Ceai de chimen – beneficii, preparare, contraindicații

Ai auzit că ceaiul de chimen este bun pentru constipație, pentru diabet sau pentru colici? Câte din aceste presupoziții sunt adevărate și ce spune știința despre această plantă?

Află în acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului de chimen, precum și modul de preparare.

Ceai de chimen beneficii preparare contraindicatii

Ceai de chimen beneficii preparare contraindicatii: Rawpixel.com – www.freepik.com

Ce este chimenul?

Chimenul, sub denumirea științifică „Cuminum cyminum”, este o plantă mică, din familia țelinei și a mărarului (Apiaceae). Fructele pe care le face – anume semințele de chimen – sunt utilizate atât în scop culinar, ca și condiment, cât și în scop terapeutic.

Au o aromă ușor picantă, asemănătoare nucilor. În medicina tradițională au fost folosite pe scară largă în diferite afecțiuni.

Studiile moderne au arătat că extractele de chimion au efecte antioxidante, anti-plachetare, hipoglicemice și antialergice. Pot fi utile în probleme digestive și infecțiile alimentare.

Mai mult decât atât, ar putea ajuta la scăderea greutății corporale și îmbunătățirea colesterolului din sânge. Foarte mult sunt citate efectele lor reglatoare asupra zahărului din sânge și de combatere a diabetului.

Chimenul este bogat în fier. O singură linguriță de semințe acoperă 17,5% din doza zilnică necesară de fier pentru adulți. Conține mulți alți compuși cu proprietăți terapeutice, precum flavonoide, fenoli, terpeni și alcaloizi.

Majoritatea lor acționează ca antioxidanți, ceea ce înseamnă o protecție sporită împotriva daunelor radicalilor liberi.

Ceai de chimen pentru constipație

Este cea mai populară utilizare a chimenului. Studiile moderne au demonstrat că această mirodenie ajută în indigestie. Prin faptul că mărește activitatea enzimelor digestive, accelerează digestia. Iar prin faptul că stimulează eliberarea bilei de către ficat, ajută la digerarea grăsimilor.

Citește și: Supă de CHIMEN contra balonării și problemelor digestive

Un studiu a arătat că chimenul, administrat timp de 2 săptămâni, a ameliorat simptomele colonului iritabil.

Ceai de chimen pentru diabet

Așa cum spuneam mai sus, chimenul are proprietăți antidiabetice demonstrate științific. Într-un studiu clinic, suplimentarea cu chimen a îmbunătățit anumiți indicatori timpuri ai diabetului la pacienți supraponderali.

Totodată, anumiți compuși pe care îi conține pot preveni consecințele diabetului, precum daunele la nivelul ochilor, rinichilor, nervilor și a vaselor de sânge.

Ceai de chimen pentru colesterol

În studiile clinice, chimenul a ameliorat nivelul colesterolului sanguin și totodată a redus cu 10% concentrația colesterolului oxidat LDL.

Potrivit altor rezultate, 75 mg de chimen, de 2 ori pe zi, pot reduce și trigliceridele mărite din sânge. Studiul a durat 8 săptămâni.

Ceai de chimen pentru slăbit

Studiile au arătat că persoanele care au primit un supliment cu chimen au slăbit mai mult. Prin adăugarea a 3 g de chimen în iaurt se poate obține o scădere a greutății corporale. Au fost și studii care nu au obținut nici un rezultat în acest domeniu.

Citește și: SEMINȚELE de CHIMEN scad GREUTATEA și GRĂSIMEA corporală la femeile supraponderale

Ceai de chimen pentru intoxicațiile alimentare

Printre primele utilizări ale chimenului se numără și cea de agent conservant. De altfel, majoritatea condimentelor au efecte antimicrobiene prin care pot preveni infecțiile cauzate de alimente.

Chimenul conține substanțe care pot reduce riscul de infecții provocate de bacterii și fungi. Un compus eliberat în corp – megalomicină – a demonstrat o activitate antibiotică.

Ceai de chimen pentru inflamații

Studiile în eprubetă susțin că extractul de chimen inhibă markeri-cheie implicați în inflamații.

Cum se folosește chimenul 

Putem folosi chimenul în doze mici, în mâncăruri. În scop terapeutic (ex. împotriva diabetului, colesterolului, obezității), este însă nevoie de cantități mai mari, sub formă de supliment.

Cercetătorii au folosit suplimente cu chimen de până la 1 g (1 linguriță de chimen), fără efecte secundare raportate. Au existat reacții alergice la chimen, dar destul de rare.

Ceai de chimen – preparare

Dacă vrei să știi cum se prepară ceaiul de chimen, urmează instrucțiunile de mai jos:

– pune 1,5 litri de apă la fiert
– adaugă 2 lingurițe de semințe de chimen
– lăsă-le să fiarbă 20 de minute la foc mare
– ia vasul de pe foc și lasă ceaiul să se răcească
O altă variantă de preparare a ceaiului de chimen este prin macerare. Pune 1 linguriță de chimen într-un pahar cu apă rece. Lasă-le la macerat peste noapte. A doua zi, strecoară lichidul și bea-l pe stomacul gol. Poți adăuga și puțin suc de lămâie.

Ceai de chimen – contraindicații și efecte secundare

Dacă este consumat în doze alimentare, chimenul nu este periculos. În cantități mari, poate cauza arsuri la stomac sau chiar daune hepatice.

Ceaiul de chimen nu este indicat femeilor gravide. Unele surse anecdotice susțin că ceaiul de chimen mărește lactația, însă nu există dovezi științifice în acest sens. Cel mai bine este să cereți sfatul medicului înainte să consumați ceai de chimen în sarcină și alăptare.

Atenție, chimenul poate interacționa cu unele medicamente, dacă este administrat excesiv. Studiile au arătat că acesta interferează cu acțiune anticoagulantelor (medicamente pentru subțierea sângelui), cu antibiotice și hipoglicemiantele.

Surse:

1. Mnif S., Aifa S., Cumin (Cuminum cyminum L.) from traditional uses to potential biomedical applications, Chem Biodivers. 2015 May;12(5):733-42. doi: 10.1002/cbdv.201400305: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26010662
2. Matthew Thorpe, 9 Powerful Health Benefits of Cumin, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cumin
3. Swathi Handoo, Dr. Geeta Dharmatti, 5 Benefits And Uses Of Cumin (Jeera) For Your Health, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-cumin-jeera/#gref

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.