Trifoiul roșu – proprietăți, beneficii, contraindicații

Trifoiul roșu este considerat un bun prieten al femeilor. Această plantă ajută în special în problemele menstruale și simptomele de menopauză.

Mai mult decât atât, trifoiul roșu susține inclusiv sănătatea oaselor, a inimii și a psihicului.

Trifoi rosu - proprietati, beneficii, contraindicatii

Trifoi rosu – proprietati, beneficii, contraindicatii

Trifoiul roșu – proprietăți

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) face parte din categoria leguminoaselor (păstăilor). Este nativă din Europa, Asia de Vest și Africa de Nord.

Numele acestei plante este asociat cu beneficii pentru sănătatea femeilor datorită conținutului său de izoflavone. Aceste substanțe sunt fitoestrogeni (hormoni naturali din plante) care acționează într-un mod asemănător hormonului estrogen.

Nu doar femeile pot beneficia de pe urma utilizării trifoiului roșu, ci și bărbații.

Trifoiul roșu – beneficii și utilizări 

Florile și frunzele trifoiului roșu sunt comestibile. În unele zone din lume, oamenii le adaugă în salate. Dar cel mai des sunt folosite la prepararea ceaiurilor.

În medicina populară, trifoiul roșu a fost întrebuințat în diverse afecțiuni:

– tuse convulsivă
– astm
– indigestie
– gută
– răni

În caz de mâncărimi ale pielii, se pot adăuga flori uscate și măcinate de trifoi roșu în apa din cadă. Sau se pot folosi sub formă de alifie.

Trifoiul roșu reduce simptomele de menopauză

Cele mai multe studii care au ca subiect central trifoiul roșu sunt realizate pe efectele sale asupra simptomelor de menopauză.

În perioada de dinainte și de după menopauză organismul femeii trece prin schimbări majore. Ciclurile menstruale încetează, estrogenul se diminuează și din această cauză apar numeroase neplăceri: bufeuri (valuri intense de căldură), tulburări de somn, transpirații nocturne, uscăciune vaginală, creștere sau scădere în greutate.

Studiile au arătat că la fel ca și salvia, trifoiul roșu reduce bufeurile. Un studiu apărut în anul 2016 în „Journal of Obstetrics and Gynaecology” a arătat că trifoiul roșu a redus frecvența bufeurilor la femeile aflate în perioada de perimenopauză sau postmenopauză.

Cel mai bun efect a fost observat la pacientele cu bufeuri severe, peste 5 episoade pe zi. Administrarea a 80 mg de trifou roșu a îmbunătățit de asemenea simptomele de atrofie vaginală (uscăciune vaginal).

Trifoiul roșu întărește oasele

Un alt efect neplăcut al menopauzei este scăderea densității minerale osoase. Schimbările hormonale – mai exact reducerea estrogenului afectează notabil sănătatea oaselor la femeile menopauzale.

Citește și: Trifoiul roșu stopează pierderea osoasă la femeile de vârstă menopauzală

Terapia de substituție hormonală a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiace și cancer la sân. Trifoiul roșu poate constitui o alternativă naturală mai sigură pentru îmbunătățirea rezistenței oaselor.

Trifoiul roșu ajută la normalizarea colesterolului

Un studiu a dezvăluit că trifoiul roșu a produs o scădere notabilă a nivelului de colesterol LDL la bărbați. Din păcate, nu a avut același efect și la femei.

Această plantă sănătatea inimii prin faptul că normalizează tensiunea arterială și subțiază sângele, având astfel un efect protector împotriva evenimentelor cardiace severe.

Citește și: Ceaiul de trifoi roșu – „detergentul sângelui”

Trifoiul roșu pentru prostată

Așa cum spuneam mai sus, nu doar femeile pot beneficia de pe urma consumul acestei plante. Trifoiul roșu îmbunătățește funcția prostatei și combate prostata mărită.

Trifoi roșu contra depresiei

Un studiu a arătat că 75% dintre femeile cu depresie și anxietate care au primit extract de trifoi roșu au raportat îmbunătățiri ale simptomelor. Florile acestei plante stimulează buna dispoziție.

Trifoi roșu pentru piele

Atât administrarea internă, cât și aplicarea externă a produselor din trifoi roșu pot îmbunătăți textura pielii. Poate fi folosit și pentru sănătatea scalpului.

Cum se face ceaiul de trifoi roșu

O formă ușoară de administrare a acestei plante este ceaiul. Se poate cumpăra de la magazinele naturiste. Pentru o cană de ceai se folosește 1 lingură de flori de trifoi roșu și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu miere.

Contraindicații la trifoiul roșu

Această plantă poate interacționa cu anumite medicamente sau substanțe.

Deși calmează crampele menstruale, femeile însărcinate nu trebuie să consume trifoi roșu, nici mamele care alăptează, din cauza acțiunii sale asemănătoare hormonilor. Din acest motiv nu este indicată nici femeilor care suferă de cancer la sân, cancer uterin sau cancer ovarian, endometrioză sau fibrom uterin.

Surse:

1. The Global Healing Center Team, Red Clover Benefits for Menopause, Bone Health, & More: https://globalhealing.com/natural-health/red-clover/
2. Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B, Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis, Journal of Obstetrics and Gynaecology. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471215

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.