Sirop de brad și cimbrișor – rețetă mănăstirească

Un sirop foarte eficient împotriva tusei și a răcelilor este siropul de brad și cimbrișor. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă practicată la Mănăstirea Sihăstria Putna.

Mugurii de brad se pot culege din primăvară și până în vară. Nu au un sezon lung, și nici nu rezistă mult timp. Trebuie folosiți imediat după recoltare, altfel își pierd proprietățile.

Sirop de brad si cimbrisor

Sirop de brad si cimbrisor: Freepik.com

Mugurii de brad tineri pot fi consumați ca atare, pentru un aport binevenit de vitamina C. Însă nu exagerați, deoarece conțin turpetină, o substanță care poate fi nocivă în cantități mari.

Cea mai simplă și eficientă metodă de conservare a mugurilor de brad este siropul. Mai ales dacă ați o cules o cantitate mare de muguri. Cu toții știm că siropul de conifere este foarte bun pentru aparatul respirator, pentru gât și tuse.

Îi puteți spori efectul vindecător dacă adăugați și alte plante, cu utilizări similare, precum cimbrul.

La fel de eficientă este metoda conservării prin congelare. Puneți mugurii de brad în pungi la congelator, pentru a-i folosi la nevoie.

Citește și – Bradul – leacul suferințelor pulmonare, digestive și renale

Rețetă sirop de muguri de brad și cimbrișor

Rețeta călugărilor de la Sihăstria Putnei nu este dată în cantități exacte.

Siropul se poate face „din ochi”. Se pun muguri de brad și cimbrișor într-un cratiță încăpătoare. Se toarnă peste plante apă, cât să îi acopere cu 10 cm.

Se pune vasul pe foc și se fierb plantele circa o oră. Un semn că ceaiul este gata este desprinderea cu ușurință a acelor de brad.

Ceaiul de brad și cimbrișor obținut se strecoară și se toarnă din nou în cratiță. Se adaugă zahăr (1 kg de zahăr la 1 litru de ceai) și se fierbe circa 30 de minute, sau până când lichidul se îngroașă și capătă o culoare închisă și consistența unui sirop.

După ce siropul s-a răcit, se toarnă în sticle și se păstrează într-un loc răcoros.

Rezistă până la 2 luni în frigider. Dacă ați preparat o cantitate însemnată de sirop și vreți să îi prelungiți durata de valabilitate, adăugați 2 linguri de vodcă sau brandy.

Citește și – Sirop de muguri de brad, miere și propolis (reţetă foarte bună pentru afecţiunile respiratorii)

Mod de administrare

Se pot consuma câte 2 linguri de sirop, de 4 ori pe zi. Pentru copiii peste 4 ani, doza este de 1 linguriță, de 4 ori pe zi.

Poate fi adăugat în ceai, sau se poate dilua cu apă simplă. În momentul servirii se poate adăuga și puțin suc de lămâie.

Ce beneficii are siropul de brad și cimbrișor

Popoarele native nordice obișnuiau să mănânce vârfurile verzi de brad în timpul drumețiilor și a muncilor grele. Mugurii de conifere potolesc atât setea, cât și foamea. Hidratează corpul și dau energie.

Siropul de muguri de brad și cimbrișor este un leac excelent pentru tuse.

Mugurii de brad conțin rășini aromatice cu proprietăți dezinfectante și antiseptice. Sunt bogați în vitamina C. Au efecte antimicrobiene, astrigente și antiinflamatoare.

Combat infecțiile și măresc imunitatea la răceli.

Cimbrișorul, la rândul lui, este un bun agent antiinfecțios. Are efecte expectorante și antispastice la nivelul căilor respiratorii. Este indicat în tusea convulsivă, răgușeală,bronșite și astm.

Citește și – Când se culeg mugurii de brad și ce poți face din ei

Surse articol:

1. Manastirea Sihăstria Putnei, Cum facem noi siropul de brad: http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/cum-facem-noi-siropul-de-brad
2. Athene Nocturna, Cough Syrup and Other Uses for Spruce Tips, Instructables.com: https://www.instructables.com/id/Cough-syrup-and-other-uses-for-spruce-tips/
3. Wild Foods and Medicines, Douglas Fir: http://wildfoodsandmedicines.com/douglas-fir/
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Cimbrul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 67

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.