Fertilizant natural pentru roșii, dovlcei, castraveți, arbuști, pomi fructiferi 

O plantă foarte valoroasă pentru grădina de legume este tătăneasa. Ea nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie.

Din frunzele ei se poate obține un fertilizant lichid natural și organic, excelent pentru legume.

Fertilizant natural pentru legume, arbusti, pomi fructiferi

Fertilizant natural pentru legume, arbusti, pomi fructiferi: USDA NRCS South Dakota

Tătăneasa – compoziție nutritivă

Tătăneasa (Symphytum officinale) este înzestrată cu proprietăți numeroase, utile în medicina naturistă și în permacultură.

Având rădăcini foarte adânci, ea extrage mineralele din sol și le depozitează în frunze.

Tătăneasa este o sursă bogată de calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, bor, crom, iod, fier, seleniu, sodiu, cobalt și mangan.

Conține de asemenea numeroase vitamine, precum: vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C și E.

Toate aceste substanțe nutritive pot fi folosite pentru hrănirea solului și a răsadurilor de legume.

Fertilizant din tătăneasă – rețetă

Frunzele de tătăneasă se taie atunci când au circa 70 cm. înălțime. Purtați mănuși când le manevrați, deoarece vă pot irita pielea.

Folosiți un foarfece mare și tăiați frunzele la o distanță mică de sol. Colectați-le pe cele din exterior.

Frunze de tataneasa

Frunze de tataneasa: graibeard

Frunzele proaspăt recoltate se desprind de pe tulpini și se taie bucăți. Se pun într-o găleată mare sau într-un bidon de 20 de litri.

Presați-le bine și turnați apă peste ele. Puneți pune o piatră peste frunze pentru a rămâne sub apă.

Acoperiți recipientul cu capacul și lăsați conținutul la macerat 3-6 săptămâni. Este gata când apa a devenit ca o pastă închisă la culoare și miroase destul de urât.

Prin macerare, nutrienții din frunzele de tătăneasă ajung în apă și creează o soluție fertiliantă.

Mod de utilizare

Maceratul de tătăneasă se poate folosi ca îngrășământ pentru plantele „înfometate”. Nutrienții pe care îi conține această plantă hrănesc efectiv culturile.

Maceratul de tătăneasă se strecoară și se diluează cu apă curată până când rezultă o soluție deschisă la culoare, ca un ceai slab.

Dacă lichidul este foarte închis la culoare, diluați în proporție de 1:10 apă-macerat.

Frunzele rămase după strecurare se pot folosit ca și compost.

Puteți stropi cu soluția obținută roșiile, dovleceii, castraveții, arbuștii, pomii fructiferi. Stropiți atât frunzele, cât și solul.

Pentru cele mai bune rezultate, aplicați ceaiul de tătăneasă când plantele abia încep să înflorească și să formeze rodul.

Precauții

Nu este indicat să folosiți ceaiul de tătăneasă pe răsaduri sau pe plantele foarte tinere. Nu stropiți grădina când vedeți că se apropie o ploaie.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de fertilizant natural pentru grădină:

3 macerate din plante cu rol de fertilizant pentru grădina de legume
9 fertilizanți naturali pentru orhidee
Fertilizează căpșunii cu zaț de cafea, drojdie, aspirină sau sare de lămâie – pentru o recoltă bogată și fructe dulci
Îngrășământ natural pentru răsadurile de roșii, ardei și castraveți

Surse articol:

1. Sonic Natural Farming, Comfrey: How to use in the garden and on the farm: https://sonicnaturalfarming.com.au/gardening-organic/amazing-benefits-of-comfrey-in-the-garden-and-on-the-farm/
2. Heather Buckner, How to make and use comfrey tea fertilizer, Gardener’s Path: https://gardenerspath.com/how-to/organic/comfrey-tea-fertilizer/#How-to-Make-Comfrey-Tea-Fertilizer

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.