Bomboane din castane, învelite în ciocolată (desert fără zahăr)
Dacă tot e sezon de castane, de ce să nu profităm de aroma lor specifică și beneficiile lor pentru sănătate?
Vă invităm la un desert delicios din castane. Natural, sănătos, hrănitor, fără zahăr, fără gluten, fără coacere în cuptor.

Imagine cu titlu sugestiv bomboane din castante in ciocolata: Marco Verch Professional Photographer
Vestea bună este că puteți prepara această rețetă chiar și în zilele de post, deoarece nu conține lactate, nici ouă.
Castanele conțin proteine, fibre, vitamine și antioxidanți
Castanele au un conținut nutrițional bogat. Conțin proteine de calitate în proporție de 4-7%.
50-60% din compoziția lor constituie din amidon. Conținutul de fibre este de 4-10%.
Sunt sărace în grăsimi (2-4%). Au în schimb multe zaharuri, în proporție de 20-30%.
Castanele sunt bogate în vitamina E, vitamine din grupul B, potasiu, fosfor, magneziu și taninuri.
Sunt surse bune de vitamina C, acizi grași esențiali și antioxidanți, precum acid L-ascorbic, carotenoide și compuși fenolici (acid galic, acid elagic).
Citește și – Castanele – un loc de cinste între super-alimente
Bomboane din castane, învelite în ciocolată – rețetă
Nr. de bomboane: 24
Durată totală de preparare: 1 oră și 10 min.
Ingrediente
- 200 g de castane
- 70 g de nuci mărunțite grosier
- 5 curmale mari
- 1 linguriță de scorțișoară
- ½ linguriță de pulbere de ghimbir
- 80 g de ciocolată neagră
Mod de preparare
Castanele trebuie să fie gătite și moi.
Tăiați-le în două și se pun în vasul unui blender.
Adăugați nucile și curmalele de la care ați scos sâmburii.
Puneți tot acum pudra de scorțișoară și ghimbir.
Mixați câteva minute, până când ingredientele s-au mărunțit complet. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă și modelabilă.
Formați biluțe din aluat, de mărimea unor nuci.
Presați ferm compoziția între palme.
După ce ați tremintat de modelat toate bomboanele, topiți ciocolata. Tăiați-o grosier cu cuțitul și puneți-o într-un bol termorezistent.
Puneți puțină apă într-un ibric/cratiță și așezați bolul cu ciocolată deasupra (trebuie să stea perfect pe gura ibricului).
Puneți ibricul pe foc și topiți ciocolata la bain-marie.
Când ciocolata a devenit lichidă și lucioasă, luați vasul de pe foc.
Cuprindeți fiecare bomboană cu o lingură și o furculiță și înmuiați-le în ciocolata topită.
Așezați bomboanele glazurate pe un grătar sau pe o tavă în care ați pus hârtie de copt.

Imagine cu titlu sugestiv bomboane din castante: Marco Verch Professional Photographer
Cât glazura este încă moale, puteți presăra peste ea nuci mărunțite.
Lăsați biluțele să stea jumătate de oră în frigider, sau până când ciocolata se întărește.
Păstrați-le la rece, într-o caserolă. Rezistă până la o săptămână.
Citește și – Piureul de castane ajută la tratarea multor boli (rețetă)
Note și sugestii
Pentru această rețetă puteți folosi castane congelate (pe care trebuie să le fierbeți 10 minute în apă cât să se înmoaie), coapte în cuptor sau fierte.
La fel de bun este și piureul de castane, însă va trebui să folosiți mai multe nuci și eventual fulgi de ovăz măcinați și nucă de cocos pentru a lega compoziția.
În loc de nuci puteți folosi migdale sau arahide.
Dacă nu vreți să vă complicați cu glazură de ciocolată, puteți da bomboanele prin pudră de cacao sau nucă de cocos.
Surse articol:
1. Lara Husler, Chestnut Balls Dipped in Chocolate, CSS.ch: https://www.css.ch/en/private-customers/my-health/nutrition/healthy-recipes/chestnut-balls.html
2. Idrees Ahmed Wani, Humaira Hamid, Afshan Mumtaz Hamdani, Adil Gani, and Bilal Ahmad Ashwar, Physico-chemical, rheological and antioxidant properties of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) as affected by pan and microwave roasting, J Adv Res. 2017 Jul; 8(4): 399–405. 2017 May 16: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470552/