AROMATERAPIA, sau cum să folosești ULEIURILE ESENȚIALE pentru depresie și anxietate

E foarte reconfortant să ne gândim că ceva atât de neinvaziv precum un parfum natural poate avea un efect atât de puternic asupra minții, psihicului și stării noastre emoționale. Uleiurile esențiale ajută inclusiv la creșterea capacității de concentrare și de întărire a unei memorii slabe.

Aromaterapie

Aromaterapie

Parfumurile naturale au un efect direct asupra psihicului și sistemului nervos

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că simțul mirosului are un efect direct asupra unei anumite zone din creier care controlează senzații precum teamă, tensiune și anxietate. Aceștia au observat că subiecții testați au fost mult mai relaxați, și ritmul lor cardiac s-a reglat considerabil după ce au mirosit anumite arome: scorțișoară, cuișoare sau măr.

Astăzi, mai mult ca oricând, folosim aromaterapia aproape inconștient, inhalând parfumul produselor pe care le utilizăm zilnic, cum sunt detergenții, produsele de îngrijire corporală sau esențele și condimentele pe care le folosim în bucătărie.

Grecii și romanii foloseau aromaterapia pentru alungarea tristeții

Aromaterapia nu este o practică nouă, ci doar mai intens popularizată astăzi. Medicii au folosit aromele și parfumurile de secole pentru a-i ajuta pe pacienții suferinzi de anxietate sau depresie să depășească aceste sentimente negative. De pildă, un medic persian din secolul al XIII-lea pe nume Al-Samarqandi a descoperit că pacienții săi reușeau să scape de migrene și de durerile de cap severe mirosind parfumul violetelor. De asemenea, medicul Paolo Rovesti din Milan folosea parfumul florilor de trandafir, lavandă, violete sau maghiran pentru acest efect pe pacienții săi, undeva prin anii 1970-1980.

Maghiranul are o istorie lungă în ceea ce privește utilizarea lui ca remediu pentru ușurarea stărilor de anxietate precum singurătate, respingere, melancolie, durere sau amărăciune profundă. Grecii și romanii spuneau că maghiranul întărește sistemul nervos și emoțiile. Aceștia foloseau de asemenea plante precum isopul și chiparosul pentru a alunga tristețea, jalea și anxietatea. Europenii timpurii foloseau în mod special salvia și rozmarinul.

Aromaterapie - Rețete

Aromaterapie – Rețete

REȚETE

_________________________________________________________________________________________

Parfum anti-anxietate

• 100 ml de ulei de migdale sau de măsline
• 10 picături de ulei esențial de lavandă
• 10 picături de ulei esențial de portocală
• 2 picături de ulei esențial de maghiran
• 2 picături de ulei esențial de lemn de cedru

Se amestecă toate uleiurile într-o sticlă sau într-un borcan, și se inhalează pur și simplu mirosul în timpul stărilor de anxietate sau stres.

 Parfum pentru stările de tristețe profundă, jale, durere, suferință

• 100 ml de ulei de migdale sau măsline
• 10 picături de ulei esențial de maghiran
• 5 picături de ulei esențial de salvie
• 5 picături de ulei esențial de rozmarin
• 1 picătură de ulei esențial de lămâie

Amestecați și păstrați mixul de uleiuri într-o sticlă. Deschideți și mirosiți parfumul ori de câte ori simțiți că vă copleșesc emoțiile.

Lavandă

Lavandă

Aromaterapia pentru depresie

Conform cercetătorilor biochimiști din Anglia, efectul pe care parfumurile îl au asupra creierului este asemănător celui pe care medicamentele antidepresive îl au. Metoda aromaterapiei a fost testată experimental într-o clinică de convalescenți din Baku, Azerbaijan.

Prescripția medicilor era ca pacienții să petreacă 10 minute, de 2 ori pe săptămână într-o cameră însorită, mirosind parfumul unor plante și flori prezente acolo.

Una din aceste plante era mușcata roz (rose geranium), folosită pentru combaterea durerilor de cap și a insomniei cauzate de depresie și griji, precum și iasomia, lămâia, roinița, portocala și ylang-ylang, pentru tratarea depresiei.

Pacienții au descris că în timpul adulmecării parfumurilor, s-au simțit transportați într-o lume mult mai plăcută și agreabilă, astfel încât starea lor afectivă și psihică a devenit aproape normală.

 Parfum anti-depresie

• 100 ml de ulei de migdale dulci
• 10 picături de ulei esențial de bergamota
• 10 picături de ulei esențial de portocală
• 3 picături de ulei esențial de rose geranium

Amestecați și păstrați mixul de uleiuri într-o sticlă. Deschideți și mirosiți parfumul ori de câte ori simțiți că se instalează stările depresive.

Toate rețetele prezentate mai sus pot fi folosite și ca uleiuri pentru baie, pentru un plus de relaxare. Uleiurile recomandate se găsesc la magazinele naturiste.

2 comentarii

  1. Mai greu este sa procuram uleiurile esentiale..

  2. sunt si firme serioase, romanesti,…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.