Tinctura de Păducel – Hipertensiune și Menopauză: Preparare și Administrare

Păducelul (Crataegus oxyacantha) a căpătat de-a lungul vremii două supra-denumiri doveditoare de calitățile sale terapeutice: “planta inimii“ și “plana tinereții veșnice“. În Asia, păducelul este recunoscut ca un alt ginseng al lor, iar francezii îl numesc pe bună dreptate „laptele bătrânilor”, fiind recomandat într-o multitudine de boli de inimă.

Păducelul (Crataegus oxyacantha)

Păducelul (Crataegus oxyacantha)

Frunzele și fructele de păducel se culeg pe toată perioada toamnei și se usucă la loc călduros și luminat. Păducelul conține Vitamine B și C, acizi, uleiuri esențiale și flavonoide. Se poate prepara și consuma sub formă de ceai, pulbere sau tinctură.

Tinctura de păducel este cea mai bună formă de administrare. Medicii naturiști o recomandă în tratarea afecțiunilor inimii și a simptomelor menopauzei la femei, datorită proprietăților vasodilatatoare, hipotensoare, estrogenice, antisudorifice, tonice nervoase, calmante și sedative.

1. Tinctură de păducel – Indicații pentru inimă

– Nevroză cardiacă (astenie neuro-circulatorie)
– Tulburări emoționale
– Angină pectorală
– Aritmie cardiacă, palpitații, extrasistole, tahicardie paroxistică
– Hipertensiune arterială, cord hipertonic
– Scleroză coronoriană, ateroscleroză
– Insuficiență coronoriană, insuficiență miocardiacă

Pulberea de păducel (preparată din frunze și fructe în părți egale), câte o linguriță de 3 ori pe zi, este la fel de bună în prevenirea infarctului și reglarea tensiunii arteriale. Tratamentul durează 3 luni, urmat de 3 săptămâni de pauză.

2. Tinctură de păducel pentru menopauză

Simptomele menopauzei pot fi combătute sau ameliorate cu ajutorul tincturii de menopauză. Acest preparat ajută corpul femeii să se adapteze mai ușor tuturor modificărilor hormonale care au loc în perioada de menopauză: bufeuri, transpirații nocturne, anxietate, iritabilitate, palpitații e fond neros, panică sau depresie.

Se ia câte o linguriță de tinctură de păducel, de 3-4 ori pe zi, timp de o lună. Se recomandă un regim lacto-vegetarian.

3. Tinctură de păducel pentru tulburări emoționale

Se iau câte 30-50 de picături de tinctură de păducel, de 3 ori pe zi înainte de masă. Are efecte senzaționale pentru combaterea nervozității, emotitivității, surmenajului psihic și fizic, tetanie, insomnie, anxietate. În combinație cu tinctura de valeriană, tinctura de păducel este mult mai eficientă, mai ales în afecțiunile inimii pe fond nervos. Se amestecă în părți egale.

Tinctura de Păducel – Preparare

Tinctura de Păducel – Preparare

Tinctură de Păducel – Preparare

Se pun la macerat într-un borcan cu capac ermetic 10 linguri de păducel mărunțit într-un litru de alcool de 70 de grade. Maceratul durează 14 zile.

Se strecoară preparatul printr-un tifon sau sită, și tinctura obținută se depozitează în sticluțe mici, închise la culoare.

Se ia câte o linguriță de tinctură de păducel, de 3-4 ori pe zi, în cure de 10-14 zile sau de 30 de zile. Se diluează întotdeauna într-o jumătate de pahar de apă.

Hipertensivii care nu au voie de multe lichide pot lua tinctura nediluată, sau doar cu foarte puțină apă.

Contraindicații

Preparatele din păducel nu sunt indicate persoanelor cu tensiunea mică (hipotensiune), deoarece pot da efecte adverse.

După administrarea preparatelor cu păducel, nu se bea apă rece, deoarece pot să apară tulburări intestinale.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Asa este … foarte buna tinctura!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.