Iarba cosită – cel mai bun și ieftin îngrășământ pentru grădină

Cei care stau la casă și au grădină de legume cunosc, poate, această întrebuințare inedită a ierbii.

Iarba cosită poate fi cel mai bun îngrășământ natural pe care îl puteți folosi pentru legume. Pe principiul „nimic nu se aruncă, totul se transformă”, nu aruncați iarba pe care o obțineți după cosit.

Macerat de iarba cosita - ingrasamant pentru legume

Macerat de iarba cosita – ingrasamant pentru legume

Puneți-o într-un sac negru de gunoi și legați-l la gură. Lăsați sacul să stea în soare circa 2-3 zile. Asigurați-vă că prin iarba cosită nu se află și rădăcini sau pământ, deoarece acestea vor putrezi și vor crea un miros neplăcut.

Căldura soarelui are două acțiuni favorabile: în primul rând, ucide patogenii dăunători din iarbă, și în al doilea rând, stimulează procesul de fermentație, adică producerea de microorganisme benefice.

Iarba este un fertilizant bun pentru legume deoarece este bogată în minerale, vitamine și microelemente.

După 2-3 zile de stat în soare, fânul se va transforma într-un îngrășământ natural bogat în nutrienți.

Citește și – 12 îngrășăminte naturale pentru roșii

Cum se face maceratul de iarbă

Acum că aveți iarba fermentată, urmează să o puneți la macerat în apă.

Este important să folosiți apă de ploaie, dacă aveți, preferabil care a stat în soare și este caldă.

Umpleți o găleată pe 2/3 cu iarbă fermentată și completați cu apă până sus.

Dacă vreți să pregătiți o cantitate mai mare de macerat, de pildă, într-un borcan mare de plastic, respectați proporția de mai sus.

Amestecați bine și lăsați iarba la macerat cel puțin 2-3 ore.

Acest macerat poate fi făcut și din alt tip de verdețuri sau frunze, nu numaidecât din iarbă.

Sau, se pot adăuga în el suplimentar plante hrănitoare pentru sol, precum urzici, sau protectoare împotriva insectelor dăunătoare, precum tulpini de rostopască (fără rădăcină și pământ).

După ce a stat câteva ore în soare, maceratul se poate folosi la udarea legumelor. Se pune într-o stropitoare și se toarnă la rădăcină.

Nu udați ziua, pe soare! Udarea trebuie făcută dimineața sau în cursul serii.

Citește și – Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural

Dacă vreți să stropiți și frunzele, trebuie să diluați maceratul cu apă. iată cum puteți proceda: peste iarba rămasă după udarea legumelor cu lichidul de la macerat se poate adăuga din nou apă curată, urmând să faceți un nou macerat.

Pe acesta trebuie să îl lăsați 1 zi la fermentat, după care este bun de stropit legumele.

Acest macerat are un efect hrănitor asupra plantelor. Toți nutrienții din iarbă vor ajunge în sol.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Surse de articol:

1. Idealika Studio, Cel mai bun ingrasamant natural pentru legume – ceai de iarba: https://www.youtube.com/watch?v=Nj_9LKVcL2I
2. Magazinul de Acasă, Ce facem cu iarba cosită? Mulci si ceai de iarbă fermentată. Grozav fertilizant: https://www.youtube.com/watch?v=QeFllURPVa0&t=350s

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.