Ceai de Cimbrişor: Beneficii, Preparare, Administrare

Cimbrişorul este o plantă cu efecte antibiotice puternice, iar ceaiul de cimbrişor este recomandat ca remediu natural împotriva răcelii şi gripei, afecţiuni pulmonare, hepatice, reumatice, nervoase şi cutanate.

ceai de cimbrisor beneficii

Ceai de cimbrişor pentru sistemul nervos şi imunitar

Se poate bea ceai pentru remedierea următoarelor stări: nevroză astenică, depresie psihică, apatie, anemie, epilepsie, migrene, stări de oboseală, convalescenţă sau chiar paralizie. Cimbrişorul este o bun stimulent al memoriei şi un tonic puternic în anemii.

Ceai de cimbrişor pentru tuse, astm, bronşită

Ceaiul de cimbrişor este un leac senzaţional pentru afecţiunile respiratorii. Uleiul eteric conţinut de cimbrişor are efect curativ, expectorant în laringită, traheită, gripă, răguşeală şi tuse convulsivă. Se poate adminstra şi în caz de tuberculoză. În tratamentul bronşitei, ceaiul de cimbrişor se poate asocia cu frunze de pătlagină, rădăcină de ciuboţica-cucului sau cu frunze de podbal. Se poate lua şi sirop de cimbrişor, 3 linguriţe pe zi. Pentru infecţii în gât şi halenă, se face gargară cu ceai concentrat din cimbrişor (3-4 linguriţe la o cană de apă clocotită).

Ceai de cimbrişor pentru afecţiuni digestive

Cimbrişorul creşte apetitul şi tratează durerile de stomac, crampele abdominale, constipaţia, enterocolita şi enterita, meteorismul intestina, dischinezie biliară, hemoragii interne şi hemoroizi. Se va bea dimineaţa pe stomacul gol, pentru detoxifiere şi eliminarea paraziţilor intestinali. În tratamentul afecţiunilor gastro-intestinale, ceaiul de cimbrişor se poate asocia cu muşeţel, flori de gălbenele, rozmarin sau mentă. Datorită efectului detoxifinat şi diuretic, ceaiul de cimbrişor se bea şi pentru slăbit, îmbunătăţind metabolismul leneş.

Ceai de cimbrişor pentru alcoolism

Se ia câte o linguriţă din infuzie de cimbrişor din 15 în 15 minute, timp de 1-2 ore, dimineaţa. Infuzia se prepară dintr-un pumn de cimbrişor uscat şi un litru de apă.

Ceai de cimbrişor pentru afecţiuni renale, genitale, reumatismale

Femeile pot bea ceai de cimbrişor pentru dureri menstruale, inflamaţii ale sânilor sau alte spasme şi durerie genitale. Se bea ceai de cimbrişor şi pentru prevenirea infecţiilor urinare, datorită efectului antibacterian asupra rinichilor. Ceaiul de cimbrişor stimulează secreţia bilei şi contracţiile vezicii biliare. Suferinzii de reumatism, artrită, scleroză în plăci sau sciatică pot de asemenea urma un tratament cu ceai de combrişor.

Ceai de cimbrişor pentru piele

Pentru uz extern, cimbrişorul este excelent în tratarea rănilor, plăgilor şi alte probleme ale pielii. Se foloseşte sub formă de infuzie, din 100 g de plantă la 3 litri de apă clocotită. Se pot face băi cu cimbrişor, turnând această infuzie în apa din cadă, lăsată în repaos 15 minute înainte de îmbăiere.

Cum se prepară ceaiul de cimbrişor?

Se foloseşte sub formă de infuzie din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. Ceaiul de cimbrişor se bea de 3 ori pe zi câte o cană, cu miere, înaintea meselor principale ale zilei.

Contraindicaţii şi precauţii

Supradozajul de cimbrişor poate provoca tulburări gastrointestinale, depresie sau alte excitaţii nervoase.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.