ALIMENTE bogate în VITAMINE și MINERALE importante în terapia anti-CANCEROASĂ
Veți vedea că în lista postată mai jos se găsesc și alimente de origine animală, nu doar fructe și legume. Ele sunt importante datorită aportului unor vitamine pe care le conțin în cantități mari.
Cu toate acestea, predomină alimentele vegetale, care ajută corpul să se detoxifice, să se hrănească și să se întărească imunitar. Majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în potasiu, care are un efect protector împotriva cancerului.
• sfeclă, morcovi, cartofi dulci, dovlecei
• spanac, varză, lăptucă, broccoli
• cereale
• caise, pepene galben, mango
Această categorie de alimente conține beta-caroten, un antioxidant care dă fructelor și legumelor culoarea galben-portocalie intensă, sau verde.
Din categoria alimentelor de origine animală menționăm ficatul, ouăle și laptele, care sunt surse foarte bogate de vitamina A. Fructele și legumele conțin beta-caroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A.
Un alt grup de alimente utile în prevenirea și tratarea bolilor canceroase este cel care ne furnizează vitamina C:
• varză, conopidă, varză de Bruxelles
• mazăre
• ardei verzi, ardei iuți
• portocale, lămâi, grepfrut, ananas
• căpșuni, zmeură
• măceșe
Vitamina E este de asemenea importantă pentru protejarea organismului de bolile canceroase. Studiile au asociat carența de vitamina E cu creșterea riscului de cancer (îndeosebi de plămâni, de prostată și de colon).
• nuci, cereale, uleiuri vegetale
• spanac, sparanghel, pătrunjel (în cantități mai mici)
• roșii, castraveți (în cantități mai mici)
• banane, coaja merelor (în cantități mai mici)
• măceșe (în cantități mai mici)
• carnea de pește și de pui
Și sărurile minerale au o pondere importantă în prevenirea cancerului, precum calciul și magneziu în cazul cancerului colo-rectal. Dintre oligoelemente, cuprul, zincul și seleniul reduc riscul apariției mai multor tipuri de cancer. Seleniul nu trebuie consumat în cantități mari, deoarece devine pro-cancerigen.
Legumele, fructele (mai ales fructele de pădure) conțin multe fibre, care sunt extrem de utile în prevenția cancerului, îndeosebi a celui mamar și de colon.
Așa cum au arătat-o studiile, unele vitamine (precum vitamina E) și minerale (precum seleniul) administrate sub formă de suplimente (adică în formă sintetică) pot crește riscul de cancer. Cel mai bine este ca acești nutrienți să fie procurați din alimente. Dieta trebuie să fie cât mai variată și bine echilibrată.
Surse articol:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. https://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/nutrition/how-vitamin-e-helps-protect-against-cancer
3. http://www.harvardprostateknowledge.org/vitamin-e-may-indeed-increase-the-risk-of-prostate-cancer