Salvia – planta care te ajută dacă ai anxietate sau atacuri de panică
√ Articol documentat
Salvia este considerată una din cele mai valoroase plante medicinale din fitoterapie. Conține numeroase uleiuri esențiale și compuși cu rol vindecător.
Merită să fie cultivată în curte sau chiar în ghivecele de pe balcon.
De ce să moară omul, cât timp în grădină crește salvia? Această zicală nu face decât să confirme beneficiile uimitoare cu care Dumnezeu a înzestrat această plantă.
Maicile de la Mănăstirea Nera cunosc foarte bine virtuțile salviei, despre care vorbesc într-un scurt videoclip de pe canalul lor de Youtube.
Mănăstirea Nera produce și comercializează preparate fitoterapeutice 100% naturale, create nu doar cu multă pricepere, ci și cu dragoste și rugăciune.
Cuprins
Salvia în medicina populară
În medicina tradițională, salvia este folosită ca remediu pentru inflamații, gută, reumatism, răceli cu secreții și hiperglicemie.
Studiile realizate în ultimii ani au dezvăluit că salvia are proprietăți anticancerigene, antinociceptive (calmează durerile), antioxidante, antimicrobiene, hipolipidemice.
Citește și – Cura de 30 de zile cu ceai de salvie înlătură amețelile
Salvia acționează pozitiv asupra mai multor organe din corp. În primul rând, mărește secreția biliară și ajută în afecțiunile hepato-biliare.
În al doilea rând, reduce inflamația de la nivelul tractului gastrointestinal. Este recomandată în ulcere și diaree.
Salvia nu scade doar glicemia, fiind utilă în diabet. Ea reduce inclusiv grăsimile din sânge, precum colesterolul și trigliceridele.
Salvia are efect calmant asupra sistemului nervos
Maicile de la Nera aduc în discuție un efect important al salviei, anume cel sedativ asupra sistemului nervos.
„Nu trebuie să uităm nici de efectul calmant al preparatelor din salvie, de ajutor în astenia nervoasă, în stările de oboseală ori în atacurile de panică”.
Botanistul englez Gerard spunea prin secolul al 16-lea că salvia este benefică pentru cap și creier. Ascute simțurile și memoria. Salvia acționează realmente ca un adevărat tonic fizic și psihic.
Citește și – Ceaiul de salvie băut mai des fortifică întreg organismul – Maria Treben
Memorie, depresie, anxietate
Cercetările efectuate recent scot la iveală calitățile remarcabile ale salviei în ceea ce privește cogniția și sistemul nervos.
Compușii săi sporesc funcțiile cognitive, în special memoria, atenția și capacitatea de învățare.
Salvia este recomandată de asemenea în amețeală și convulsii. Ar putea fi benefică și în depresie sau anxietate. Studiile au arătat că îmbunătățește starea de spirit după o singură doză.
Cercetătorii britanici au făcut un studiu pe 30 de tineri sănătoși. Le-au dat fie o capsulă cu 300 mg de extract de salvie, fie o capsulă cu 600 mg de extract de salvie), fie o capsulă placebo (din zahăr).
Participanții nu au știut ce conține capsula primită. Au fost implicați apoi în teste de mutitasking la o oră și respectiv la 4 ore de la administrarea capsulei.
Ambele doze de salvie au îmbunătățit dispoziția și au redus nivelul de strest provocate de acele teste.
După primul test, tinerii care au primit capsula cu 300 mg de salvie au fost mai alerți decât grupul placebo. După 4 ore, deși au rămas atenți, erau mai calmi.
Cele mai bune rezultate au apărut la doza mare de salvie (600 mg). Starea de vigilență a crescut cu 9% după o oră de la administrare și a rămas crescută până la 4 ore. Starea de calm a crescut cu 11% și a rămas așa timp de 4 ore, comparativ cu celelalte două grupuri.
Citește și – Cura cu salvie pentru reducerea stresului și anxietății – dr. Eugen Giurgiu
Acest studiu sugerează că administrarea salviei înainte de un eveniment stresant sau solicitant poate fi utilă.
Antioxidanții pe care îi conține această plantă pot combate inclusiv demența și maladia Alzheimer, având o acțiune protectoare împotriva bolilor neurodegenerative.
Surse articol:
1. Mănăstirea Nera, Salvia din grădină: https://www.youtube.com/watch?v=FNJ3ExbDhu0&ab_channel=ManastireaNera
2. Lopresti AL. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs R D. 2017 Mar;17(1):53-64. doi: 10.1007/s40268-016-0157-5. PMID: 27888449; PMCID: PMC5318325.
3. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalisand its components. J Tradit Complement Med. 2017 Jan 13;7(4):433-440. doi: 10.1016/j.jtcme.2016.12.014. PMID: 29034191; PMCID: PMC5634728.
4. Sara Altshul, Sage eases anxiety and boost alertness, Prevention: https://www.prevention.com/health/a20434142/sage-a-natural-remedy-to-ease-anxiety/