Crinul Păcii – una din cele mai bune plante pentru purificarea aerului din casă

Crinul Păcii (Spathiphyllum) este o plantă care încă de la prima auzire inspiră sentimente de pace și delicatețe. Te cucerește și de la prima vedere, datorită florilor sale albe ca niște crini gingași.

În ciuda denumirii sale, Crinul Păcii nu este deloc înrudit cu crinul adevărat.

Crinul Pacii purifica aerul din casa

Crinul Pacii purifica aerul din casa: Freepik – www.freepik.com / Flower time.ro.

Mulți dintre voi ați putut vedea această plantă tot mai des în marile magazine, precum Dedeman sau Kaufland, la raionul de flori.

Popularitatea plantelor decorative a crescut în ultimii ani datorită capacității lor de a da locuințelor un aer de naturalețe, eleganță și prospețime. La propriu.

Asta deoarece plantele verzi decorative prin frunze produc oxigen. Iată de ce sunt o achiziție inspirată pentru orice casă! Multe din ele au chiar capacitatea de a absorbi toxinele din aer.

Citește și – 9 plante de interior care purifică aerul de toxine și compuși nocivi

Crinul Păcii purifică aerul din interior

Crinul Păcii este una din plantele care contribuie la purificarea aerului din casă. Potrivit unui studiu realizat de NASA, Crinul Păcii contribuie la menținerea aerului curat prin eliminarea formaldehidei, a monoxidului de carbon și a benzenului din mediile interioare.

Pentru cei care nu știu, formaldehida este o substanță toxică eliberată de mobilierele din lemn presat sau pal și în materialele de construcție și zidărie.

Fumul de țigară, fumul produs de gătirea alimentelor, de canele și de arderea bețișoarelor parfumate, cosmeticele, produsele de îngrijire a corpului, vopselele și tapetul sunt de asemenea surse de formaldehidă în casele noastre.

Studiile au asociat expunerea la formaldehidă cu un risc crescut de iritații ale nasului și ochilor, precum și cu apariția cancerului.

Benzenul este un alt compus chimic periculos, care poate cauza dureri de cap, greață și cancer printr-o expunere pe termen lung. Fumul de țigară este principala sursă de benzen din casă.

Acesta se găsește și în vopsele, lac, solvenți industriali, benzină, produsele de lipit, detergenți, diluanți, adezivi etc.

Crinul Păcii nu produce doar o îmbunătățire a calității aerului, ci și o înfrumusețare a locuinței. Spre deosebire de alte plante decorative, Crinul Păcii face flori deosebit de elegante.

Dar chiar și în perioadele în care planta nu înflorește ea continuă să fie foarte atractivă, datorită frunzișului bogat.

Crinul Păcii – îngrijire

Crinul Pacii ingrijire

Crinul Pacii ingrijire

Crinul Păcii este o plantă ideală pentru orice casă deoarece nu are nevoie de o îngrijire specială.

Lumină Crinul Păcii

Majoritatea plantelor au nevoie de lumină pentru a se dezvolta armonios. Crinul Păcii rezistă bine și în încăperile mai slab luminate.

Cu toate acestea, trebuie să știți că planta va produce mai multe flori dacă este amplasată într-un loc mai luminos.

Udare Crinul Păcii

Crinul Păcii nu se udă după un program anume. Verificați săptămânal dacă pământul s-a uscat. Dacă solul este umed la suprafață, planta nu ar nevoie de apă.

Trebuie să știți că această plantă rezistă mai bine la secetă decât la udarea excesivă.

Este bine să îi asigurați condiții bune de umiditate.

Totodată, este recomandat să îi curățați frunzele de praf, deoarece acesta poate duce la necrozarea lor. Pulverizați frunzele cu apă săptămânal, sau ștergeți-le cu un burete umed.

Temperatură Crinul Păcii

Fiind o plantă tropicală, are nevoie de căldură. Ține-o departe de frig și de ferestre. Rezistă bine la temperaturi cuprinse între 16 și 21 de grade Celsius.

Transplantare Crinul Păcii

Dacă ai cumpărat un ghiveci mic sau mediu cu Crinul Păcii din magazin, trebuie să urmărești semnele care arată că planta are nevoie de transplantare.

Un prim semn că ghiveciul în care se află a devenit neîncăpător este  înghesuirea frunzelor. Mutați planta într-un ghiveci cu cel puțin 5 cm. mai mare.

Crinul Pacii

Crinul Pacii

Înmulțire Crinul Păcii

Dacă vreți să înmulțiți o astfel de plantă, trebuie să știți că propagarea se face prin rizomi. Scoateți planta din sol și separați puii de planta-mamă. Se plantează cu tot cu rădăcină într-un ghiveci separat, potrivit ca dimensiune pentru noua plăntuță.

Pământul trebuie să fie aerat și să aibă un drenaj bun. Puteți folosi pământ pentru plante verzi sau pentru plante de apartament. Se găsesc la magazinele mari, gen Dedeman.

Atenție! Crinul Păcii conține oxalați de calciu. Ingerarea acestei substanțe în cantități mari cauza iritarea căilor respiratorii și a stomacului.

Țineți planta departe de accesul copiilor și a animalelor de companie.

Citește și – Feriga purifică aerul din casă și scade nivelul de radiații

Surse articol:

1. Asha Jyoti, Peace lily (Spathiphyllum wallisii): indoor air purifying plant & health benefits, Foodthesis: https://foodthesis.com/peace-lily-air-purification-plant-health-benefits/
2. Injury Find Law, Benzene Sources: Where It Can Be Found: https://injury.findlaw.com/product-liability/benzene-sources-where-it-can-be-found.htm
3. Heather Rhoades, Peace Lily Plants – Care Of Peace Lilies, Gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/peace-lily/peace-lily-plants.htm
4. Farmer’s Almanac, Growing Peace Lilies (Spathiphyllum): https://www.almanac.com/plant/peace-lilies

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.