Cum se Prepară Corect Ceaiul – Infuzie, Macerat, Decoct

Plantele au secretele lor de cultivare, culegere, păstrare și preparare. În ceea ce privește prepararea lor sub formă de ceai, există câteva reguli esențiale de care trebuie ținut cont. De pildă, părțile aeriene ale plante nu se fierb, ci numai rădăcinile. Învață așadar să prepari ceaiurile în cel mai sănătos mod posibil, pentru a extrage maximul de substanțe vindecătoare.

Cum se Prepară Corect Ceaiul – Infuzie, Macerat, Decoct

Cum se Prepară Corect Ceaiul – Infuzie, Macerat, Decoct

> Prin infuzare (opărire)

Dacă se folosesc plante verzi, se taie mărunt și se pun într-un vas de sticlă sau alt recipient nemetalic. Dacă se folosesc plante uscate, ele sunt deja fărâmițate. Se fierbe apa și se toarnă peste plantele pregătite.

Plantele proaspete nu trebuie infuzate decât 30 de secunde, pentru ca ceaiul să tragă maximul de substanțe. Ceaiul trebuie așadar să fie deschis la culoare, galben sau verde deschis. Un ceai astfel preparat este mult mai sănătos.

Dacă se folosesc rădăcini, acestea se pun la fiert cu cantitatea de apă indicată, cât să dea câteva clocote, apoi se lasă în repaus 3 minute.

În general, se folosește 1 linguriță cu vârf de plante la o ceașcă de apă.

Cantitatea de ceai pentru o zi se păstrează bine într-un termos și se bea din când în când câte o înghițitură pe parcursul zilei, conform indicațiilor.

> Prin macerare (extract la rece)

Unele plante, cum este obligeana, vâscul sau cașul-popii nu trebuie opărite, deoarece își pot pierde puterea curativă din pricina căldurii.

Ceaiul din aceste plante se prepară în acest caz prin macerare. Astfel, planta se pune la macerat în apă rece peste noapte (8-12 ore), iar dimineața se încălzește ușor la foc, pentru ca ceaiul să fie doar călduț, numai bun de băut.

> Prin decoct (amestec de macerat cu infuzie)

Cel mai bun mod de utilizare a plantelor medicinale este decoctul. Acesta se prepară prin amestecarea decoctului cu infuzia. În acest caz, planta se lasă la macerat peste noapte în jumătate din cantitatea de apă indicată, iar dimineața se strecoară. Planta rămasă se opărește cu cealaltă jumătate de cantitate de apă (fierbinte), și se strecoară din nou. Se amestecă cele două preparate și se bea conform indicațiilor.

Acest mod de preparare a ceaiului ajută la extragerea substanțelor active din planta respectivă, care sunt solubile fie doar în apă rece, fie doar în apă fierbinte.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.