1-3 kiwi pe zi protejează și repară ADN-ul și ne apără de cancer
Kiwi este un fruct ca oricare alte fructe exotice pe lângă care trecem de multe ori dezinteresați în magazine.
Unii îl evită pentru că este scump, alții din cauză că le este lene să îl curețe. Cu toate acestea, kiwi are anumite beneficii care ne-ar putea suscita tuturor interesul.
Unul din ele este acela că rezolvă constipația. Un kiwi consumat dimineața pe stomacul gol ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Un alt beneficiu este că ajută facilitează instalarea somnului. În acest caz trebuie mâncat seara, înainte de culcare. Efectele apar după câte zile sau săptămâni.
Cuprins
Fructele au antioxidanți care protejează corpul la nivel celular
Însă cel mai mare beneficiu al consumului de kiwi este că protejează ADN-ul. Nu vă mirați că un simplu fruct poate face atât de mult pentru sănătatea noastră. Secretul fructelor și legumelor bogăția de antioxidanți pe care o au.
Studiile in vivo și in vitro au demonstrat eficiența fructului de kiwi în reducerea daunelor oxidative asupra ADN-ului.
Kiwi crește rezistența ADN-ului la deterioare
Un studiu publicat în 2001 în jurnalul „Nutrition and Cancer” a măsurat leziunile ADN la nivelul limfocitelor izolate după consumul unui suc din kiwi (500 ml).
Rezultatele au arătat că fructul a crescut rezistența ADN-ului la daunele oxidative induse de H202.
Mai exact, kiwi a mărit capacitatea ADN-ului de a se repara singur după expunerea la peroxidul de hidrogen. Efectul protector a persistat până la 24 de ore.
Extractul de kiwi cu un pH de 7 a fost mai eficient în protejarea ADN-ului decât o soluție de vitamina C in vitro.
Acest lucru arată cu vitamina C nu este singurul antioxidant din kiwi care are efecte protectoare la nivel celular.
Kiwi conține de asemenea vitamina E, polifenoli și carotenoide precum luteină și zeaxantină.
Oxidarea ADN-ului poate duce la cancer. Prin conținutul bogat în antioxidanți, fructele și legumele ne pot apăra de cancer. Antioxidanții reduc nivelul de radicali liberi și stresul oxidativ.
Un studiu publicat în 2003 în jurnalul „Carcinogenesis” a arătat că fructul de kiwi oferă mai mult decât protecție ADN. Acesta stimulează inclusiv repararea daunelor produse deja de stresul oxidativ.
Kiwi crește rata de reparare a ADN-ului
Participanții la studiu au consumat kiwi zilnic, timp de 3 săptămâni. Consumul de kiwi a avut următoarele beneficii:
- a crescut statusul antioxidant al plasmei și al limfocitelor;
- a redus semnificativ oxidarea endogenă a pirimidinelor și purinelor din ADN;
- a mărit rata de reparare a ADN-ului.
Aceste beneficii nu au depins de numărul de kiwi consumate pe zi. Dr. William Li spune că acest fruct, în orice cantități, poate reduce deteriorarea ADN cu 60%. El fortifică practic capacitatea antioxidantă a sângelui și îl ajută să neutralizeze daunele ADN. Repararea materialului genetic uman apare însă la 3 kiwi pe zi.
Acest fruct a demonstrat o protecție dublă împotriva deteriorării ADN-ului. Prin faptul că stimulează capacitatea antioxidantă a corpului și repararea ADN-ului, acest fruct ar putea reduce riscul de modificări mutagene și cancer.
Kiwi poate fi servit foarte simplu dacă îl tăiați în două și scobiți miezul cu o linguriță din coajă. Nu trebuie să vă chinuiți să-l decojiți.
Îl puteți consuma ca atare sau îl puteți adăuga în iaurt, terci, smoothie, etc.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe aceeași temă:
Boala celiacă? Mâncați kiwi – reduce inflamația intestinului provocată de gluten
Mâncați kiwi pentru o imunitate mai bună – reduce incidența și severitatea infecțiilor respiratorii
Kiwi – cel mai bine tolerat laxativ natural pentru constipația cronică
Varza, brocoli și conopida repară leziunile ADN-ului
Surse articol:
1. Collins BH, Horská A, Hotten PM, Riddoch C, Collins AR. Kiwifruit protects against oxidative DNA damage in human cells and in vitro. Nutr Cancer. 2001;39(1):148-53. doi: 10.1207/S15327914nc391_20. PMID: 11588897.
2. Andrew R. Collins, Vikki Harrington, Janice Drew, Rachel Melvin, Nutritional modulation of DNA repair in a human intervention study, Carcinogenesis, Volume 24, Issue 3, March 2003, Pages 511–515, https://doi.org/10.1093/carcin/24.3.511
3. Hapa Family Table, Kiwifruit: gut health & DNA repair: https://hapafamilytable.com/2020/06/29/kiwifruit-gut-health-dna-repair/
4. Stephen Daniells, Kiwis protect DNA from damage, says pilot study, Food Navigator: https://www.foodnavigator.com/Article/2006/07/26/Kiwis-could-protect-DNA-from-damage-says-pilot-study
5. Chattterjee Clips, This one food can repair your DNA & fight cancer. Dr. William Li: https://www.youtube.com/watch?v=LcG-sOTet9A&ab_channel=DrChatterjeeClips