Cum se prepară TINCTURA de PROPOLIS în casă – rețetă și indicații terapeutice
Propolisul este unul din cele mai apreciate produse apicole, datorită principiilor active transmise de la plante la om. Compoziția sa biochimică uimește lumea medicală: 55% rășini, uleiuri și balsamuri, 30% ceruri, 10% uleiuri eterice, 10% polen, componente bogate în Vitaminele A, B, D, E, PP, aminoacizi, enzime, microelemente și hormoni.
Cuprins
Tinctură de propolis: rețetă
Cel mai bun mod de administrare a propolisului este sub formă de tinctură. Tot mai mulți din cei care au posibilitatea să procure o propolis solid doresc să-și prepare singuri tinctura în casă. Vestea bună este că rețeta este extrem de simplă.
Ingrediente
• 20 g de propolis mărunțit
• 100 g de alcool (96 de grade)
Preparare
Aveți nevoie de o sticluță închisă la culoare pentru a păstra tinctura. Propolisul trebuie să fie rece (de la frigider) când îl folosiți, astfel vă va fi mai ușor să-l mărunțiți. Puneți propolisul mărunțit pe fundul sticlei, și turnați alcoolul. Închideți recipientul și lăsați 14 zile la macerat. Preparatul trebuie agitat periodic.
După cele 2 săptămâni, strecurați tinctura printr-un tifon triplu în sticluțe mici, închise la culoare. Puteți folosi în acest sens sticluțe de esență sau de uleiuri esențiale.
Pentru a proba dacă tinctura de propolis este de calitate, faceți un test. Puneți câteva picături într-un pahar cu apă. Dacă tinctura rămâne la suprafața și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.
→ Indicații terapeutice
• Dureri în gât, viroze. Se pun 4-5 picături de tinctură de propolis pe o felie de pâine, sau într-o cană cu ceai de plante.
• Gripă. Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 20% într-un păhărel cu apă sau lapte, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
• Bronșită acută. Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 90% , de 3 ori pe zi, înainte de masă, într-un păhărel cu apă sau lapte cald.
• Laringită cronică. Se iau câte 20 de picături de tinctură de propolis, înainte de masă, într-un pahar cu lapte cald.
• Otită. Se pun 10 picături de tinctură de propolis în urechea bolnavă, de 3 ori pe zi.
• Herpes. Se tamponează regiunea afectată cu tinctură de propolis de 20%.
• Gastrită hiperacidă și ulcer gastroduodenal. Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, pe stomacul gol, cu 1 litru de lapte cald.
• Nefrită cronică. Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, într-un pahar cu 100 ml de apă caldă, de 2 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
• Prostatită. Se suge propolis natural, câte 5 grame pe zi, timp de o lună.
• Dermatomicoză. Se frecționează de 2 ori pe zi zonele afectate cu tinctură de propolis de 20%.
• Micoze. Se unge zona pielii afectate cu tinctură de propolis, de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni, apoi doar o dată pe zi, alte 2 săptămâni. Calmează pruritul și înlătură ciuperca.
• Piciorul atletului. Se pune câte 1 picătură de tinctură de propolis între degetele de la picioare, seara și dimineața, 2-4 săptămâni.
• Ulcer varicos. Se pulverizează tinctură de propolis pe rană, timp de 4 minute la fiecare ședință. Se fac 20 de astfel de ședințe până la cicatrizare și vindecare.
[wcepe_products ids=’6726,9513′ button=’Cumpără aici’]
in reteta propolisul are 16 la suta formula concentratiei este masa propolisului impartita la masa alcoolului plus masa propolisului daca vreti 20 la suta puneti 20 cu 80
complimente
Folosesc de peste 50 de ani…
Mulțumesc
Daca am hepatita cronica b pot sa IAU tinctura de propolis si in CE cantitate
Pentru ,refacerea celulelor hepatice, un bun remediu este păstura . Tot un produs apicol.
Am cumparat din magazinul polonez propolis 250 de grame intrun borcan nu stiu daca e bun sa il prepar sau nu
Dacă am steatoza hepatică pot consuma tinctura care conține alcool? Vă mulțumesc
Evitați mai bine alcoolul. Există și tincturi fără alcool.