Ienupărul dezinfectează aerul și nimicește orice fel de microbi – preotul Sebastian Kneipp

Un indiciu al gradului medicinal pe care unele plante îl au este aroma lor puternică.

Plantele aromatice sunt înzestrate de Dumnezeu cu proprietăți antiinfecțioase.

Ienupar

Ienupar: Joan Simon

Dafinul, scorțișoara, cuișoarele, rozmarinul, cimbrul, oregano, salvia – sunt doar câteva exemple în acest sens.

Coniferele pot fi și ele adăugate pe această listă.

Ienupărul este un arbust conifer rășinos util în infecțiile respiratorii, gastrointestinale și urinare.

Ce proprietăți are ienupărul

Preotul german Sebastian Kneipp – un practicant notoriu al medicinei cu plante spunea că ienupărul poate dezinfecta încăperile în care au zăcut bolnavii sau morții.

Ienupărul (Juniperus communis) este cunoscut în limbaj popular și sub numele de „jneapăn”.

Are proprietăți expectorante, antispastice, antitusive, sudorifice, diuretice și stomahice.

Prof. dr. Constantin Pârvu notează că ienupărul stimulează și normalizează metabolismul.

„Aburii de ienupăr nimicesc orice microbi”

Sebastian Kneipp scrie în una din cărțile sale că fructele de ienupăr poate fi ars în casă.

Fumul aromatic pe care îl produce dă un miros plăcut și sănătos, dar și curativ.

Dezinfectează mai mult decât alt agent camerele în care au zăcut bolnavi sau decedați.

O acțiune similară o are și înăuntrul corpului.

Dacă cineva are un bolnav contagios în casă și vrea să evite molipsirea poate să consume fructe de ienupăr. Acestea se mestecă pur și simplu.

Citește șiIenupărul combate infecțiile cu Helicobacter pylori și Candida – dr. Eugen Giurgiu

Cura cu boabe de ienupăr

Există și o cură celebră cu boabe de ienupăr, care ajută în multe afecțiuni.

Kneipp o recomandă celor cu stomacul slăbit, gaze abdominale și pietre.

Cura durează 12 zile. În prima zi se mestecă 4 boabe de ienupăr. În a doua zi 5 boabe și tot așa, adăugând zilnic câte o boabă în plus până în ziua a 12-a.

Se pornește apoi descedent, scăzând câte 1 boabă de ienupăr pe zi, până se ajunge la 4 boabe pe zi.

Citește șiCura cu boabe de ienupăr – foarte eficientă în detoxifierea corpului

Ceaiul de ienupăr – indicații terapeutice

Prof. Constantin Pârvu recomandă ienupărul în afecțiuni respiratorii, pectorale, digestive, renale.

Bronșită cronică, enterită, enterocolită

Se face o infuzie din 2 lingurițe de frunze și 1 cană de apă clocotită. După 15 minute se strecoară. Se consumă 4 linguri de infuzie pe zi.

Tuse, gripă, guturai

Se face o infuzie din ½ – 1 linguriță de galbule (fructe) și 1 cană de apă clocotită. Se consumă 2 ceaiuri pe zi.

Sunt indicate și inhalațiile cu ceai obținut din 2 lingurițe de galbule la 1 cană de apă. Se trag pe nas aburii fierbinți și aromați.

Inhalația se poate face și cu ulei esențial de ienupăr, câteva picături adăugate într-un vas cu apă fierbinte.

Afecțiuni pectorale, pietre la vezică, reumatism

Modul de preparare este similar celui descris mai sus.

Modul de administrare diferă. Se iau câte 4 linguri de infuzie pe zi, la intervale egale de timp.

Diabet, eczeme, acnee

Se folosește 1 linguriță de glabule uscate de ienupăr și 1 cană de apă clocotită. Se face o infuzie de 15-20 de minute, apoi se filtrează.

Infuzia se bea în mai multe rânduri, pe parcursul unei zilei. Are rol de adjuvant în afecțiunile indicate mai sus.

Hepatită epidemică

Se folosesc mlădițele tinere de inenupăr. Se pun 2 lingurițe de mlădițe mărunțite la infuzat în 200 ml de apă clocotită.

Se ia câte 1 lingură de infuzie la fiecare oră.

Edeme cardiace, renale sau cirotice

Se pun 10-12 galbule la fiert cu 1 litru de apă, timp de 10-20 de minute.

Se beau câte 2-3 căni pe zi.

Hidropizie (acumulare de lichid în țesuturi)

Se pune 1 linguriță de galbule la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se administrează treptat pe parcursul zilei, ca adjuvant.

Ienupărul este inclus în formule de ceai pentru reumatism, retenție de apă sau tuberculoză pulmonară.

Citește șiTinctura de ienupăr te ajută să slăbești 1-3 kg/săptămână dacă ai retenție de apă în corp

Recoltarea ienupărului

Fructele de ienupăr se recoltează începând cu luna octombrie și până în iarnă. Se întinde o prelată sub arbust și se scutură crengile.

Se aleg de impurități și se usucă în strat subțire.

Contraindicații

Ienupărul nu este indicat pe perioada sarcinii, nici persoanelor cu iritații puternice ale căilor urinare.

Este contraindicat în cazuri de nefrită acută și cronică, nefroză sau urinare cu sânge.

Produsele din ienupăr nu trebuie consumate pe o perioadă mai mare de 6 săptămâni.

Surse articol:

1. Sebastian Kneipp, Ienupărul, Farmacia Verde, Editura Edinter, pp. 114-115
2. Dr. Constantin Pârvu, Ienupăr, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 295-296

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.