Pătrunjelul are efecte uimitoare asupra reumatismului – dr. Eugen Giurgiu
Pătrunjelul nu trebuie să lipsească din alimentația celor care suferă de dureri din cauza gutei sau a reumatismului.
Este unul din cele mai potente diuretice și depurative naturale.
Cuprins
Pătrunjelul are efecte uimitoare asupra tuturor formelor de reumatism
Prin aceea că favorizează evacuarea toxinelor, ureei și acidului uric, ameliorează simptomele bolilor articulare.
Pătrunjelul acționează ca un antiinflamator la nivelul articulațiilor.
Acest efect este atribuit luteolinei, un antioxidant care previne inflamarea cartilajelor fine.
Pătrunjelul este una din cele mai bogate surse de vitamina C. Biochimistul Eugen Giurgiu spune că această vitamină „are efecte uimitoare asupra tuturor formelor de reumatism”.
Cercetările au arătat că mulți din pacienții cu artrită reumatoidă au niveluri scăzute de antioxidanți, precum vitamina C.
Potrivit unui studiu amplu realizat în anul 2004, vitamina C din alimente scade cu 30% riscul de apariție a crizelor reumatice.
Alți nutrienți care ajută la reducerea inflamației sunt vitamina E, beta-carotenul, flavonoidele și polifenolii.
Citește și – Leacuri din pătrunjel pentru nevralgii, dureri articulare, inflamații, vânătăi, contuzii
Cura cu pătrunjel pentru reumatism
Reumaticii pot folosi pătrunjelul în scop curativ în trei moduri. Fie ca atare, fie sub formă de infuzie, fie sub formă de cataplasme.
Pătrunjelul ca atare se poate consuma în doze de 30 g pe zi (frunze tocate). Cura este îndelungată, de minim 2 luni.
Se recomandă suplimentarea cu alte alimente bogate în vitamina C, precum măceșe, cătină, ardei gras, lămâie, varză, fasole verde și mazăre.
Leguminoasele contribuie la scăderea inflamațiilor prin conținutul bogat în fibre.
Un studiu a arătat că postul de 7-10 zile cu un aport parțial de nutrienți din pătrunjel, usturoi, decoct de cartofi, ceaiuri din plante și ciorbe de legume, sucuri din morcov, sfeclă și țelină a redus semnificativ inflamația și sensibilitatea articulațiilor și durerea la pacienți cu artrită reumatoidă.
Infuzia de pătrunjel se prepară din 2 lingurițe de frunze mărunțite și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute și se strecoară.
Cataplasma se face din rădăcini proaspete de pătrunjel. Se spală și se dă prin mașina de carne sau prin robot.
Piureul obținut se întinde pe o pânză sau pe un pansament. Se aplică direct pe locul dureros. Se lasă să acționeze până la o oră. După scoaterea cataplasmei pielea nu se șterge ci se lasă să se usuce la aer.
Aceste aplicații se fac zilnic, timp de o săptămână.
Citește și – Pătrunjelul produce o slăbire rapidă – rețetă anti-obezitate de dr. Eugen Giurgiu
Cura cu pătrunjel pentru gută
Cura constă în administrarea sucului de pătrunjel. Acesta se obține din frunzele plantei, spălate și date prin storcător.
Doza recomandată este de 4-6 linguri de suc, de 4 ori pe zi. Acestea se amestecă în 100-150 ml de suc de morcov.
Dacă nu aveți un storcător electric, mărunțiți pătrunjelul cu robotul de bucătărie, adăugând și puțină apă. Strecurați-l apoi printr-un tifon și stoarceți-l.
Se administrează imediat după preparare. După jumătate de oră nu mai are același efect.
Sucul de pătrunjel este benefic și pentru glandele suprarenale și tiroidă.
Îmbunătățește funcțiile digestive, respirația și ritmul inimii.
Precauții și contraindicații
Pătrunjelul nu trebuie consumat în exces, deoarece poate duce la eliminarea potasiului.
Sucul nu se administrează niciodată singur, ci întotdeauna diluat (cu o cantitate dublă de suc de morcov sau alt suc).
Excesul poate declanșa tulburări digestive (peste 200 ml la adulți și peste 60 ml la copii).
Pătrunjelul este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Citește și – Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 154-170
2. Madeline R. Vann, These Farmers Market Favorites Help Fight Inflammation, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/diet/summer-foods-to-fight-ra/
3. The World’s Healthiest Foods, Parsley: http://www.whfoods.com/genpage.php?pfriendly=1&tname=foodspice&dbid=100
4. Shweta Khanna, Kumar Sagar Jaiswal, and Bhawna Gupta1,Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions, Front Nutr. 2017; 4: 52. 2017 Nov 8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682732/