Turmericul – medicamentul de aur pentru întregul corp: stomac, ficat, inimă, creier, sistem imunitar, oase

Articol bazat pe studii științifice

Turmericul este o plantă atât de prețioasă încât a fost supra-numit „aurul Indiei”. Sunt cel puțin 4.000 de ani de când este folosit în scop medicinal.

Știința și medicina modernă recunosc astăzi valoarea și importanța sa în prevenirea și tratarea bolilor. Până în prezent au fost realizate peste 3.000 de studii pe turmeric, curcuminoizi și curcumină – substanța sa activă.

Turmericul – medicamentul de aur pentru pentru intregul corp - stomac, ficat, inimă, creier, sistem imunitar, oase

Turmericul – medicamentul de aur pentru pentru intregul corp – stomac, ficat, inimă, creier, sistem imunitar, oase

Antiinflamator puternic

Turmericul se remarcă în fitoterapie ca un antiinflamator de excepție. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a atenua inflamația cronică.

Acțiunea sa nu este similară antiinflamatoarelor de sinteză, ci mult mai complexă. Turmericul nu suprimă procesul inflamator fără să trateze cauza, așa cum fac medicamentele.

Totodată, nu provoacă efecte secundare, precum sângerări în tractul digestiv sau ulcere. Dimpotrivă, poate vindeca leziunile provocate de antiinflamatoarele nesteroidiene.

Turmericul este un modulator al răspunsului inflamator. S-a dovedit util în boala inflamatorie intestinală, boala obstructivă a căilor respiratorii, astm, artrită reumatoidă, tiroidita Hashimoto și alte boli autoimune.

Fiind foarte bogat în antioxidanți, reduce stresul oxidativ. Studiile au arătat că stresul oxidativ și daunele provocate de radicalii liberi duc la inflamație cronică.

Aceasta, la rândul ei, este un mediator al multor boli cronice, precum boli cardiovasculare, neurologice, metabolice (obezitate, diabet), pulmonare, articulare, cancer. Stresul oxidativ activează căile inflamatorii și duce la progresia bolilor cronice.

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, turmericul are potențialul de a preveni și trata cele mai multe boli cronice.

Digestiv, gastroprotector, hepatoprotector

Turmericul acționează asupra tractului digestiv prin mai multe mecanisme.

Este un tonic digestiv excelent. El activează digestia stagnantă sau lentă. Înlătură balonarea, gazele, crampele și senzația de stomac încărcat după masă.

Datorită acțiunii sale astringente, strânge și tonifică membranele mucoase ale tractului digestiv. Din acest punct de vedere, este util în afecțiunile marcate de o slăbire a intestinelor, precum boala intestinului permeabil.

Turmericul dă rezultate bune și în ulcerele stomacale, întrucât atenuează inflamația, oprește sângerarea, ajută la cicatrizarea leziunilor și previne infectarea acestora.

Un studiu a arătat că 3 g de turmeric (sub formă de capsule) pe zi, timp de 12 săptămâni, au făcut să dispară ulcerul la 76% din participanți.

Turmericul previne recidivarea colitei ulcerative.

Este un bun colagog, ceea ce înseamnă că stimulează secrețiile biliare scăzute din vezică și ficat și ajută la digerarea grăsimilor.

Administrat cu regularitate, acesta poate preveni formarea pietrelor la bilă. Dacă aveți deja calculi biliari, evitați să consumați turmeric.

La pacienții cu ficat gras non-alcoolic, turmericul reduce nivelul enzimelor hepatice, concentrația de grăsime din ficat, colesterolul LDL și trigliceridele.

Ajută de asemenea ficatul să proceseze mai ușor deșeurile metabolice.

Reduce durerea și inflamația cauzate de hemoroizi și fisuri anale.

Cardioprotector

Majoritatea bolilor grave au la bază o inflamație sistemică. Studiile au arătat că turmericul scade markerii inflamatori implicați în bolile cardiovasculare.

Reduce colesterolul, îmbunătățește funcția endotelială și reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. La pacienții cu bypass coronarian, extractele de turmeric s-au dovedit eficiente în prevenirea atacului de cord.

Administrat pe termen lung, turmericul îmbunătățește valorile tensiunii arteriale sistolice.

Sistemul musculo-scheletic

Turmericul este un tonic, protector și remediu natural pentru structurile osoase și musculare.

Este utilizat în durerile articulare, artrite și reumatisme de foarte mulți ani.

În India, cataplasmele cu turmeric sunt un tratament tradițional pentru durerile și inflamațiile articulare.

Turmericul poate fi administrat și intern, având rol profilactic și terapeutic.

Studiile au raportat că suplimentele cu curcumină reduc inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită și stresul oxidativ.

Rețineți că turmericul este o plantă care usucă, de aceea nu este indicat celor cu artrită cronică, decât în combinație cu ingrediente/plante umectante, precum unt sau rădăcină de nalbă.

Neuroprotector                                

Pe lângă reputația de antiinflamator puternic, turmericul este cunoscut și ca un bun tonic cerebral. Tot mai multe studii arată o legătură între sănătatea cognitivă și inflamația cronică.

Turmericul este studiat pentru potențialul său de a combate maladii grave, precum Alzheimer sau demență. Acesta îmbunătățește memoria și chiar ajută la regenerarea neuronilor.

Imunitate, cancer

Turmericul are un potențial anticancerigen și antitumoral impresionant. Acesta poate preveni diferite tipuri de cancere. Mai mult decât atât, are capacitatea de a inhiba creșterea cancerului și metastazarea acestora.

O recenzie susține că din toți compușii din plante, curcuminoizii au cea mai ridicată activitate împotriva cancerului. Aceștia țintesc diferite căi de semnalizare celulară, precum factori de creștere, angiogeneză, ciclul celular, citokinele inflamatorii, factori de transcripție și gene care modulează proliferarea și apoptoza celulară.

Totodată, turmericul și curcumina fac chimioterapia și radioterapia mai eficiente, reduc efectele secundare ale acestora și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților și durata de supraviețuire.

Diabet de tip 2

Turmericul se adresează nu doar bolilor inflamatorii externe, ci și celor interne, precum sunt afecțiunile din cadrul sindromului metabolic.

Turmericul și curcumina previne diabetul de tip 2 la persoanele cu prediabet. Totodată, modulează inflamația în diabetul de tip 2 și obezitate. Protejează ficatul, unima și rinichii. Ameliorează factorii de risc implicați în bolile renale asociate cu diabetul.

Sindrom premenstrual

Întrucât pune sângele în mișcare, turmericul înlătură staza sangvină și reduce cheagurile. Este util în sindromul premenstrual. Are de asemenea efecte antispasmodice, prin care reduce crampele menstruale.

Beneficii pentru piele

Turmericul este benefic în acnee, eczeme, prurit, lichen planus, ten înroșit, psoriazis. Ajută chiar și în cancerele pielii. Pasta de turmeric (pulbere amestecată cu apă) poate fi aplicată pe zonele afectate. Reduce leziunile, durerea și senzația de arsură.

Oprește sângerările. Tratează infecțiile fungice, precum piciorul de atlet sau pecinginge. Diminuează durerile de dinți, simptomele de mucozită orală și placa bacteriană dentară.

Administrare și doze

Sub formă de pulbere, doza indicată este de 1-10 g pe zi.

Chiar dacă majoritatea studiilor sunt făcute pe curcumină, rădăcina de turmeric integrală este mai benefică decât compușii izolați.

Însă, în cazurile în care pacienților le este indicată o doză zilnică mai mare de turmeric, poate fi nevoie de capsule.

Precauții și contraindicații

Turmericul este o plantă fierbinte, amară și deshidratantă. Nu trebuie administrată în cantități mari de cei care au ochi uscați, gura uscată și alte afecțiuni asociate cu uscăciunea.

În aceste cazuri, turmericul poate fi consumat cu lapte sau cu o grăsime.

Evitați turmericul dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, dacă aveți tulburări de coagulare a sângelui sau pietre la bilă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre turmeric:

Turmericul – 2 beneficii majore ale alimentului de aur
Turmericul crește serotonina și ajută la controlul stresului, anxietății și tulburărilor de somn
Medic indian: Cum îți ajută turmericul tiroida
Turmericul – planta bunăstării generale a corpului
Turmericul ajută la micșorarea fibromului uterin (studii)

Surse articol:

1. Rosalee de la Foret, Turmeric benefits, Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/turmeric-benefits.html
2. Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13.Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
3. Mansouri K, Rasoulpoor S, Daneshkhah A, Abolfathi S, Salari N, Mohammadi M, Rasoulpoor S, Shabani S. Clinical effects of curcumin in enhancing cancer therapy: A systematic review. BMC Cancer. 2020 Aug 24;20(1):791. doi: 10.1186/s12885-020-07256-8. PMID: 32838749; PMCID: PMC7446227.
4. He Y, Yue Y, Zheng X, Zhang K, Chen S, Du Z. Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked? Molecules. 2015 May 20;20(5):9183-213. doi: 10.3390/molecules20059183. PMID: 26007179; PMCID: PMC6272784.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.