Cum să faci caș în casă, din lapte de vacă, fără cheag – 2 ingrediente

Cașul se poate obține foarte ușor în casă, din 2 ingrediente. Aveți nevoie de lapte crud și de un acid pentru a iniția procesul de coagulare.

Puteți folosi în acest sens oțet de mere sau suc de lămâie.

Cas fara cheag - reteta

Cas fara cheag – reteta

Cum să faci caș de vaci în casă

Cașul din lapte de vacă făcut în casă este delicios, însă nu foarte rentabil. Pentru a obține 600 g de caș sunt necesari 3 litri de lapte.

Rămâne foarte mult zer după separarea brânzei, dar și acesta poate fi folosit în bucătărie sau în scop terapeutic.

Avantajul acestei rețete este că veți avea caș proaspăt, făcut de voi, fără ingrediente nedorite. Este 100% natural și sănătos.

Până la urmă, nici nu trebuie să exagerăm cu brânzeturile. Acestea trebuie consumate în cantități mici și ocazional.

Porția corectă este cât 1-2 degete de brânză (caș, telemea, cașcaval).

Aceeași metodă poate fi aplicată și pentru laptele de capră.

Caș de vacă fără cheag – rețetă

Ingrediente

  • 2 litri de lapte de vacă crud
  • 4 linguri de oțet de mere sau suc de lămâie

Mod de preparare

Coagularea laptelui se petrece foarte repede din momentul în care adăugați acidul (acetic sau citric).

De aceea este important să pregătiți toate ustensilele necesare dinainte. Puneți o sită deasupra unui bol. Peste sită așezați o pânză mare de tifon.

Puneți laptele de vacă într-o cratiță, pe foc. Acesta trebuie să fie crud. Când sfârâie și aproape începe să fiarbă, adăugați 2 linguri de oțet în fir, amestecând cu o spumieră lejer.

Veți vedea că în câteva secunde laptele va începe să se coaguleze. Adăugați și restul de oțet și amestecați. Când brânza s-a separat bine de zer, se stinge focul și se toarnă compoziția în tifon.

Cas fara cheag

Cas fara cheag

Strângeți tifonul și presați-l pentru a elimina cât mai mult din zer. Scurgeți zerul din bol. Legați tifonul și lăsați brânza la scurs în sită deasupra bolului gol. Se poate pune o greutate peste brânză pentru a o presa cât mai bine.

Se lasă până a doua zi, timp în care cașul va elimina tot zerul și se va întări. Cașul obținut se păstrează la frigider. Se taie felii și se consumă după preferință.

Caș cu lapte bătut – rețetă

Mai există o variantă de preparare a cașului fără cheag, cu lapte băutut (lapte acru). Se pune lapetele la fiert și când aproape începe să dea în clocot se adaugă laptele bătut. Procesul de coagulare va începe imediat.

Se folosește 1/3 lapte bătut la 2/3 lapte crud.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care le puteți încerca:

Cum să faci iaurt grecesc în casă (rețetă)
Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel
Lapte prins dintr-un singur ingredient – ieftin și sănătos
Brânză de vaci de casă – ușor de făcut, naturală, fără E-uri

Surse articol:

1.Taci și-nghite, Brânză caș din lapte de vacă fără cheag: https://www.youtube.com/watch?v=Y6Ie7Fg5BAY&ab_channel=Taci%C5%9Fi-nghite
2. Teofan, Cum să faci cea mai bună brânză de vaci fără cheag: https://www.youtube.com/watch?v=OVGNoTXfE0w&ab_channel=Teofan

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.