar și o cantitate suficientă de curcumină. Suplimentele folosite în studiile clinice conțineau circa 95% de curcumină.

Optați pentru un produs de calitate, fără aditivi, fără compuși sintetici, care să merite banii.

Dr. Ko spune că doza uzuală recomandată de curcumină este 500 mg, de 2 ori pe zi. Nu depășiți 1000 mg pe zi. Excesul poate cauza greață și diaree.

Precauții și contraindicații

Chiar dacă este un aliment-minune pentru sănătate, nu toate persoanele pot consuma turmeric.

Suplimentele de curcumină sunt contraindicate în următoarele cazuri:

• ulcer stomacal, hiperaciditate
• pietre la bilă, obstrucții ale canalelor biliare
• icter acut, hepatite sau pietre la rinichi
• sarcină
• anemie

Turmericul poate interacționa cu următoarele medicamente:

– pentru subțierea sângelui (turmericul crește efectul acestor medicamente și implicit riscul de sângerări sau hemoragii)
– pentru reducerea acidului stomacal (turmericul poate crește producția de acid stomacal)
– pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabet (turmericul potențează efectele acestor medicamente, crescând riscul de hipoglicemie)
– antiinflamatoare nonsteroidiene

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre turmeric și beneficiile acestuia:

Cremele cu turmeric reduc severitatea durerilor de genunchi și osteoartrită
Turmericul – medicamentul de aur pentru întregul corp: stomac, ficat, inimă, creier, sistem imunitar, oase
Turmericul – planta bunăstării generale a corpului
Pasta de aur – turmeric, ghimbir, scorțișoară și miere

Surse articol:

1. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.
2. Renee Onque, Don’t waste money on turmeric supplements – unless they contain up to 95% of this key ingredient, com: https://www.cnbc.com/2023/08/23/are-turmeric-supplements-worth-the-money-what-experts-think.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.