Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural

Articol documentat

Maceratul de urzică este foarte bun pentru grădină! Revitalizează și protejează legumele de diverse boli și dăunători.

Poate fi folosit la orice fel de răsaduri, inclusiv la pomi fructiferi.

Macerat de urzici pentru legume si pomi

Macerat de urzici pentru legume si pomi

Ce beneficii au urzicile la plante 

Urzicile sunt plante senzaționale pentru îngrijirea și prosperitatea grădinii de legume!

În primul rând, sunt plante foarte hrănitoare. Nutrienții pe care îi conține și care sunt benefici pentru organismul uman, ajută și plantele:

  • clorofilă
  • calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru, zinc, azot
  • proteine
  • antioxidanți (flavonoide)
  • vitaminele A, B1, B5, C, D, E, K

Urzica are apoi proprietăți antifungice și insecticide naturale. Funcționează și ca îngrășământ natural.

Previne bolile datorită efectelor imunostimulatoare asupra plantelor.

Conține azot, un compus care ajută la creșterea plantelor, folosit în diverse îngrășăminte.

Citește și – Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Macerat de urzică pentru grădină – rețetă

Trebuie să știți că maceratul de urzici este mai eficient decât ceaiul de urzici. Prin macerare și fermentare se dezvoltă mai mulți compuși benefici, în timp ce fierberea poate distruge o parte din nutrienți.

Ingrediente

  • 1 găleată de 20 litri
  • 1 mână de urzici
  • apă

Cum se face maceratul de urzică

Se pun urzicile într-o găleată de 20 de litri și se completează cu apă călduță. Evitați recipientele din metal.

Se amestecă bine și se lasă la macerat circa 1 săptămână. Maceratul de urzici este gata când lichidul a căpătat o culoare închisă, verzuie.

Dacă vreți ca acest preparat să fie și mai eficient, lăsați urzicile la macerat 2 săptămâni în apă. Maceratul va avea un miros neplăcut, dar va fi mult mai concentrat.

Cum se folosește maceratul de urzici la plante

Se folosește apoi câte 200-300 ml de macerat de urzică la fiecare plantă. Este eficient la culturile de roșii, castraveți, vinete, ardei și alte legume din grădină, la vița de vie sau chiar la pomi.

Ceaiul se toarnă direct la rădăcină. Acest tratament se face o dată pe săptămână. Poate fi utilizat de 5-6 ori pe an.

Dacă este diluat cu apă, maceratul poate fi pulverizat direct pe frunze pentru combaterea insectelor, precum afide, acarieni sau căpușe.

Alte rețete de macerat de urzică

Pe un alt site am găsit alt mod de preparare. Iată câteva proporții după care vă puteți orienta:

Ca îngrășământ natural = 1 kg de urzici la 10 litri de apă

Ca insecticid = 1 kg de urzici la 20 de litri de apă

Se lasă la macerat 1-2 săptămâni, amestecând zilnic în apă. Apoi se strecoară. Urzicile rămase după filtrare nu se aruncă la gunoi. Se pot folosi ca și compost. Se presară pe pământ în jurul plantelor.

Cum se folosește ca insecticid:

Soluția se pune într-un recipient cu pulverizator și se stropesc plantele împotriva paraziților.

Cum se folosește ca fertilizator:

Se diluează cu apă simplă. Proporție este de 10:20 macerat și apă. Se toarnă la rădăcină.  

Citește și – Ceaiul de rostopască îți apără grădina de dăunători! (preparare și utilizare)

Ce beneficii are maceratul de urzică la plante

Urzica acționează asupra plantelor în numeroase feluri:

  • le hrănește cu diverși nutrienți
  • le stimulează creșterea
  • le întărește imunitatea la boli
  • le ajută să lupte cu boala și să se refacă după o boală
  • le apără de insectele dăunătoare
  • atrage insectele benefice

Maceratul de urzici previne și mana. Se poate folosi și la stropirea roșiilor, caz în care maceratul se diluează – 1 litru de macerat la 5 litri de apă.

Pont!

Dacă aveți apă de ploaie strânsă în curte în butoaie, cu atât mai bine. Se pun urzicile direct în butoi și se lasă la macerat.

La un butoi mare se folosește cam ½ găleată de urzici. Pentru un efect și mai puternic se poate pune și găinaț de pasăre.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Surse articol:

1. Catalin Oancea, Maceratul de urzică (un ajutor în grădină): https://www.youtube.com/watch?v=zA-bzb0zRUE
2. La Tara, Infuzia de urzica- ingrasamant, insecticid si fungicid bio: https://www.youtube.com/watch?v=l8QP6ZiW7HU
3. Nature & Garden, Fermented stinging nettle tea, both treatment and fertilizer: https://www.nature-and-garden.com/gardening/fermented-stinging-nettle-tea.html
4. Amy Grant, Nettle Garden Fertilizer: Information On Making And Using Nettles As Fertilizer, Gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/nettle/nettle-as-fertilizer.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.