SEMINȚELE de CHIMEN scad GREUTATEA și GRĂSIMEA corporală la femeile supraponderale

Un grup de cercetători din Iran și Malayisia au realizat un studiu recent în care au examinat efectele semințelor de chimen în controlul obezității.

Studiul a fost publicat în Jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine în anul 2013.

Seminte de chimen pentru slabit

♣ Obezitatea – printre cauzele principale ale mortalității în lume

Supraponderalitatea a crescut semnificativ în ultimii ani. Din anul 1980 și până în prezent, rata obezității s-a dublat.

Obezitatea reprezintă a 5-a cauză a mortalității și a 6-a cauză a problemelor de sănătate la nivel global. Controlul obezității a devenit astfel o problemă de sănătate publică.

Despre semințele de chimen

Semințele de chimen (Carum carvi), obiectul studiului de față, se numără printre remediile naturale folosite de medicina tradițională împotriva obezității.

Bine-cunoscutul om de știință al antichității grecești, Avicenna, recomanda semințele de chimen pentru scăderea în greutate.

Chimenul este un remediu popular pentru dureri de stomac, flatulență, gaze și spasme intestinale. Conține uleiuri esențiale, compuși fenolici volatili, acizi grași și alți compuși bioactivi cu proprietăți medicinale importante: antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene.

Studiile anterioare au evidențiat o legătură între consumul de metaboliți derivați din chimen cu o incidență scăzută de diabet, dislipidemie, hipertensiune arterială, disfuncție hepatică, tulburări hormonale la nivel reproductiv, osteoporoză, cancer, boli gastrointestinale și inflamatoare.

Studiile în vitro și în vivo au arătat că semințele de chimen au efecte hepatoprotectoare și sunt sigure pentru consum și pentru utilizarea lor în scop farmaceutic.

____________________________

Studiul

Studiul de față a fost realizat pe 70 de femei supraponderale și obeze, active din punct de vedere fizic. Participantele au fost împărțite în mod aleatoriu în 2 grupuri:

• grupul 1 a primit 30 ml de extract de chimen pe zi;
• grupul 2 a primit 30 ml de placebo pe zi.

Pe durata intervenției nu au existat modificări la nivelul dietei sau a activității fizice.

Participantele au fost examinate după 3 luni de tratament. Cercetătorii au evaluat schimbările apărute în compoziția corporală, au măsurat indicatorii antropometrici (măsurarea diferitelor părți ale corpului, studiul proporțiilor) și variabilele clinice și paraclinice.

Spre deosebire de grupul placebo, grupul de femei care au primit semințe de chimen a prezentat o reducere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală, a procentajului de grăsime corporală și a raportului dintre talie și șolduri.

Nu au fost observate schimbări în profilul lipidelor sau a tensiunii arteriale.

→ Concluzii

Aceste rezultate sugerează că administrarea semințelor de chimen (fără alte restricții alimentare, în combinație cu mișcare fizică), poate fi considerată o intervenție valoroasă în controlul obezității la femeile care doresc să scadă în greutate fără efecte secundare.

Cercetătorii cred că beneficiile chimenului se datorează efectelor prebiotice pe care compușii săi le au în intestin și implicit acțiunii lor de reglare a microflorei intestinale, de îmbunătățire a digestiei și absorbției alimentelor.

Microflora intestinală modulează expresia genelor din corp care implică mecanismele obezității.

Un studiu pe animale a arătat că efectul anti-obezitate al chimenului se datorează faptului că acesta modifică expresia genelor asociate cu inflamația și adipogeneza (producere de grăsimi în organism).

_____________________

Sursă:

Mahnaz Kazemipoor, Che Wan Jasimah Bt wan Mohamed Radzi, Majid Hajifaraji, Batoul Sadat Haerian, Mohammad Hossein Mosaddegh and Geoffrey A. Cordell, Antiobesity Effect of Caraway Extract on Overweight and Obese Women: A Randomized, Triple-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3844184/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.