Leac din plante pentru curățarea sângelui și întărirea imunității
√ Articol documentat
Ne bucurăm să îți oferim rețeta unui tonic din plante pentru curățarea sângelui și întărirea imunității! Primăvara vine cu cele mai frumoase și prețioase daruri ale naturii, care sunt florile.
Multe din ele au și proprietăți terapeutice, pe care este bine să le cunoaștem și să le folosim la nevoie. Violetele sunt doar un exemplu în acest sens.
Plantele de primăvară sunt deosebit de hrănitoare. Sunt remineralizante, tonice și depurative. Violetele fac parte din categoria plantelor alterative, pe care botaniștii le numesc purificatoare ale sângelui.
Aceste floricele ajută la curățarea și îmbunătățirea calității sângelui datorită efectelor lor asupra metabolismului celular. Prin faptul că stimulează eliminarea deșeurilor, contribuie la îmbunătățirea funcției ficatului, a rinichilor, a digestiei și a limfei.
Iată în ce afecțiuni ajută plantele alterative:
» organism intoxicat după perioada iernii
» imunitate scăzută
» acnee, eczeme
» boli autoimune
» afecțiuni reumatice
Florile și frunzele fragede de violete au efecte detoxifiante. Conțin multe fibre și ajută în afecțiunile respiratorii (răceli, tuse). Pot fi adăugate în salate sau pot fi infuzate și oțet și consumate ca tonic.
Cuprins
Leac pentru curățarea sângelui
Pe lângă violete, în acest tonic se pot adăuga și alte plante depurative, nutritive și remineralizante, precum:
√ păpădie (flori și frunze)
√ urzici (frunze)
√ pătlagină (frunze)
√ mentă (frunze)
√ trifoi roșu (florile)
√ brusture (frunze)
√ gălbenele (flori)
Spală plantele bine și lasă-le apoi să se usuce complet. Taie-le grosier și adaugă-le într-un borcan de sticlă. Folosește câte o mână din fiecare tip de plantă. Umple borcanul cu oțet balsamic. Închide borcanul cu un capac de plastic.
Etichetează borcanul cu numele plantelor folosite, cu data preparării și tipul de oțet. Lasă borcanul să stea timp de 6 săptămâni într-un loc întunecos din casă (ex. debara).
După trecerea perioadei de macerare, strecoară oțetul printr-o pânză de tifon. Transferă oțetul medicinal obținut într-o sticlă de culoare închisă sau tot într-un borcan. Etichetează din nou produsul. Păstrează-l în frigider.
Poate fi folosit timp de 6-12 luni.
Se iau câte 1-3 linguri pe zi. Este indicată să consumi acest oțet la masă, pentru o mai bună absorbție. Un mod simplu de a-l folosi este în salate.
Citește și: Tratament naturist pentru curățarea sângelui
Precauții și contraindicații
Violetele pot agrava anemia hemolitică. Păpădia are efecte diuretice puternice și trebuie evitată de persoanele care iau diuretice sintetice. Poate provoca alergii la persoanele alergice la polenul de păpădie.
Urzicile sunt de asemenea diuretice și pot interacționa cu diureticele de sinteză. Nu sunt indicate persoanelor cu pielea uscată sau membranele mucoase uscate.
Din cauza efectului hipoglicemiant, persoanele diabetice trebuie să își monotorizeze nivelul zahărului din sânge atunci când consumă urzici.
Trifoiul roșu poate interfera cu mai multe medicamente. Nu trebuie consumat pe perioada sarcinii și alăptării, de femeile cu cancer mamar, uterin sau ovarian, cu fibrom uterin sau endometrioză, deoarece are efecte hormonale.
Brusturele are aceleași contraindicații de mai sus. Este de asemenea contraindicat celor care iau antidiabetice sau medicamente care subțiază sângele.
Dacă vreți să culegeți plante direct din natură, trebuie să fiți un bun cunoscător al acestora. Unele plante pot fi confundate cu ierburi otrăvitoare.
Citește și: Ceaiuri pentru curățarea sângelui și a pielii
Surse:
1. Juliet Blankespoor, Meghan Gemma, Violet Springtime Fairy Vinegar: A Mineral-Rich Spring Tonic, Chestnut School of Herbal Medicine: https://chestnutherbs.com/violet-springtime-fairy-vinegar/
2. Melissa Salce, THE SPRING CLEANSE: HOW TO USE HERBS TO SUPPORT THE BODY’S DETOXIFICATION PROCESS, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/supportive-herbs-for-cleansing/