Alifie de CASTANE pentru răni, arsuri, crăpături ale pielii, hemoroizi
În scop medicinal (pentru prepararea leacurilor din castane), se folosesc castanele sălbatice, cunoscute și sub numele de castane „porcești”. Acestea pot fi deosebite de cele otrăvitoare prin culoarea lor brună-lucioasă și capsulele exterioare pline de țepi, de culoare verde. Miezul castanelor are o nuanță alb-gălbuie. Le găsim pe jos prin parcuri, pe marginea străzilor și pe alei.
Cei care obișnuiesc să prepare în casă diferite tincturi sau alifii din plante, pot încerca și aceste rețete pe bază de castane, care pot fi de folos în cazul rănilor pielii, mai ales celor datorate afecțiunilor vasculare.
Cremă de castane (1)
Aceasta este cea mai simplă metodă de preparare a alifiei de castane acasă. Castanele (cu tot cu coajă) se fierb cu apă, până când acestea se înmoaie. Se pasează cu ajutorul unui blender și se amestecă apoi cu o cantitate egală de grăsime de porc curată (nesărată). Pasta obținută se păstrează într-un borcănel de sticlă, la frigider. Se aplică extern, pe răni, arsuri, crăpături ale pielii sau degerături, de 1-2 ori pe zi.
Unguent de castane (2)
Această rețetă este utilă pentru hemoroizi externi, răni, varice, arsuri și furuncule. Se amestecă 100 ml de tinctură de castane cu 20 g de vaselină sau untură și 100 g de lanolină anhidră (care se poate procura din farmacii). Unguentul obținut se păstrează într-un borcănel de sticlă, la frigider. Se aplică pe zonele de piele afectată, de 1-2 ori pe zi. Dacă aveți varice, aplicați ușor unguentul și lăsați-l să acționeze, fără a masa pielea.
Tinctura de castane se poate procura de la magazinele naturiste, dar se poate prepara și acasă. Castanele se macină grosier și se cântăresc 20 de grame. Această cantitate se pune la macerat într-un borcan de sticlă cu 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se pune capacul și se lasă la macerat 10 zile, agitând recipientul de cel puțin 3 ori pe zi.
După această perioadă, tinctura se strecoară și se mai lasă 6 zile în frigider, pentru a se limpezi. Se filtrează din nou, și se păstrează în sticluțe brune (de la tincturi vechi), în frigider.