CEAIUL de TEI – util în RĂCEALĂ, PALPITAȚII nervoase, STRES, ANXIETATE, afecțiuni STOMACALE

În medicina populară, teiul este folosit în mod deosebit în răceli și infecții. Reduce febra și congestia nazală, calmează tusea și iritațiile în gât.

Datorită efectelor sale sedative, este adesea utilizat în palpitațiile nervoase, episoadele de stres și anxietate, precum și în hipertensiunea arterială.

Ceai de tei beneficii

Teiul – proprietăți și beneficii

Teiul conține compuși cu proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante, astringente și diaforetice: flavonoide, compuși mucilaginoși care calmează inflamația, uleiuri volatile, taninuri, kaempferol și quercetină.

Florile sale sunt utilizate la prepararea unui ceai util în tuse, răceli, febră, greață, vomă, indigestie și crampe.

Parfumul său plăcut, care induce o stare de relaxare și de confort psihic și emoțional, se datorează conținutului de uleiuri volatile aromatice prezente în flori.

Ceaiul de tei poate ajuta la relaxarea corpului și inducerea unui somn liniștitor la persoanele care suferă de anxietate ușoară, insomnie sau stres.

Datorită efectului de stimulare a transpirației, teiul poate ajuta la detoxifiere (eliminarea toxinelor, a excesului de grăsimi, sare și apă).

Un studiu apărut în Pharmaceutical Press a arătat că extractele de tei au efecte antibacteriene împotriva mai multor organisme cu potențial infecțios. Teiul este totodată eficient împotriva fungilor și a patogenilor care produc infecții alimentare.

Datorită proprietăților antiinflamatoare, teiul poate ajuta la calmarea durerilor asociate cu artrita și reumatismul, și la reducerea inflamațiilor respiratorii, interne și externe.

Eficiența sa în crampele stomacale, balonare, gaze, tuse, crampe menstruale (și alte simptome asociate – anxietate, schimbări de dispoziție, fluctuații hormonale), se datorează activității antispasmodice.

_______________________________

Moduri de utilizare

Se folosește 1 linguriță de flori de tei uscat, sau 2 lingurițe de flori proaspete la 1 cană de apă. Se fierbe 1 minut, apoi se infuzează 10 minute.

Experții spun că doza zilnică nu trebuie să depășească 2-4 grame pe zi, fie sub formă de ceai, fie sub altă formă de preparare.

_______________________________

Precauții și contraindicații

Femeile gravide și mamele care alăptează trebuie să evite consumul de ceai de tei, întrucât nu există suficiente studii pe efectele sale în aceste cazuri.

Deși este recomandat în afecțiunile cardiace, Comisia Europeană a Germaniei susține că un consum frecvent de ceai de tei poate provoca daune la nivelul inimii.

Citește și: Contraindicațiile ceaiului de tei

_______________________________

Surse bibliografice:

1. Healthy Focus, 9 Benefits of Linden Tea: https://healthyfocus.org/7-benefits-of-linden-tea/

2. Drugs.com, Linden: https://www.drugs.com/npp/linden.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.