Oțetul și lămâia – 2 ingrediente acide care ajută digestia și ficatul 

Chiropracticianul Eric Berg recomandă celor care vor să-și îmbunătățească funcția digestiei și a ficatului să consume oțet cu suc de lămâie.

Fiecare dintre aceste ingrediente are beneficiile sale proprii, însă atunci când le combinăm obținem o licoare mult mai potență din punct de vedere terapeutic.

Oțetul și lămâia – 2 ingrediente acide care ajută digestia și ficatul 

Oțetul și lămâia – 2 ingrediente acide care ajută digestia și ficatul

Oțetul de mere scade grăsimea din ficat

Oțetul este benefic sănătății atâta timp cât este un produs natural, fără aditivi. Citiți eticheta atunci când cumpărați oțet. Evitați mărcile care au aditivi sau pesticide. Pe lista de ingrediente trebuie să fie doar cidru de mere, apă și eventual miere.

Compusul principal din oțet, căruia îi sunt atribuite efectele curative, este acidul acetic. Cum anume ajută acidul acetic ficatul? Prin faptul că mărește sensibilitatea la insulină previne stocarea grăsimii în ficat.

Orice compus sau aliment care reduce insulinorezistența împiedică depunerea de grăsime în țesutul hepatic. Când insulina scade, scade și grăsimea din ficat. Oțetul este recomandat diabeticilor tocmai pentru că ajută la stabilizarea zahărului din sânge.

Citește și – Bea puțin oțet seara dacă vrei să slăbești și să ai glicemii mici

Un alt beneficiu important al oțetului este că accelerează procesele digestive. Consumul de oțet stimulează eliberarea bilei din ficat și a enzimelor pancreatice.

Dacă te simți balonat după masă sau suferi des de indigestie, include oțetul în alimentație. Acesta pune rapid în mișcare sucurile digestive.

Lămâia protejează ficatul

Pentru a beneficia de proprietățile lămâii, aceasta trebuie consumată în stare crudă. Sucul de lămâie pasteurizat nu mai are vitamina C și enzime.

Vitamina C din sucul de lămâie proaspăt stors acționează ca antioxidant care reduce oxidarea din ficat. Mai mult decât atât, sucul de lămâie crește nivelul de glutation – unul din cei mai puternici antioxidanți naturali ai corpului. Acesta se găsește în cantitate mare în ficat și este folosit de către mitocondrii.

Sucul de lămâie natural protejează ficatul și prin anumiți fitonutrienți pe care îi conține. Aceștia protejează celula hepatică de chimicalele și otrăvurile pe care le gestionează în procesele de detoxifiere.

Acidul citric din lămâie previne formarea cristalelor dureroase și a pietrelor la rinichi din oxalați.

Lămâia mai are un beneficiu pentru ficat: reduce inflamația care poate duce la leziuni hepatice, mai ales în steatoza hepatică.

Cum să consumi oțet cu lămâie

Oțetul și sucul de lămâie pot fi folosite separat sau amestecate în dressing-urile pentru salate. Dr. Berg dezvăluie rețeta pe care o folosește personal:

  • 60 ml de suc de lămâie
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 450 ml de apă

Amestecați toate aceste ingrediente și beți lichidul după ultima masă a zilei, în jurul orei 18:00-19:00. O altă sugestie este să beți câte un păhărel după fiecare masă. 

Citește și – Apa cu lămâie, oțet și scorțișoară te ajută să arzi mai multă grăsime abdominală

Această licoare nu stimulează doar digestia și ficatul, ci și scăderea în greutate. Este o băutură excelentă pentru slăbit.

Sursă articol: Dr. Eric Berg, The uses of apple cider vinegar & lemon water for liver: https://www.youtube.com/watch?v=eqQnJIx17io&ab_channel=Dr.EricBergDC

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.