Gingii inflamate – cauze, tratament naturist, ceaiuri, remedii la domiciliu

Dacă te confrunți des cu gingii inflamate, este posibil să suferi de o boală gingivală sau de o infecție.

În acest articol vă prezentăm cele mai bune remedii pentru gingii inflamate, precum și câteva cauze posibile.

Gingii inflamate – cauze, tratament naturist, ceaiuri, remedii la domiciliu

Gingii inflamate – cauze, tratament naturist, ceaiuri, remedii la domiciliu

Gingie umflată – cauze

Gingiile se pot umfla periodic din cauza unor alimente iritante sau a particulelor de mâncare blocate între dinți, precum pop-corn, alune, nuci.

Gingia inflamată poate fi semnul unei afecțiuni bucale. În acest caz, inflamația cedează după curățarea obișnuită danturii.

Gingii inflamate – gingivita

Gingivita poate fi o altă cauză pentru care aveți gingii inflamate.

Această afecțiune gingivală trebuie văzută de medic.

Dacă nu este tratată corespunzător, gingivita poate duce la infectarea gingiilor. O infecție severă care poate să rezulte este paradontita.

În bolile paradontale gingiile sunt roșii, inflamate, dureroase, retrase. Apare durere la mestecat, sensibilitate dentară.

Gingii inflamate în sarcină

Gingiile au tendința să se umfle, iar dinții să se carieze în perioada de sarcină.

Aceste probleme apar din cauza tulburărilor hormonale care perturbă fluxul sangvin către gingii.

Infecții

Inflamația gingivală pot fi de asemenea semnul unei infecții.

Herpesul, candida bucală și abcesele sunt câteva exemple.

O persoană poate să aibă gingii inflamate atunci când nu se alimentează corect, este sensibil la pasta de dinți sau apa de gură, sau când ia anumite medicamente.

Gingii umflate la bebeluși

Apariția primilor dințișori este direct răspunzătoare de inflamarea gingiilor la bebeluși.

Dinții încep să străpungă gingiile în perioada de 4-7 luni.

Episodul dureros poate fi calmant prin aplicarea unui gel pentru gingii la bebeluși.

Citește și – Gingii inflamate – tratament cu frunze de nuc și coada-calului

Dentiția poate să ridice temperatura copilului, dar nu foarte tare. Gingia umflată la bebeluși nu trebuie asociată cu febra crescută, care poate avea o cu totul altă cauză.

Tratamente pentru gingii inflamate

Tratarea gingiei inflamate se poate realiza acasă dacă este un episod pasager, prin mijloace naturiste.

Unele plante și alimente pot fi folosite ca tratament pentru gingii inflamate.

Plante pentru gingii inflamate. Coada-calului, nucul și salvia sunt cele mai bune alegeri. Acestea pot fi folosite sub formă de ceai.

Apă de gură pentru gingii inflamate. Maria Treben recomandă clătirea gurii cu un ceai făcut din coada-calului și sunătoare. Ajută în amigdalită, inflamații ale mucoasei bucale, stomatită ulceroasă, sângerări gingivalei, gingivită, polipi în cerul gurii și în gât.

Ceai pentru gingii inflamate. Faceți o infuzie dintr-o linguriță de frunze de nuc și 1 cană cu apă clocotită. Clătiți gura de mai multe ori pe zi. Ajută nu doar la calmarea gingiilor inflamate, ci și în afecțiuni ale gâtului și laringelui, precum și în stomatita ulceroasă.

 Ceai de salvie pentru gingii inflamate. Puneți 1 linguriță de salvie la opărit într-o cană cu apă. Strecurați și folosiți ceaiul la clătirea gurii. Este un remediu bun pentru gingii inflamate și sângerânde. Întărește dinții care se mișcă și gingiile retrase. Datorită efectului antiseptic, ceaiul de salvie este bun pentru abces dentar, amigdalită, boli ale gâtului, inflamații bucale și faringiene.

Gel de aloe vera pentru gingii umflate și dureroase. Extrageți gelul dintr-o bucată de frunză de aloe vera. Aplicați gelul pe gingii de 2 ori pe zi. Lăsați-l să acționeze cât mai mult timp. Gelul de aloe vera este antibacterian, antiinflamator și antioxidant. Reduce sensibilitatea gingivală și omoară bacteriile dăunătoare.

Citește și – Cremă naturală pentru durerile de dinți, măsele și gingii

Tinctură de propolis pentru gingii inflamate. Înmuiați capătul unui bețișor de urechi în tinctură și aplicați pe gingia dureroasă de mai multe ori pe zi. Propolisul are activități antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și vindecătoare.

Bicarbonat pentru gingii inflamate. Amestecați 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu un praf de turmeric. Umeziți degetul, înmuiați-l în această pastă și masați dantura și gingiile seara și dimineața. Clătiți la final cu apă caldă. Bicarbonatul de sodiu este antiseptic, antibacterian și antiinflamator.

Apă cu sare pentru gingii inflamate. Puneți 1 lingură de sare într-un pahar cu apă caldă. Folosiți amestecul la clătirea gurii dimineața, seara și după mese. Soluțiile saline neutralizează pHul din gură. Au efect antiinflamator, calmant și antiseptic.

Citește și – Pudra de salvie întărește dinții și gingiile, albește dantura, împrospătează respirația

Surse articol:

1. Christine Frank, Jon Johnson, What to do about swollen gums, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/swollen-gums#causes
2. Maria Treben, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007
3. Art of Smiles, 14 Simple home remedies to treat swollen gums: https://www.artofsmilespasadena.com/14-simple-home-remedies-to-treat-swollen-gums/
4. Smiley Honey, Natural healing with propolis: https://www.smileyhoney.com/blogs/wellness/propolis-and-healing

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.