„Apa de aur” – licoarea prețioasă a sănătății

Un ingredient pe care ar trebui să îl folosim mai des, dacă nu regulat în dieta noastră, este turmericul.

Sunt două preparate pe care le putem consuma pentru a ne bucura de beneficiile lui: ceaiul și laptele.

Apa de aur – licoarea pretioasa a sanatatii

Apa de aur – licoarea pretioasa a sanatatii: Vectorpocket

Turmericul este considerat „aurul Indiei”. Indienii numesc laptele de turmeric „laptele de aur”. Această rețetă se află deja pe site-ul nostru.

Aici vă prezentăm un alt mod de a consuma turmericul, sub forma unei fierturi. Rețeta de mai jos a fost supranumită „apa de aur”.

Citește și – Ghimbirul și turmericul – cele mai puternice plante pentru păstrarea sănătății

De ce este asociat turmericul cu aurul? În primul rând datorită culorii, iar în al doilea rând datorită valorii sale nutriționale și terapeutice.

„Apa de aur” – rețetă

Ingrediente

• 3 linguri de turmeric măcinat
• 1 linguriță de ghimbir măcinat
• 1 linguriță de piper negru măcinat

Mod de preparare

Combinați toate ingredientele. Păstrați amestecul într-un borcănel de sticlă cu capac.

Se pun 2 căni de apă la fiert. Se adaugă ½ linguriță de amestec. Se omogenizează și se lasă să fiarbă 5 minute.

Ceaiul de turmeric și ghimbir se bea cald. Ajută la creșterea imunității, menține părul și pielea sănătoase. Încălzește corpul, reduce durerile și simptomele de răceală.

Beneficiile ingredientelor din rețetă

Turmericul conține compuși antioxidanți puternici, care combat doi factori de risc majori ai bolilor: stresul oxidativ și inflamația.

Principalul fitonutrient din rădăcina de turmeric este curcumina. Aceasta a fost studiată pentru potențialul ei în diverse boli inflamatorii, precum artrită, osteoartrită, diabet, psoriazis, dermatită sau boala inflamatorie intestinală.

Citește și – Ceaiul de turmeric este benefic pentru imunitate, diabet, colesterol, dureri articulare – dr. Josh Axe

Turmericul are proprietăți neuroprotectoare, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, anticancerigene, antibacteriene, antivirale și imuno-modulatoare.

Este folosit în boli digestive, boli autoimune, metabolice și maligne.

Ajută la controlul greutății corporale. Reduce zahărul din sânge, tensiunea arterială și colesterolul. Îmbunătățește memoria și dispoziția.

Studiile clinice și preclinice au arătat că poate fi util în nenumărate afecțiuni:

→ sindrom metabolic
→ obezitate
→ boala ficatului gras non-alcoolic
→ artrită reumatoidă
→ osteoartrită la genunchi
→ sindrom premenstrual
→ colită ulcerativă
→ migrene
→ ovare polichistice
→ ateroscleroză
→ ciroză hepatică
→ depresie
→ Alzheimer
→ psoriazis
→ Hashimoto

Ghimbirul este o rudă apropiată a turmericului. Cercetătorii au izolat până în prezent peste 100 de compuși din rădăcina ghimbirului. Cei mai importanți sunt: gingeroli, shogaoli, zingiberen, zingeron și terpeni.

Ghimbirul are proprietăți medicinale diverse: antioxidante, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare. Ameliorează greața și vărsăturile în sarcină sau cancer.

Reduce migrenele, dismenoreea și alte dureri – osteoartrita la genunchi și artrita reumatoidă.

Atenuează inflamațiile din corp, combate sindromul metabolic. Scade glicemia a jeun, hemoglobina glicată, insulina, rezistența la insulină și colesterolul LDL.

Îmbunătățește funcția digestivă. Ajută la pierderea în greutate. Reducerii markeri de cancer colorectal.

Precauții și contraindicații

Turmericul este considerat un aliment singur. Nu provoacă toxicitate sau efecte secundare nici în doze mari.

Unele persoane pot experimenta greață, diaree și reacții alergice.

Turmericul poate crește riscul de sângerări la persoanele care iau medicamente antiplachetare sau anticoagulante.

Surse articol:

1. Little DIY, Golden Water: https://www.instagram.com/p/CYobg55DtMn/
2. Razavi BM, Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. A review of therapeutic potentials of turmeric (Curcuma longa) and its active constituent, curcumin, on inflammatory disorders, pain, and their related patents. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6489-6513. doi: 10.1002/ptr.7224. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34312922.
3. Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, Sadaka C, Zgheib R, Zam W, Sestito S, Rapposelli S, Neffe-Skocińska K, Zielińska D, Salehi B, Setzer WN, Dosoky NS, Taheri Y, El Beyrouthy M, Martorell M, Ostrander EA, Suleria HAR, Cho WC, Maroyi A, Martins N. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020 Sep 15;11:01021. doi: 10.3389/fphar.2020.01021. PMID: 33041781; PMCID: PMC7522354.
4. Akaberi M, Sahebkar A, Emami SA. Turmeric and Curcumin: From Traditional to Modern Medicine. Adv Exp Med Biol. 2021;1291:15-39. doi: 10.1007/978-3-030-56153-6_2. PMID: 34331682.
5. Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006–. Turmeric. 2022 Mar 21. PMID: 30000906.
6. Anh NH, Kim SJ, Long NP, Min JE, Yoon YC, Lee EG, Kim M, Kim TJ, Yang YY, Son EY, Yoon SJ, Diem NC, Kim HM, Kwon SW. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):157. doi: 10.3390/nu12010157. PMID: 31935866; PMCID: PMC7019938.
7. Anh NH, Kim SJ, Long NP, Min JE, Yoon YC, Lee EG, Kim M, Kim TJ, Yang YY, Son EY, Yoon SJ, Diem NC, Kim HM, Kwon SW. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):157. doi: 10.3390/nu12010157. PMID: 31935866; PMCID: PMC7019938.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.