Ienupărul – un aliat puternic în infecțiile respiratorii, intestinale, urinare, genitale, cutanate

Ienupărul sau jeapănul este folosit din vechime în părțile noastre pentru alungarea bolilor. În special a infecțiilor.

Planta se întrebuința sub formă de ceai sau fumigații. Se credea că parfumul emanat de boabele de ienupăr arse alungă bolile molipsitoare.

Ienuparul - un aliat puteric in infectii (respiratorii, intestinale, urinare, genitale, cutanate)

Ienuparul – un aliat puteric in infectii (respiratorii, intestinale, urinare, genitale, cutanate): S. Rae

Ienupărul este un arbust veșnic verde, ale cărui fructe au efecte medicinale puternice. Acestea se recoltează când au căpătat o culoare neagră, începând din octombrie și până în decembrie.

Boabele de ienupăr sunt bogate în uleiuri volatile, acizi grași, potasiu și calciu.

Uleiul volatil conferă fructelor proprietăți antiseptice remarcabile. Acestea combat infecțiile de la nivelul aparatului respirator, digestiv și urinar.

Ienupărul – un antiseptic puternic

Biochimistul român Eugen Giurgiu dedică un capitol întreg ienupărului în una din cărțile sale. Autorul recomandă planta în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, neuromusculare, renale și reumatismale.

Citește și – Ienupărul dezinfectează aerul și nimicește orice fel de microbi – preotul Sebastian Kneipp

Menționează ajutorul pe care fructele de ienupăr îl dau în afecțiunile virale grave, dar și în infecțiile bacteriene și fungice.

Sunt utile în infecțiile gâtului, infecțiile tractului biliar și urinar:

→ gripă, bronșite
→ meningo-encefalită virală
→ pneumonie
→ fermentații intestinale
→ gastrită produsă de Helicobacter pylori
→ giardioză, paraziți intestinali
→ infecții cau Candida
→ cistită
→ SIDA
→ veruci
→ herpes

Ienupărul poate fi folosit sub formă de infuzie, tinctură sau ulei esențial, atât intern, cât și extern.

Cum se prepară ceaiul de ienupăr

Se pun 2 lingurițe de bace mărunțite într-o cană. Se toarnă peste ele 250 ml de apă clocotită.

Se lasă la infuzat sub capac 10-15 minute, apoi se filtrează. Doza uzuală este de 2 ceaiuri pe zi.

Afecțiuni virale grave

Dr. Giurgiu recomandă în acest caz consumul a unui litru de infuzie de ienupăr pe zi. Modul de preparare este cel descris mai sus.

Ceaiul se pune într-un termos, pentru a se păstra cald. Cura durează 3 săptămâni și se poate repeta după o săptămână de pauză.

Citește și – Ienupărul elimină surplusul de apă din țesuturi, reduce greutatea, dezumflă mâinile și picioarele umflate

Autorul susține că ceaiul de ienupăr acționează ca adjuvant, în sensul că mărește eficiența și gradul de toleranță al tratamentului prescris de medic.

Infecții ale gâtului

Nu ezitați să apelați la tinctura de ienupăr atunci când vă confruntați cu o infecție în gât. Luați câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.

Pneumonie

Tinctura de ienupăr se folosește ca adjuvant în pneumonie. Se face o cură de 21 de zile cu câte 3 lingurițe de tinctură pe zi. După o întrerupere de 10 zile, cura poate fi reluată.

Cura internă poate fi completată de un masaj pectoral cu ulei esențial de ienupăr. În acest scop se folosește o loțiune obținută din 3 picături de ulei esențial și 1 lingură de ulei de măsline. Masajul se face de 3 ori pe zi.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este principalul patogen responsabil de apariția unui procent însemnat de gastrite. Studiile au arătat că ceaiul de ienupăr are efect de antibiotic împotriva acestei bacterii.

Se consumă câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Se face o cură de 3 săptămâni. Dacă este nevoie, se reia după o pauză de 2 săptămâni.

Giardioză, paraziți intestinali

Cura cu boabe de ienupăr ajută la prevenirea infestațiilor intestinali cu paraziți sau viermi.

Se începe cu 4 boabe pe zi, după care doza se crește cu câte o boabă în fiecare zi până la 15 boabe pe zi. Din a 16-a zi se merge descrescător, adică se scade câte o boabă pe zi până se ajunge din nou la 4 boabe.

Fructele trebuie zdrobite în gură înainte de le înghiți. Cura se face de 4-6 ori pe an. Are o eficiență remarcabilă în ceea ce privește curățarea organismului de toxine.

Hepatite, infecții ale tractului biliar

În infecțiile ficatului și bilei dr. Giurgiu recomandă un sirop preparat din ramuri de ienupăr. Se ia o mână de ramuri, se taie mărunt și se pun la fiert cu 1 litru de apă jumătate de oră.

Se strecoară și în ceaiul rezultat se adaugă ½ kg de zahăr. Se fierbe la foc mic până se îngroașă ca un sirop. Se administrează câte 1 lingură pe zi sau la nevoie.

Cistită, infecții urinare

Mai multe studii certifică eficiența ienupărului în tratarea infecțiilor urinare. Planta are un efect antiseptic urinar puternic.

Poate fi considerată un antibiotic natural în acest domeniu. Eficacitatea sa egalează sau chiar depășește efectul antibioticelor sintetice.

Dr. Giurgiu recomandă tinctura de ienupăr în cistite. Se administrează câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi. Cura durează 18 zile și se poate relua după 12 zile de pauză.

Tratamentul cu ienupăr poate fi urmat în același timp cu tratamentul antibiotic, deoarece îi sporește efectele acestuia din urmă.

Infecții cu Candida albicanis și Aspergillus

În infecțiile cu Candida albicanis, cel mai eficient este uleiul esențial de ienupăr.

Acesta trebuie să fie de grad terapeutic și să fie destinat uzului intern. Se administrează câte 5 picături, de 2 ori pe zi.

Cura durează 2 săptămâni. Dacă este nevoie, tratamentul se repetă după o pauză de 2 săptămâni. Uleiul volatil de ienupăr distruge ciuperca și totodată inhibă dezvoltarea infecției.

Este util și împotriva altor ciuperci, care provoacă infecții respiratorii greu de eradicat. Este vorba despre ciupercile din familia „Aspergillus”.

Herpes

Se amestecă 3-5 picături de ulei esențial de ienupăr cu 1 lingură de ulei de măsline. Cu soluția rezultată se unge herpesul de 3-4 ori pe zi.

Tratamentul se completează cu administrarea internă a tincturii de ienupăr. Se face o cură de 3 săptămâni, timp în care se iau câte 3 lingurițe de tinctură pe zi.

Citește și – Ceaiul de ienupăr – dezinfectează căile urinare și elimină secrețiile bronhice

SIDA

Autorul recomandă o cură de 3 săptămâni cu boabe de ienupăr. Se consumă câte 4 boabe la fiecare masă a zilei. După 10 zile de pauză, tratamentul se poate reîncepe.

Pe durata curei se poate administra și tinctura de ineupăr, câte 3 lingurițe pe zi, înainte de mese. Ajută la reglarea și întărirea imunității.

Veruci

Se amestecă 10 picături de ulei esențial de ienupăr cu 1 lingură de ulei de floarea-soarelui.

Se îmbibă un tifon în această loțiune uleioasă și se aplică pe veruci. Se lasă să acționeze jumătate de oră, după care se spală regiunea afectată cu apă și bicarbonat.

Precauții și contraindicații

Nu depășiți dozele indicate, deoarece pot să apară complicații severe.

O cură cu ienupăr nu trebuie să fie mai lungă de 4 săptămâni, iar pauza dintre cure trebuie să fie de cel puțin 3 săptămâni.

Femeilor gravide și cuplurilor care vor să procreeze le este interzisă total această plantă.

Persoanele cu infecții urinare trebuie să înceapă cu un sfert din doza indicată. Dacă simptomele de intensifică, tratamentul se va întrerupe.

Ienupărul este contraindicat în nefritele acute și cronice.

Sursă articol: Eugen Giurgiu, Ienupărul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 82-96

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.