Dermatita de Contact – Simptome si Tratament

Dermatita de contact este o inflamatie acuta a pielii produsa de iritanti sau alergeni. Simptomul principal este pruritul. Modificarea pielii variaza de la eritem pana la vezicule ulceratii care apar la locul afectat. De obicei sunt vizate mainile dar de dermatita de contact pot fi afectate orice alta parte a corpului expusa.

Dermatita de Contact - Simptome si Tratament (Image courtesy sxc.hu)

Dermatita de Contact – Simptome si Tratament (Image courtesy sxc.hu)

  • ETIOLOGIE – DERMATITA DE CONTACT

Dermatita de contact iritanta reprezinta 80% din totalul dermatitelor de contact. Este reprezentata de o reactie inflamatorie nespecifica aparuta la contactul unor substante cu pielea.

In categoria iritantilor pot fi incadrate o multime de substante chimice, sapunuri, plante, care din cauza unor diferente de pH, solubilitate, temperatura fata de piele noastra, produce o iritatie.

Dermatita fototoxica este un tip de dermatita in care agentii topici sau cei ingerati genereaza radicali liberi si mediatori ai inflamatiei doar in prezenta luminii ultraviolete

Dermatita alergica de contact produce o reactie alergica de hipersesibilitate care poate sa dureze de la cateva zile pana la cativa ani.

De cele mai multe ori este produsa de sensibilizarea incrucisata intre agenti obisnuiti, care nu produc nicio agresiune pielii.

  • SEMNE SI SIMPTOME – DERMATITA DE CONTACT

Dermatita de contact iritativa este mult mai dureroasa decat cea alergica. Semnele variaza de la eritem usor pana la hemoragii, formarea de cruste, eroziuni, pustule, bule si edem.

In dermatita de contact alergica simptomul principal este pruritul intens. Durerea este de obicei rezultatul escoriatiilor sau infectiei. Modificarile de la nivelul pielii variaza de la eritem tranzitoriu pana la vezicule si tumefactie severa cu bule si ulceratie.
Dermatita este in mod tipic limitata la zona expusa contactului cu alergenul dar poate ulterior sa se extinda, prin scarpinare sau autoexametizare.

  • DIAGNOSTIC – DERMATITA DE CONTACT

Dermatita de contact poate fi diagnosticata pe baza modificarilor tegumentare si pe baza istoricului de expunere. Trebuie luate in considerare ocupatia pacientului, hobby-urile, activitatile casnice, vacantele, medicamentele folosite, cosmeticele, imbracamintea, etc. Atunci cand nu se gaseaste alergenul se poate apele la Patch test care reprezinta o metoda de diagnostic ce ofera numele alergenului care provoaca dermatita dar nu releva tipul dermatitei.

  • PROGNOSTIC SI TRATAMENT – DERMATITA DE CONTACT

Vindecarea poate dura pana la 3 saptamani. Reactivitatea se pastreaza de obicei toata viata. Dermatita de contact se trateaza prin evitarea factorilor declansatori. Tratamentul topic consta in comprese reci si corticosterioizi administrati pe cale orala atunci cand dermatitata este avansata si topic atunci cand deratita este usoara. Antihistaminicele sistemice amelioreaza pruritul. Pansamentele umede care se usuca pot calma durerea provocata de veziculele care erup, uscand pielea si favorizand vindecarea rapida.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.