Supă de CHIMEN contra balonării și problemelor digestive

Puternic aromată și foarte ușor de preparat, această supă cu chimen este o alegere inspirată pentru cei care suferă de balonare sau de stomac deranjat. Chimenul face parte din aceeași familie cu pătrunjelul, mărarul, feniculul și anasonul. 

Supă de Chimen Rețetă

Supă de Chimen Rețetă

Supă de chimen – rețetă

Semințele de chimen conțin uleiuri esențiale cu proprietăți digestive, carminative, anti-flatulență și antoxidante. Medicina indiană ayurveda folosește semințele de chimen împotriva problemelor gastrointestinale: flatulență (balonare), colici, constipație, sindromul colonului iritabil, ulcer stomacal sau cancerul gastrointestinal.

Ingrediente

• 1 lingură de semințe de chimen
• 1 ceapă
• 1 cățel de usturoi
• 1 morcov
• 3-4 linguri de bulion de roșii
• 2 linguri de ulei
• 1 lingură de făină
• 2 frunze de dafin
• 1 linguriță de chilii sau boia de ardei
• sare, piper și pătrunjel
• 1.2 litri de apă fierbinte
• 2 felii de pâine

Preparare

Se toacă ceapa, se zdrobește usturoiul și se pun la încins într-o cratiță de ciorbă. Legumele se călesc la foc mic, până când se înmoaie. Se adaugă apoi și restul legumelor, tocate mărunt, și ½ linguriță de semințe de chimen întregi. Se mai lasă la călit 2-3 minute, apoi se adaugă făina și pulberea de chilli. Se amestecă bine, până când făina și chilli se distribuie uniform.

Se adaugă apa, apoi frunzele de dafin, sarea și piperul. Se amestecă și se pune capacul. Se lasă la fiert până când toate legumele sunt moi, circa un sfert de oră.

Între timp, se prepară crutoanele. Pâinea se taie cubulețe și se stropește cu puțin ulei de măsline, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru sau alte mirodenii. Cubulețele de pâine aromatizate se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, și se coc în cuptorul încins la 200 de grade. Se lasă maxim 5 minute, cât să se usuce.

Aproape de final, în supă se adaugă bulionul, pătrunjelul tocat mărunt și restul de semințe de chimen zdrobite (1/2 lingură). Se gustă de sare.

Supa astfel preparată se pune în boluri, și se servește cu crutoanele aromate.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

11 comentarii

  1. daca e cu ceapa si usturoi prajite…..prefer ceaiul

  2. Este foarte bună pentru mămicile care alăptează

  3. Fff gustoasa. O fac și o mâncăm cu placere

  4. Cu rântaș de făină în probleme stomacale tip ulcer?????? Și usturoi la colon iritabil și ulcer. Sincer, cred ca e rețeta de întreținere a ulcerului și a colonului iritabil.

    • Nu se face rantas. Dupa adaugarea fainii se lasa foarte putin pe foc, amestecand continuu.

    • Probabil. Eu am avut ulcer și am prieteni cu ulcer. Sigur, orice adaos de făină în sosuri îți dă așa numitele arsuri, atât de puternice ca nu îți mai vine a manca. Chiar gastroenterologul pune în capul listei “interzis” acestea: usturoi, sosuri și ciorbe îngroșate cu făină. Poate o fi altă explicație.

  5. Da numai ca chilii nu se potriveste cu problemele gastro intestinale.

  6. Această supă probabil este bună, dar în niciun caz nu este indicata persoanelor cu probleme digestive: ulcer, gastrită etc, din moment ce căleşti legumele( ceapa,usturoiul şi restul). In astfel de cazuri, indicat este ceaiul de chimen.

  7. Cand puneti asa de multa smantana , nu mai bine se numeste “supa de smantana”?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.