Îngrășământ ieftin pentru o recoltă bogată de roșii, castraveți și ardei

Acest îngrășământ pentru grădină este nu doar natural ci și foarte accesibil. Aproape că nu vă costă nimic să îl preparați și să îl folosiți.

Este vorba despre o soluție pentru udat, realizată din apă, plante din grădină, drojdie, apă și pământ.

Ingrasamant ieftin pentru sporirea recoltei

Ingrasamant ieftin pentru sporirea recoltei: Freepik.com

În ciuda ingredientelor minime și banale, acest îngrășământ are efecte bune. Dacă v-am trezit interesul, notați-vă rețeta de mai jos și încercați-o cât mai repede!

Soluția obținută poate fi întrebuințată la udarea roșiilor, castraveților, ardeilor și altor plante legumicole.

Este bogată în azot și alte minerale necesare pentru dezvoltarea și protecția plantelor de boli, dar și pentru obținerea unei recolte bogate.

Îngrășământ natural pentru grădină – rețetă

Ingrediente

  • urzici
  • frunze de păpădie
  • 30 g de drojdie proaspătă sau ½ linguriță de drojdie uscată
  • 1 mână de pământ
  • apă de ploaie sau apă de câteva zile

Metodă

La această rețetă de îngrășământ natural se pot folosi orice fel de buruieni, sau chiar iarba proaspăt cosită, care conțin diverși nutrienți.

Însă urzicile și păpădia sunt în mod deosebit bogate în microelemente și macroelemente.

Deși acestea fac parte din categoria „buruienilor”, au o valoare nutrițională remarcabilă. De aceea sunt extrem de benefice pentru legume, dar și pentru sănătatea noastră.

Citește și – Macerat de urzică pentru stropirea legumelor împotriva insectelor dăunătoare

Pasul 1

Culegeți urzici și păpădie și rupeți-le bucăți mai mici. Umpleți 2/3 dintr-o găleată de 16 litri cu aceste plante. Presați bine plantele.

Pasul 2

Adăugați peste plante apă, cât să umpleți ¾ din volumul găleții. Apa poate să fie puțin călduță, după ce a stat la soare. Ar fi minunat să folosiți apă de ploaie.

Citește și – 12 îngrășăminte naturale pentru roșii

Pasul 3

Indiferent ce tip de drojdie folosiți – proaspătă sau uscată, puneți-le la dizolvat în 150 ml de apă călduță. Amestecați bine și lăsați-o la dospit 5 minute.

Drojdia grăbește fermentarea, dar totodată sporește conținutul de minerale din sol și susține creșterea și rodirea plantelor.

Acest îngrășământ poate fi preparat și fără drojdie, însă va trebuie să lăsați maceratul circa 1-2 săptămâni la 25-30 de grade Celsius. Dacă nu este foarte cald afară, mai bine folosiți drojdie.

Îți recomandăm să citești și articolul nostru despre cum se face soluția de drojdie pentru roșii mari și frumoase, aici:

Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Pasul 4

Turnați drojdia hidratată în găleata cu plante și puneți și o mână de pământ din grădină. Amestecați cu un băț gros, pentru omogenizarea ingredientelor.

Pasul 5

Puneți un capac peste găleată și așezați-o undeva în soare. Trebuie să amestecați de câteva ori pe zi în găleată.

În circa 3-5 zile, soluția este gata. Știți că este gata atunci când nu mai forfotește și procesul de fermentație s-a oprit.

Veți obține un macerat de culoare verde, cu o consistență „băloasă”. Deși nu arată foarte plăcut, este extrem de hrănitor pentru pământ și legume.

Mod de utilizare

Acest îngrășământ nu se toarnă direct pe plante, ci trebuie diluat înainte. Se amestecă 1 litru de macerat cu 10 litri de apă. Puteți face acest amestec într-un butoi sau într-o găleată mai mare.

Turnați câte 1 litru de soluție la rădăcina fiecărei plante.

Când și cât timp se folosește

Este indicat să folosiți acest fertilizant natural după 14 zile de la plantarea legumelor.

Se utilizează odată la 14 zile, doar până când plantele încep să rodească.

Puteți face acest tratament de fertilizare a legumelor de maxim 4 ori pe sezon.

Atenționări

Trebuie să știți că acest macerat susține creșterea părților vegetative, și nu rădăcina. De aceea nu trebuie să insistați pe morcovi, ridichi, cartofi, sfeclă sau alte rădăcinoase.

În cazul lor, udați planta doar la început, pentru a stimula buna lor dezvoltare.

Citește și – Iarba cosită – cel mai bun și ieftin îngrășământ pentru grădină

Sursă articol: Rețete Ușoare.eu, Udați roșiile, castraveții și ardeii cu această soluție! Recolta va fi colosală: https://retete-usoare.eu/udati-rosiile-castravetii-si-ardeii-cu-aceasta-solutie-recolta-va-fi-colosala/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.