Ceaiul de ienupăr – dezinfectează căile urinare și elimină secrețiile bronhice
√ Articol documentat
Ceaiul de ienupăr (Juniperus communis) este un remediu cunoscut pentru numeroase afecțiuni. Această plantă are o afinitate pentru aparatul urinar.
Mai puțin cunoscute – dar nu mai puțin valoroase – sunt efectele sale benefice asupra tractului respirator.
Cuprins
Fructele de ienupăr – proprietăți
De la ienupăr, în scop medicinal se folosesc bobițele. Deși arată ca niște fructe, ele sunt de fapt conuri de semințe feminine ale plantei.
Boabele de ienupăr sunt considerate o mirodenie. Datorită aromei lor puternice sunt folosite la aromatizarea ginului și a altor băuturi sau mâncăruri.
Conțin rășini, grăsimi, acizi, substanțe proteice și mai ales uleiuri volatile diverse:
• alfa-pinen
• beta-pinen
• camfen
• cadinen
• 1-4 terpineol
• iunenul
• iunenolul
• iuniperină
Fructele de ienupăr conțin circa 87 de compuși antioxidanți. Au următoarele proprietăți:
» antiseptice la nivelul tractului urinar
» diuretice
» carminative
» stomahice
» antitusive
» antispastice
» neuroprotectoare
Citește și: Ienupărul – unul din cele mai puternice remedii pentru afecțiunile renale, retenție de apă și edeme
În ce boli ajută ienupărul
În medicina populară sunt utilizate în numeroase afecțiuni:
» boli de rinichi
» infecții urinare și ale vezicii urinare
» edeme renale
» retenție de apă în țesuturi
» edeme cirotice
» tuse, bronșită acută sau cronică
» dispepsie cu fermentație
» balonare abdominală
» anorexie
» diabet
» colesterol mărit
» gută
» reumatism
» artrită reumatoidă
» insomnie
» unele tipuri de cancer
Grație acțiunii lor antiseptice puternice, fructele de ienupăr erau folosite în vechime ca dezinfectant pentru ustensilele de chirurgie.
Ceai de ienupăr pentru rinichi
Ienupărul mărește cantitatea de urină eliminată, ajutând la curățarea sistemului urinar de excesul de lichide, de acid uric și de cristale. Acumularea lor poate duce la apariția multor probleme, precum gută, artrită sau pietre la rinichi.
Compusul terpinen-4-ol stimulează filtrarea rinichilor și eliminarea bacteriilor din rinichi și vezică. Iată de ce această plantă este atât de mult utilizată și prescrisă în infecțiile urinare.
În Farmacopeea Britanică, ienupărul este clasificat ca un dezinfectant al căilor urinare.
Ceai de ienupăr pentru afecțiuni respiratorii
Fructele de ienupăr reduc inflamația căilor respiratorii. Ajută de asemenea la subțierea și eliminarea secrețiilor bronhice. Fitoterapeuții le recomandă în bronșitele catarale.
Ceai de ienupăr pentru digestie
Fructele de ienupăr pot fi folosite ca bitter pentru stimularea digestiei. Compușii lor amari stimulează fluxul biliar și ajută la producerea de enzime digestive.
Datorită lor, corpul descompune alimentele ingerate mult mai ușor. Este îmbunătățită de asemenea absorbția nutrienților din alimente.
Boabele de ienupăr au și efecte astringente, prin care reduc arsurile stomacale și simptomele de stomac deranjat. Pot fi folosite în colite, infecții gastrointestinale, inapetență și viermi intestinali.
Ceai de ienupăr pentru diabet
Puțini dintre noi știm că fructele de ienupăr conțin un tip de insulină naturală care acționează în organism în mod asemănător insulinei sintetice.
Cercetările pe animale arată că ienupărul mărește producția de insulină, contribuind astfel la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge. Din acest motiv sunt indicate în controlul diabetului de tip 2.
La nivel extern, boabele de ienupăr pot calma nevralgiile, durerile de spate (lumbago) și durerile reumatice.
Ienupărul – mod de administrare
Fructele de ienupăr pot fi consumate sub formă de infuzie sau tinctură, iar extern ca ulei, sub formă de frecții.
Cum se prepară ceaiul de ienupăr
Se folosesc 2 lingurițe de fructe și 200 ml de apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat. Infuzia se bea în doze mici, doar câte 3-4 linguri pe zi.
Tinctura de ienupăr se administrează în doze de 2-3 ml, de 2-3 ori pe zi. Sau conform indicațiile medicului.
Citește și: Cură de slăbire cu tinctură de ienupăr
Pentru masaj, se amestecă 10-18 picături de ulei esențial de ienupăr cu 30 ml de ulei vegetal (de măsline, de susan etc). Sau se adaugă 8-10 picături în cada cu apă.
Din uleiul de ienupăr se poate obține și o tinctură utilă în reumatism și lumbago. Se amestecă 10 g de ulei cu 100 g de alcool. Se masează zonele dureroase seara, înainte de culcare.
Contra febrei se recomandă următoarea rețetă: se zdrobește un pumn de boabe de ienupăr și se pun la macerat în 100 g de alcool. Se lasă 3-5 zile, apoi se adaugă 1 litru de oțet de vin. Se mai lasă încă 7-8 zile la macerat, apoi se strecoară. Se fac frecții în stări febrile.
Când se culeg fructele de ienupăr
Fructele de ienupăr se pot recolta începând cu luna octombrie și până în iarnă.
Contraindicații la ienupăr
Nu există multe efecte secundare raportate cu privire la ienupăr. Pot să apară reacții alergice la unele persoane.
În doze mari, fructele de ienupăr pot cauza toxicitate, vărsături, diaree și convulsii.
Uleiul esențial de ienupăr nu este indicat pentru uz intern deoarece poate vătăma rinichii.
Ienupărul este contraindicat în:
» insuficiență renală
» boli de ficat
» tratamente medicamentoase (se va cere sfatul medicului)
» diabet (se va cere sfatul medicului și se va monitoriza glicemia)
» sarcină și alăptare
Ienupărul nu este indicat copiilor și bebelușilor.
Citește și: Cura cu boabe de ienupăr pentru ficat, rinichi, reumatism, artrită
Surse bibliografice:
1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Ienupărul, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 88-90
2. Sherry Christiansen, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Juniper Berries, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/juniper-berry-benefits-4589326
3. Indigo Herbs, Juniper Berry Benefits: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/juniper-berry