Cum să pui hrean la borcan pentru iarnă (cu un secret) – medicamentul casei
Decoperă, citind acest articol, cum să pui hrean la borcan pentru iarnă. Există un secret pe care trebuie să îl știi pentru reușita acestei rețete.
Hreanul nu trebuie să lipsească din farmacia casei. Este un antibiotic puternic, decongestionant, detoxifiant și anticancerigen.
Cuprins
Hrean la borcan pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
• 400 g de hrean
• 60 ml de oțet (9 grade)
• 50 ml de apă fierbinte
• 2 linguri de ulei
• 30 g de sare
• 30 g de zahăr
Mod de preparare
Curățați rădăcinile de hrean și dați-le prin răzătoarea mică într-un bol.
Adăugați oțetul, sarea, zahărul, uleiul și apa fierbinte. Aceasta are rolul de a înmuia hreanul și de a-i mai tăia din iuțime. În plus, previne uscarea lui.
Un alt secret este uleiul. Cercetătorii spun că hreanul ras își pierde treptat din iuțeală și din gust și se înnegrește. Puteți încetini acest lucru prin adăugarea unui ingredient bogat în grăsimi, precum ulei sau maioneză.
Îndesați pasta de hrean în borcane de sticlă mici. Atenție să nu rămână goluri de aer. Puneți capacele și înfiletați-le strâns.
Borcanele cu hrean ras se păstrează la frigider. Poate fi consumat alături de fripturi sau piureuri.
Poate fi pus în sosuri de iaurt, smânână sau maioneză. Îl puteți adăuga în salate, mai ales în salatele cu sfeclă roșie.
Sau, de ce nu, puteți lua câteva lingurițe pe zi atunci când sunteți răciți. Sau în scop preventiv. Curăță, desfundă căile respiratorii și le dezinfectează.
Rețete similare
Dacă v-a plăcut această rețetă de hrean la borcan pentru iarnă, puteți căuta pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete utile cu hrean:
Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului
Hrean la borcan cu ghimbir, usturoi și miere – antibioticul sezonului rece
Siropul de hrean – leac tămăduitor pentru aparatul respirator
Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean
Hreanul – beneficii
Hreanul este cultivat de circa 3.000 de ani. Este cunoscut în Europa, Rusia, Ucraina și America de Nord.
Oamenii de știință spun că această plantă este trecută cu vederea și prea puțin utilizată în scop terapeutic.
O linguriță de hrean ras are doar 2 calorii. Este sărac în sodiu. Conține calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, vitamina C, acizi fenolici și fibre.
100 g de hrean proaspăt conțin 79 mg de vitamina C. Această cantitate este de 3 ori mai mare decât cea din citrice.
Hreanul este bogat în compuși care promovează sănătatea. Beneficiile lui sunt atribuite în mare parte conținutului de glucozinonalți și izotiocianați.
În ce afecțiuni ajută hreanul
Rădăcina de hrean are o istorie lungă în medicina tradițională. De-a lungul timpului a fost utilizată în diverse afecțiuni:
→ răceală, tuse, bronșită, sinuzită
→ infecții ale vezicii urinare
→ paradontoză
→ reumatism
→ anemie
→ gastrită
→ pleurezie
→ dureri de sciatică
→ dureri reumatice
Aceste utilizări sunt încă practicate în țările din Estul Europei și în Rusia.
Hreanul are efect expectorant și decongestionant puternic. Este totodată un bun antibacterian, antiseptic și diaforetic.
Subțiază mucusul și ajută la eliminarea acestuia din căile respiratorii. Contra răcelilor și infecțiilor respiratorii se recomandă 20 g de hrean ras pe zi.
Studiile recente au arătat că glucozinonalții previn și inhibă diferite tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul stomacal și cancerul pulmonar.
Sinigrina, unul din glucozinolații din hrean are proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și antimicrobiene. Această substanță are efect diuretic și combate retenția de apă și infecțiile tractului urinar.
Enzimele pe care le conține hreanul stimulează digestia, reglează tranzitul intestinal și previn constipația. Hreanul crește producția de bilă și ajută la eliminarea excesului de colesterol și grăsimi.
A demonstrat activitate antimicrobiană împotriva a 6 specii de bacterii anaerobice, între care tulpini de Streptococ, Lactobacillus, Stafilococ, Streptococ, Enterococcus și Aggregatibacter.
Inhibă de asemenea creșterea unor bacterii puternice, precum E. coli, Stafilococul auriu, specii de Pseudomonas și Enterobacteriaceae. Hreanul este eficient și împotriva ciupercii Candida albicanis.
Frunzele de hrean proaspete se pot aplica pe răni, inflamații ale pielii și ale sânilor, dureri. Stimulează circulația sângelui la nivelul articulațiilor inflamate și reduce durerea.
Sucul de hrean diluat cu apă poate fi utilizat ca apă de gură antibiotică în bolile paradontale.
Surse articol:
1. Șef Paul Constantin, Cum să pui hrean la borcan pe iarnă: https://www.youtube.com/watch?v=czHmPgAfdkE&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin
2. Walters, S.A. Horseradish: A Neglected and Underutilized Plant Species for Improving Human Health. Horticulturae 2021, 7, 167. https://doi.org/10.3390/horticulturae7070167