Rugăciune către Sfântul Macedonie, izbăvitorul de lăcomia pântecelui sau înfrânarea peste măsură

Această rugăciune îi poate ajuta pe cei care postesc cu dificultate sau se înfrânează peste măsură. Sunt două extreme la fel de periculoase în viața duhovnicească.

Rugăciunea este adresată Sfântului Macedonie, care este prăznuit pe data de 24 ianuarie.

Rugaciune catre Sfantul Macedonie, izbavitorul de lacomia pantecelui

Rugaciune catre Sfantul Macedonie, izbavitorul de lacomia pantecelui

Cine a fost Sfântul Macedonie

Acest cuvios părinte a fost un preot care a viețuit în Munții Fenicia, Siria de astăzi. A trăit ca pustnic vreme de 70 de ani, mutându-se dintr-un loc într-altul, din pricina mulțimii de oameni care îl căutau.

Încă din timpul vieții era cinstit ca un sfânt și făcător de minuni.

Nu locuia nici în cort, nici în vreo colibă sau așezare omenească, ci petrecea într-o groapă adâncă. Se hrănea numai cu cereale (puțin orz înmuiat în apă).

 Cumpără cartea 

Mancaruri de post

Mancaruri de post

Povățuia la înfrânare cu discernământ, după puterile fiecăruia, ca nu cumva din pricina postirii peste măsură să slăbească în rugăciune.

Mama Sfântului Teodoret, care a scris viața cuviosului Macedonie, se înfrâna prea mult de la bucate. Din pricina postirii prea aspre se primejduia să moară. Cuviosul Macedonia a sfătuit-o să primească hrana ca pe un medicament în vremea bolii, ceea ce a făcut-o să își recapete sănătatea.

O altă femeie suferea de patima îmbuibării, și pe ea sfântul a povățuit-o să practice înfrânarea. Ea mânca zeci de găini pe zi, cheltuind multă avere pentru a se ghiftui în acest chip nebunesc.

Cuviosul Macedonie a lua apă, a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra ei și i-a dat acelei femei ca să bea. Aceasta a simțit îndată o ușurare în pântece, ca și cum demonul îmbuibării fusese alungat. După aceea, femeia a început să mănânce puțin, cât să îi fie de ajuns și de folos trupului.

 Cumpără cartea 

Bucate si preparate de post

Bucate si preparate de post

Iată de ce Sfântul Macedonie este numit izbăvitor al patimii mâncării fără saț și biruitorul legiunilor drăcești.

O femeie care se numea Astrion a fost și ea vindecată de cuviosul preot de nebunie. Căci pierzându-și mințile, nu mai vroia să mănânce și să bea nimic, fiind în primejdie de moarte.

Mergând soțul ei la cuviosul Macedonie, acela i-a dat să bea și ei apă însemnată cu semnul Sfintei Cruci și așa s-a făcut sănătoasă la minte.

Rugăciune către Sfântul Macedonie, izbăvitorul de lăcomia pântecelui

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Sfinte Cuvioase Macedonie, preot al Feniciei, pustnicul cel dintre oameni, caută cu îngăduință spre noi, robii tăi, care îți aducem aceste umile cinstiri.

Cu mantia ta acoperă-ne de toată vrajba, blestemul, magia și fermecătoria, să fim eliberați de ispitele diavolești.

Arată-ne adevărul, scoate la iveală identitatea celor ce ne rănesc trupește și sufletește prin vrăjitorie, oprește-i să nu mai poată face rău nimănui. Alungă-i din viața noastră și izbăvește-ne de orice atacuri demonice.

Vindecă-ne mintea de alunecările spre nebunie, ca să percepem realitatea așa cum este, să avem discernământ în toate. Să judecăm limpede și fără a primi gândurile vătămătoare ale celor care ne vor răul.

Oprește poftele stomacului, ca să mâncăm cuviincios, atât cât este de folos trupului, dar și inimii spre rugăciune. Ajută-ne să postim fără a cădea în slăbiciune.

Dezleagă pântecele spre rodire și fii prietenul nostru de nădejde, mijlocind la Duumnezeu să ne ierte păcatele și să ne primească în Raiul Lui cel mult dorit, acum și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și – Sfântul Ioan Gură de Aur: Dă pântecelui cât trebuie să primească, nu cât cere

Sursă articol: Acopermântul Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Cuvios Macedonie, preotul din Fenicia: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2024/07/15/acatistul-sfantului-cuvios-macedonie-preotul-din-fenicia-siria-secolul-v-izbavitor-de-lacomia-pantecelui-si-de-patima-infranarii-peste-masura-24-ianuarie/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.