Cum să scapi de puncte negre cu 3 ingrediente din bucătărie!

Un chip frumos și luminos este ca o carte de vizită cu care îi întâmpinăm pe ceilalți. Cu toții ne dorim o piele curată și lipsită de imperfecțiuni.

Unii se nasc cu un ten perfect, însă majoritatea au diverse probleme. Cele mai neplăcute cusururi ale tenului sunt punctele negre, roșeața sau rozaceea, coșurile și acneea.

Cum sa scapi de punctele negre

Cum sa scapi de puncte negre: Cookie studio – www.freepik.com

Ce sunt punctele negre

În termeni medicali sau dermatologici, punctele negre sunt comedoane deschise. Porii pielii se pot înfunda cu celule moarte de piele, impurități și uleiuri.

Culoarea lor neagră se datorează faptului că au o deschizătură la suprafața pielii, iar expunerea la aer sau oxigen o face să se oxideze, să se înnegrească la culoare. La fel ca un măr care a fost tăiat și expus la aer.

Există și puncte albe, care sunt comedoane închise. Adică au un înveliș de piele deasupra și de aceea nu se văd.

Puțini dintre noi știm că punctele negre sunt o formă ușoară de acnee. Ea apare preponderent pe față, însă poate fi localizată și pe spate, pe piept, pe gât, pe brațe și pe umeri.

De ce apar punctele negre

Cu toții facem puncte negre. Este un lucru absolut normal, susține dr. Sandra Lee, dermatolog din Canada.

Există anumiți factori care pot duce la dezvoltarea punctelor negre și a acneei:

  • producția excesivă de sebum (ulei)
  • acumularea unei bacterii „Propionibacterium acnes” pe piele
  • iritarea foliculilor de păr din cauza celulelor moarte de piele care nu sunt îndepărtate în mod regulat
  • schimbări hormonale care duc la creșterea producției de sebum în anii adolescenței, la menstruație, sau în timpul utilizării de anticoncepționale
  • administrarea unor medicamente, precum corticosteroizi, litiu sau androgeni

Inclusiv dieta poate influența sănătatea și aspectul pielii. Unii susțin că produsele lactate și carbohidrații duc la apariția acneei. Însă acest lucru nu a fost încă dovedit științific.

Citește și – Roșiile curăță tenul gras de acnee, coșuri și puncte negre

Cum scapi de puncte negre cu 3 ingrediente din bucătărie

Dr. Sandra Lee spune că pentru a preveni apariția punctelor negre printr-o curățare regulată a pielii. Retinolul și acidul salicilic sunt două produse din farmacii care pot reduce riscul de formare a punctelor negre.

Punctele negre nu sunt periculoase, ci doar inestetice. Cei care au foarte multe și îi deranjează aspectul lor, pot încerca să le extragă cu degetele sau cu un extractor special.

Există și câteva ingrediente naturale care ne pot ajuta în această problemă: lămâia, mierea de albine și bicarbonatul de sodiu. Aceste ingrediente renumite pentru efectele lor benefice asupra pielii.

Sucul de lămâie este antibacterian și are un efect natural de „înălbire” a pielii.

Bicarbonatul are o textură abrazivă prin care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de piele și a impurităților. În această rețetă acționează ca un exfoliant.

Mierea de albine este emolientă și împiedică uscarea pielii în urma aplicării sucului de lămâie și a bicarbonatului. În plus, hidratează pielea și calmează iritațiile.

Iată cum trebuie să procedați:

Luați o lămâie mică și zemoasă. Tăiați-o în jumătate. Pentru această rețetă veți avea nevoie doar de jumătate de lămâie. Aceasta va fi „baza” tratamentului.

Pe partea tăiată a lămâii puneți un strat de miere. Presărați apoi puțin bicarbonat de sodiu.

Luați lămâia în mână și frecați pielea cu partea zemoasă a lămâii, pe care ați pus miere și bicarbonat. Insistați pe zonele cu probleme ale feței.

După ce ați curățat toate locurile cu puncte negre, înmuiați un prosop mic în apă fierbinte. Stoarceți-l bine și aplicați-l pe față.

Aburii calzi vor ajuta la înmuierea și deschiderea porilor, astfel încât ingredientele să pătrundă în piele și să acționeze.

Stați întinsă în pat, până când prosopul se răcește. Spălați apoi fața cu apă călduță, îndepărtând mierea.

Luați o oglindă mică și examinați fața la lumina zilei. Dacă mai vedeți puncte negre, încercați să le extrageți cu un extractor de comedoane sau să le îndepărtați cu un bețișor de ureche.

După ce ați extras punctele negre, aplicați o cremă pentru a evita formarea bacteriilor sau a iritațiilor.

Acest tratament poate fi realizat o dată pe săptămână, dacă punctele negre continuă să apară.

Citește și – Punctele negre – remedii naturiste la domiciliu

Surse articol:

1. Jll Nystul, How To Use 3 Simple Ingredients To Banish Your Blackheads, One Good Thing: https://www.onegoodthingbyjillee.com/how-to-use-3-simple-ingredients-to-banish-your-blackheads/
2. Holly McGurgan, Cynthia Cobb, Blackheads, Healthline: https://www.healthline.com/health/blackheads#picture
3. Today, Dr. Pimple Popper Teaches Us How To Remove A Blackhead: https://www.youtube.com/watch?v=fRBxy3NXP_s

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.